
Jak tedy zvíře nejlépe na zimování připravit? Za prvé vhodným a vydatným krmením, aby si mohlo vytvořit dostatečné tukové zásoby (v přírodě činí podkožní tuk 10 - 12 % celkové hmotnosti), za druhé postupným snižováním teploty např. přemístěním do chladnější místnosti a za třetí - vhodnou zateplenou norou či budkou vystlanou senem či slámou. Burunduk chystající se na zimní spánek změní své chování z věčného pobíhání na letargické (pospává, pomalu reaguje na podněty, málo aktivuje...).
Od konce října ho tedy můžeme přemístit v zateplené zimovací budce do chladných prostor (1 – 6 °C), krátkodobý pokles pod nulovou hodnotu nevadí. Z venkovních voliér zvířata nikam nepřenášíme, pouze opravdu dbáme na dostatečné zateplení nor a budek a poskytneme jim dostatek materiálu (seno, vlna, bavlněné hadry...) na jejich vystlání. Máme-li pochybnosti o dobrém zdravotním a výživném stavu kteréhokoliv jedince, zimování raději odložíme. Spící burunduk je stočen do klubíčka a ocas má otočen kolem těla. Uhynulá veverka leží natažená.
Nataša Velenská
Nový komentář
Komentáře
Ťapina: taky na ní koukám jak blázen... Asi že kdyby byla stočená, jen by spala...
Co znamená ta poslední věta? Jsou snad i jiné způsoby, jak poznat, že zvíře je mrtvé?