
Ano, až tam sahá její historie. V prastarých receptářích bychom ji však pod tímto názvem hledali marně. - Podle jednotlivých regionů bývaly nazývány "štědrovkami", "caltami", "houskami", "pleténkami"... Největší vánočka, která kdy u nás byla upečena, vešla dokonce do dějin rekordů. Vážila čtyři metráky a padlo na ni dvěstě kil mouky a čtyři kilogramy kvasnic, stejné množství hrozinek, pětatřicet kilogramů cukru a třista vajec. Mnohem menší, leč neméně zajímavé, pekl koncem minulého století v Praze, Dlouhé třídě, pekař Marčan. Do každé dvacáté zapekl stříbrnou zlatku, takže jeho zákazníci byli současně účastníky jedinečné vánoční loterie.
Příbuznými vánoček pak jsou "vrkoče" známé především z východočeských regionů. Jejich základ tvoří věncovité pletence z vánočkového těsta spojované hůlkami zdobenými sušeným ovocem, jablky malých odrůd a dalšími pamlsky.
Nový komentář
Komentáře
Vánočku můžu, dokonce jsem ji zkoušela upéct, ale nebylo to ono.
Já moc vánočku ráda nemám
.
Já se musím pochlubit,protože jsem jí letos poprvé pekla a opravdu se mi povedla.Nejspíš upeču ještě jednu,protože už máme jen na zítra na snídani.A je to fakt mňamka
Každý rok jí pekla babička,ale letos je babička onemocněla a je v nemocnici
.Tak jsem si na ní troufla sama
Ja pect neumim(nebo spis jsem to zatim nezkousela),takze jsem dneska vanocku s oriskama a rozinkama koupila.Vypada dobre,snad bude i tak chutnat
Jsem pracující pštadvacítka a příznávám, že vánočku spletu jen s pomocí své bábi, která to pak stejně opraví a vánočka je mňam. Hezké Vánoce všem!