Podle nejnovějších názorů a výzkumných statistik kastrovaných koček a kocourů je názor o škodlivosti ranné kastrace naprosto překonán (Veterinářství 1/99). Kastrace je nejúčinnějším (ale ne 100%) způsobem, kterak omezit kocouří značkování. Pachová teritoriální razítka vyrábí kočičí smraďoch proto, jelikož chrání své území. Pohlavní hormony jsou hlavním startérem tohoto chování. Injekce a tablety potlačující toto chování existují, ale opět se jedná o léky tlumící hormonální samčí aktivitu. Nakonec je efekt podobný jako kastrace, ale pro majitele dražší a náročnější o podávání léků či docházení do ordinace. Kastrace jednoznačně vítězí.
Omezit kocouří značkování lze někdy i důslednou výchovou (pár facek). Ale obávám se, že moc neuspějete, jelikož na kočky násilí neplatí. Mám s tím své zkušenosti. Někteří chovatelé používají i pár kapek kozlíku lékařského (valeriánské kapky), které se kápnou na místo, kam se má soustředit kocourova (či kočičí) pozornost a panáček by měl značkovat tam (možná). O problému kočičiího značkování by se daly popsat stránky, jelikož se jedná o problematiku velmi „problematickou“.
MVDr.Michal Čáp
Jak vyřešit první značkování dospívajícího kocoura?
Jak vyřešit první značkování dospívajícího kocoura?
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Akce s vařením bio obilovin: Zajímavé recepty nadchly všechny účastníky svou chutí a vůní. Můžete je také vyzkoušet Jak často vaříte s obilovinami jako je pohanka, špalda, ovesná mouka, žitná mouka, jáhly nebo kroupy? Možná je používáte jen okrajově nebo vůbec, souhlasíte? Tyto zapomenuté poklady obilí sice známe všichni, ale vaříme z nich jen málokdy. Což je ale škoda, protože v kuchyni mají svou tradici a v receptech jsou překvapivě skvělé.
-
Bramborové lokše s pečenou kachnou Existují jídla, která dokážou okamžitě navodit atmosféru domova, vůni nedělního oběda a pocit klidu. A právě bramborové lokše s pečenou kachnou k nim bezpochyby patří. Křehká, dozlatova upečená kachna s voňavou kůrkou, jemné bramborové lokše potírané máslem nebo husím sádlem a k tomu porce červeného zelí? To je kombinace, která už po generace kraluje českým i slovenským stolům.
-
Myslím si, že není jedno s jakou péčí vyrostlo jídlo, které si dáváme na talíř, říká v rozhovoru na téma bio obiloviny food influencerka Elly Bohyně kuchyně Jak často jíte obiloviny je pohanka, ovesné vločky, špalda, jáhly nebo kroupy? Možná častěji používáte žitnou či špaldovou mouku, že? V kuchyni mají tyto obiloviny nezaměnitelné místo a vychází z tradic našich babiček.
-
Trápí vás stres, obtížné usínání a nekvalitní spánek? Kneipp přinásí řešení v podobě nových ústních sprejů Moderní doba je v ledasčem skvělá. Máme spoustu technologií, které nám usnadňují život. Takřka neomezené možnosti toho, co můžeme dělat apod. Z toho ale pramení i řada nevýhod, třeba to, že jsem vystavení velkému stresu, neumíme odpočívat nebo nekvalitně spíme. Nic ale není beznadějné – s relaxací i spánkem totiž mohou pomoci novinky od značky Kneipp.
-
Děti na cestách: bezpečnost začíná výběrem i péčí Bezpečí dětí na cestách je pro rodiče tím nejdůležitějším a volba správné autosedačky patří mezi rozhodnutí, která mohou v kritické chvíli zachránit život. Diskuze o tom, zda vozit děti v protisměru nebo po směru jízdy, se vede už roky a stále budí emoce. Fyzika přitom mluví jasně: při čelním nárazu je nejvíce ohrožena hlava a krk dítěte.
-
Smartwings zahajují lety do sedmi nových evropských destinací: Bruselu, Barcelony, Porta, Bukurešti, Bilbaa, Toulouse a Říma Letecká společnost Smartwings výrazně rozšiřuje síť svých pravidelných linek. V rámci zimního letového řádu 2025/26 zahájí provoz z Prahy do sedmi nových evropských destinací: Bruselu, Barcelony, Porta, Bukurešti, Bilbaa, Toulouse a Říma. Lety budou spuštěny postupně v období od 23. do 26. října. Společně s novými trasami dochází také k posílení některých stávajících linek – do Málagy se bude nově létat 12x týdně, do Paříže až 3x denně.
-
Dýňové sušenky z ovesných vloček Voňavé, vláčné a dokonale máslové dýňové sušenky patří k nejoblíbenějším podzimním receptům. Kombinují jemnou chuť dýňového pyré, ovesných vloček a ořechů s vůní skořice a muškátového oříšku. Každé sousto je měkké, křehké a doslova se rozplývá na jazyku. Tento recept na dýňové sušenky je jednoduchý, rychlý a skvěle provoní celý domov. Upečte si je k odpolední kávě nebo jako sladké pohlazení pro chladné dny.
-
Šok v kosmetickém světě: Tušíte, jak omládnout o 80 % díky jednomu krému? Dovedete si představit, že by jediný krém dokázal vrátit vaší pleti mladistvý vzhled za pouhé dva týdny? Ano, právě teď je to možné!
-
eŽena roku 2025: podpořte ženy, které inspirují svým podnikání V soutěži eŽena roku 2025 se představují ženy, které svou odvahou, kreativitou a nasazením mění svět podnikání a inspirují ostatní. Nyní máte možnost ovlivnit, kdo získá cenu veřejnosti – hlasování probíhá od 15. do 30. října 2025 a každý váš hlas má sílu podpořit příběhy, které stojí za pozornost.
-
IQOS Lounge Seating: Design, který žije udržitelností Co se stane, když se spojí design a touha dát věcem druhý život? Pražské Seabrook Studio, vedené duem Filip Nguyen a Tish Seabrook, přetvořilo tisíce použitých filtrů z nahřívaných tabákových náplní v originální modulární křesílka, která propojují čistý design s odpovědným přístupem k životnímu prostředí. Projekt nese název IQOS Lounge Seating a ukazuje, že i odpad může být součástí stylového a funkčního kusu nábytku.
Nový komentář
Komentáře
Ťapina: dřív se to nesmí?
borovsky: tak to jsi měl vyřešínmo hned
borovsky: Doufám, že už mu byl aspoň rok.
Grazl nemel sanci zacit smrdet, jelikoz byl vykastrovanej jeste predtim nez znackovat zacal.