
Nepřežije z několika důvodů. Kapři, které na konzumaci pěstují rybníkáři, jsou ve zcela jiné kondici než kapři v řece. V období okolo Vánoc jsou totiž ryby v řekách v klidovém režimu, v jakémsi kapřím zimním spánku. Pod kůží mají zásoby tuku a nevyvíjejí žádnou aktivitu, aby přežili dlouhou zimu. Kapři, kteří naopak prožili poslední dva měsíce od výlovu svých domovských rybníků v sádkách, jsou vyhladovělí, protože jsou záměrně zbaveni rybího tuku, který čpí bahnem, takže by ryba na talíři nebyla chutná. Jsou také udržováni v aktivitě, takže o klidovém režimu se nedá hovořit, a v neposlední řadě za poslední dva měsíce se ocitli mnohokrát ve stresových situacích, takže další změnu by už prostě nemuseli zvládnout. Nehledě na to, že kapr cestou z rybníka do vaší vany (a nakonec do řeky) zažije několik výrazných teplotních šoků, z nichž ten poslední mu s největší pravděpodobností bude osudným.
Dalším důvodem jsou drobná poranění na těle, na kůži, ploutvích nebo skřelích, která kapři utržili při výlovu a transportech. V sádkách je čistá voda, která proudí a obnovuje se, dá se tedy říci, že tam mají kapři optimální hygienické podmínky. Když však vypustíme kapra s oděrkami do řeky, okamžitě na jeho poranění nasedají plísně nebo nějaké jiné mikroorganismy, takže brzy umírá na otravu krve.
O kaprech jsme mluvili s Petrem Velenským, člověkem, který pracuje se zvířaty celý život, a jeho názor zní: Zvíře, které je vypěstováno ke konzumaci, by se mělo zkonzumovat. Králíka z králíkárny nebo kuře z drůbežárny také nevypouštíme do přírody (mimochodem stejně jako kapr by nepřežili) a ani by nás to nenapadlo. Kromě toho kapři mají v rybnících dobré podmínky, a když je takový kapr po dvou letech radostného života sežrán predátorem (člověkem), je to logické a férové zakončení jeho osudu. Komu se to nelíbí, ať protestuje tím, že si kapra nekoupí a nebude ho jíst. Ale to bychom pak taky mohli hovořit o vzpouře proti zavedené tradici, o což se člověk neúspěšně pokouší, o zrušení systému jihočeských rybníků, o tom, co snížená konzumace kaprů udělá s celým rybníkářským ekologickým systémem a tak dále… To už by ale byla jiná debata. (Jen tak pro zajímavost – u Velenských se kapr na Štědrý večer normálně konzumuje.)
Jak je tomu u vás – chodíte vypouštět, nebo konzumujete? Zamýšlíte se nad smutným kapřím osudem, nebo berete štědrovečerní rybu jako jakékoli jiné maso? Napište nám své zkušenosti a názory.
Nový komentář
Komentáře
tak náš Béda (kapr) to má už chudák za sebou
Ťapina: v prvni moment jsem si rikala, ze budu delat, ze ke mne nepatri
Ale pak mi bylo blby ho tam nechat, tak ze ocas, on uz byl takovy unaveny, tak to slo.
Ťapina: ja si to presne myslim, ze detem to nevadim, naopak, je to pro ne zajimave
Andula: A jak jsi ji na tom peróně lovila?
Andula: To víš že ne, děti to berou jako normální věc, to jenom od nás se učí takové ty vegetariánské sklony. Zabít zvíře pro jídlo není nic špatného.
Ťapina: a muj muz pak vsechny 4 ryby kuchne doma a detem to zande trauma, zda se, nepusobi
Ťapina: mne jednou vyskocila v metru na peron
Já si vždycky na Vánoce ukojím své predátorské pudy. Kupuju kapra sice zabitého, ale vykuchám si ho sama a připravím komplet. Dokázala bych ho i zabít, ale nechce se mi vláčet živou rybu v tašce.
A nidky jsme ani nenměli v úmyslu je vypouštět, protože vím, že jim to nepomůže. U nás v rybníce skutečně kapři v listopadu zajedou ke dnu a objeví se až v březnu.
Simba: a jiná zvířata jíš? Vždy´t je to prašť jako uhoď.
My kapry jímě, přiznávám, kupujeme čtyři - jsme čtyři, ne?
Mě se to nelíbí, tak protestuju tím, že nekupuji. Ale spiš to bude tím, že mi kapr nechutná. Jako dítě si pamatuji, že jsme pouštěli kapra 1x.