Začněme sběrem - na houby je třeba se řádně připravit. Pokud si nejste úplně jistí tím, co sbírat a co ne, vezměte si s sebou do lesa raději atlas hub (nebo zkušeného strýce houbaře s dobrým zrakem a dosud jasnou myslí). Další nezbytnou rekvizitou houbaře je košík - nikdy nebereme tašku, zvláště ne igelitovou, či pytlík, aby se nám houby nezapařily, ještě než dorazíme domů. Ostřílení houbaři rovněž doporučují vzít s sebou houbařský nožík, aby bylo možné okrájet houbu na místě, a tím zajistit její další množení. Mykologové-odborníci tento názor zcela nesdílejí a rovněž se neslučují z pověrou, že houba, kterou jednou spatříte, už nevyroste. Naopak - malé hříbečky si můžete nechat na později, do velikosti okolo 20 cm rostou až tři týdny, pokud ovšem nejsou zasaženy parazity.

Po příchodu z lesa houby co nejdříve očistěte a zpracujte - v chladničce je můžete rozkrojené napůl uschovat asi jeden až dva dny. Houby, které jsou nasáklé vodou uvařte či zavařte ihned - snadno chytnou plíseň. Pro další uchovávání se hodí pouze houby tvrdé, které nejsou ani červavé, ani rozmáčené, ani plesnivé. Houby zachvácené plísní vyhoďte celé, ani jejich okrájené zbytky by se už neměly objevit na stole.

Jak je tedy možno houby uchovat pro pozdější použití: Prvním způsobem, asi nejjednodušším je sušení - houby nakrájíme na tenké plátky a sušíme na stinném suchém místě, nejlépe na sítu, aby k nim měl přístup vzduch ze všech stran. Když chceme sušené houby potom “oživit”, namočíme je přes noc do vlažné vody či mléka. Tekutinu z nich před úpravou slijeme. Pokud chcete mít houbové koření, rozemelte sušené houby na prášek a ten pak používejte jako dochucovadlo.

Dalším jednoduchým způsobem je mražení - před zamražením ovšem doporučujeme houby nakrájet a přelít horkou vodou, aby vám nebyl cítit houbovou vůní celý mrazák a všechno v něm. Při “oživování” používejte polorozmrzlé houby, avšak pokud je nezpracujete všechny, zbytek už nedávejte znovu mrazit.

Složitějším způsobem uchovávání je zavařování, a to jak do sladkokyselého nálevu, tak do sádla. Před zavařením je dobré houby převařit a sebrat z nich pěnu, pak nechat okapat a teprve potom plnit do sklenic a zalévat buď nálevem, nebo horkým sádlem. Nakonec sterilizujeme.

Jako základ do omáček a pečení doporučujeme ještě houby na cibulce s kmínem a solí, které podusíme do poloměkka a pak vložíme do sklenic a sterilizujeme.

A nakonec něco, co se prý nemůže zkazit ani vyčichnout - některé hospodyňky si vyrábějí vlastní houbový extrakt. Houby necháme rozvařit na maděru, vyvaříme vodu, řádně osolíme a vzniklou tuhou pastu plníme do čistých sklenic. Takto upravené houby se hodí jako koření do omáček a polévek.

Náš houbový tip: Houbové škvarky se dělají z hub, jimiž mnozí houbaři pohrdají, ale které jsou, jak nám říká atlas, jedlé a výtečné - z holubinek. Holubinky nakrájíme na plátky a necháme na sádle škvařit se solí a kmínem, až jsou z nich křupavoučké tenoučké škvarečky. Spotřeba holubinek je vysoká, ale pochutnání stojí za to!
Reklama