Jako něžný pouštní skřítek s obrovskými kornoutovitými ušními boltci a velkýma černýma očima v malém jakoby "liščím" obličejíku vypadá fenek. Je nejmenší psovitou šelmou vůbec, jeho tělo měří 25 - 41 cm, huňatý ocas 18 - 31 cm. V kohoutku je vysoký pouhých 19 - 21 cm a jeho váha nepřesáhne 1 - 1,5 kg. Právě drobný vzrůst, určitá bizarnost jeho tvarů, milá povaha a dobrá ochočitelnost v mladém věku jej předurčuje jako vhodného domácího mazlíčka. Musíme však získat opravdu mladého jedince, nejlépe mládě, aby se dalo dokonale ochočit. U starších kusů může přetrvávat bázlivost a jakási "potřeštěnost" v projevech po velmi dlouhou dobu nebo ho již nelze ochočit vůbec. Takovéto zvíře pak téměř nelze pouštět po bytě, neboť se všeho leká a ani nelze předem odhadnout jeho reakce, takže bychom ho "svobodou" spíše stresovali, což by mohlo mít za následek zranění zvířete.
Fenek je typickým představitelem pouštního živočicha: obrovské ušní boltce, bohatě prokrvené, mu slouží jako lokátor, zachycují i ten nejslabší šramot, ale i jako ventilátor, neboť vyzařováním tepla svého nositele ochlazují. Stejně výborné jako sluch má fenek i další smysly: zrak a čich. Chodidla porostlá srstí ho chrání před rozžhaveným saharským pískem. Díky svému pískovému zabarvení dokáže dokonale splynout s podkladem, ale to není jediná možnost jak uniknout z dosahu nepřítele - fenek se umí zahrabat přímo do země.
Z těchto adaptací vyplývají jeho potřeby zcela jasně. V prvé řadě potřebuje teplo, při poklesu teploty pod 20 °C se začne třást zimou. Zrovna tak je důležité chovat jej v suchém prostředí, vlhko mu škodí, přesto ale snese krátkodobý pobyt v mrazu a hraje si i ve sněhu. Pro jeho pobyt v domácnosti se nejlépe hodí vzdušná suchá voliéra či klec s pískovým podkladem a boudičkou, kde by se mohl skrýt a cítit se bezpečně. Za největší pochoutku považuje vše ptačí, ale podáváme mu i všelijaký hmyz, vařené maso, malé hlodavce, sladké ovoce a kaši. Zacházíme s ním vždy mírně a laskavě.

Nataša Velenská