Rajčata si svou chutí, vůní a širokou využitelností našla své místo v kuchyních celého světa. Najdeme je nejen na jejich domácím kontinentě v Americe, ale i v africké, asijské a evropské kuchyni. Na tisíce způsobů, v teplých i studených variacích – rajčata dokazují svou nezastupitelnost. Dokladem toho může být i středomořská strava, zvláště pak italská, kterou bychom si bez rajčatového základu jen těžko dokázali představit.
Pokud dnes zatoužíme po pokrmech s rajčatovým základem, můžeme si je dopřát v kterémkoliv ročním období a v různých úpravách. Díky vyspělým technologiím a výrobním procesům dokáží dnes potravinářské koncerny zpracovat čerstvé plody doslova okamžitě a bez konzervačních prostředků. Vzpomeňte si například na konzervovaná italská rajčata Valfrutta, o kterých jsme na těchto stránkách již po dvakráte psali.
Rajčata Valfrutta ušetří váš čas. Jsou již oloupaná (není potřeba je složitě spařovat), nakrájená nebo pasírovaná do pyré. Stačí tedy jen otevřít konzervu a přidat rajčátka Valfrutta prvotřídní kvality do vašeho oblíbeného jídla.
A kde všude se dají konzervovaná rajčata použít? Doslova do každého jídla bez omezení. Celá loupaná rajčátka Valfrutta se výborně hodí do studených salátů, těstovin, pikantních tomatových omáček nebo pro přípravu slavnostní hostiny s tomatovým základem. Krájená rajčata jsou skvělým základem na pizzu, lasagní nebo do lehkých těstovinových jídel. Pro opravdové gurmány budou jistě lákavá již ochucená krájená rajčata s bazalkou, bylinkami, cibulí nebo česnekem, která vybízí k zas trochu jiných kulinářským variacím. Tomatové pyré Valfrutta uplatníte výtečně i v české kuchyni. Například v podobě guláše, rajské omáčky nebo polévky. V horkých letních dnech přijde příznivcům rajčat k chuti i vychlazená rajčatová šťáva připravená z pyré Valfrutta.
Rajče je pro svůj nízkoenergetický obsah vhodné i při dietním stravování. Inspirací nabízejí rajčata bezpočet, co říkáte? Věříme, že Vás o tom přesvědčí i široká nabídka receptů s rajčatovým základem Valfrutta, které najdete v naší sekci „vaření“. Jsou jednoduché, zdravé, chutné a určitě s nimi budete u rodiny slavit úspěch.

Čerstvá nebo vařená?
Vařením ztrácí rajčata určité množství svých živin, konkrétně vitamínu C a flavonoidů. Naopak tepelný proces výrazně pomáhá při vstřebání jiných hodnotných látek obsažených v rajčatech, jako je například antioxidant lykopen, který je důležitým bojovníkem v souvislosti s prevencí nádorových onemocnění.
Není proto důvod se bránit využití kvalitních konzervovaných rajčat Valfrutta, které si můžete dopřát v každém ročním období a která splňují všechny předpoklady moderního a zdravého stravování.

Historie rajčete
Rajče je původem z Ameriky. Bylo vypěstováno Aztéky a Inky v období kolem roku 700 n.l. Evropané měli možnost poprvé ochutnat tento zvláštní plod až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem, který sazenice rajčat přivezl ze svých zámořských cest, stejně jako brambory a kukuřici.
V některých evropských státech bylo rajče z počátku zahaleno rouškou tajemna. Francouzi jej nazývali „jablkem lásky“, Němci „jablkem z ráje“. Jen Britové, i když obdivovali jeho jasnou červeň, zpočátku rajče zavrhovali a považovali jej za jedovaté.
K dnešnímu dni již existuje, díky šlechtitelským aktivitám, mnoho druhů rajčat – od obřích salátových, kterým se také říká býčí srdce, s nižším obsahem vody a menšími semínky, až po malá, kulatá, krásně zbarvená a velmi chutná rajčátka velikosti třešně.
Rajče se stalo nejrozšířenější zeleninou na světě. Byly vyšlechtěny speciální odrůdy, které jsou pěstovány i v takových koutech světa, jako jsou Island nebo Falklendské ostrovy. Sazenice rajských jablíček již byly dokonce pěstovány i ve vesmíru.
TÉMATA:
DŮM A BYT