
Po příchodu z lesa houby co nejdříve očistěte a zpracujte - v chladničce je můžete rozkrojené napůl uschovat asi jeden až dva dny. Houby, které jsou nasáklé vodou uvařte či zavařte ihned - snadno chytnou plíseň. Pro další uchovávání se hodí pouze houby tvrdé, které nejsou ani červavé, ani rozmáčené, ani plesnivé.

Jak je tedy možno houby uchovat pro pozdější použití: Prvním způsobem, asi nejjednodušším je sušení - houby nakrájíme na tenké plátky a sušíme na stinném suchém místě, nejlépe na sítu, aby k nim měl přístup vzduch ze všech stran. Když chceme sušené houby potom “oživit”, namočíme je přes noc do vlažné vody či mléka. Tekutinu z nich před úpravou slijeme. Pokud chcete mít houbové koření, rozemelte sušené houby na prášek a ten pak používejte jako dochucovadlo.
Dalším jednoduchým způsobem je mražení - před zamražením ovšem doporučujeme houby nakrájet a přelít horkou vodou, aby vám nebyl cítit houbovou vůní celý mrazák a všechno v něm. Při “oživování” používejte polorozmrzlé houby, avšak pokud je nezpracujete všechny, zbytek už nedávejte znovu mrazit.
Složitějším způsobem uchovávání je zavařování, a to jak do sladkokyselého nálevu, tak do sádla. Před zavařením je dobré houby převařit a sebrat z nich pěnu, pak nechat okapat a teprve potom plnit do sklenic a zalévat buď nálevem, nebo horkým sádlem. Nakonec sterilizujeme.
Jako základ do omáček a pečení doporučujeme ještě houby na cibulce s kmínem a solí, které podusíme do poloměkka a pak vložíme do sklenic a sterilizujeme.
A nakonec něco, co se prý nemůže zkazit ani vyčichnout - některé hospodyňky si vyrábějí vlastní houbový extrakt. Houby necháme rozvařit na maděru, vyvaříme vodu, řádně osolíme a vzniklou tuhou pastu plníme do čistých sklenic. Takto upravené houby se hodí jako koření do omáček a polévek.
Náš houbový tip: Houbové škvarky se dělají z hub, jimiž mnozí houbaři pohrdají, ale které jsou, jak nám říká atlas, jedlé a výtečné - z holubinek. Holubinky nakrájíme na plátky a necháme na sádle škvařit se solí a kmínem, až jsou z nich křupavoučké tenoučké škvarečky. Spotřeba holubinek je vysoká, ale pochutnání stojí za to!
Nový komentář
Komentáře
houby máme rádi
houbicky mame moc radi
Ťapina: to je dost neprakticke
Landriel: Kam na ně chodíte? Kolem Brna? Já vůbec nevím, kde tu rostou houby, ještě jsem nenašla ani prašivku. Mám svoje místečka na druhém konci republiky
Houbař s atlasem
Jinak, smaženici ne, to by můj žlučník vážně neunesl.
Ale jinak houby ano, moc ráda.
Btw, letos rostou až teď.
Landriel: Taky mám nejraději smaženici z hub. Letos to byla fakt bída.
Houbičky mám moc ráda, nejradši smažené, dušené v omáčce nebo bramboračku s houbama. TAky nakládané v octě. Letos jsme i nějaké našli, ale moc jich nebylo.
Jedna důležitá podmínka - musí růst. Což bohužel letos nějak nevyšlo ...
Ještě, že byli aspoŇ václavky.