
Co je to vlastně zubní kaz? Neobjeví se v našich ústech jen tak zčista jasna. Je výsledkem dlouhodobé „činnosti“ bakterií, jež přebývají v ústní dutině a jejich hlavní „prací“ je přeměňovat cukry na slabé kyseliny. Ty pak mění pH v ústech směrem od neutrálního ke kyselému, což působí destruktivně na zubní sklovinu, která se začne narušovat a přicházet o některé minerální látky jako vápník nebo fosfáty. Ve chvíli, kdy vznikne kaz v podobě malé dutinky, začíná boj kdo s koho. Čím déle necháte kaz „pracovat“, tím spíše o svůj zub nakonec přijdete. První známky přítomnosti kazu se mohou projevovat např. přecitlivělostí na studené, horké nebo sladké, ale někdy trvá docela dlouho, než se přijde na to, že se něco děje.
Nejlepší, co můžete pro své zuby udělat, je zařídit to tak, aby kaz ani neměl šanci vzniknout. Jak? Kromě už zmíněné pravidelné ústní hygieny a preventivních prohlídek, můžete také pomoci zubům tím, že budete konzumovat méně cukrů a škrobů (ty právě spolu s bakteriemi napáchají v ústech největší paseku), a když už, tak si po jídle dáte třeba žvýkačku bez cukru. Ta kromě toho, že pomůže neutralizovat prostředí v ústech, také napomáhá větší tvorbě slin, které pomáhají zubům v jakémsi samoočišťování. Také si dejte pozor na velice kyselé potraviny a nápoje (citrusy, stoprocentní džusy apod.), které mohou rovněž působit na zubní sklovinu destruktivně, tím spíš, když je konzumujete těsně před čištěním zubů. Naopak vhodné potraviny jsou ty, které obsahují vápník, a to mléčné výrobky, luštěniny apod. Obnově (remineralizaci) zubní skloviny pomohou kromě zubních past s obsahem fluoru také speciální fluoridové výplachy, gely a kúry, o jejichž aplikaci můžete požádat u svého zubaře.
A ještě něco, odolnost zubní skloviny je do jisté míry dána geneticky, tj. někomu se zuby kazí víc a někomu méně. Je to sice nespravedlivé a můžeme s tím třeba i nesouhlasit, ale to je tak jediné, co proti tomu můžeme dělat. ;-)
Nový komentář
Komentáře
Všechna tahle moudra zní hezky, ale u někoho to prostě tak nefunguje.