Ve většině domácností už je napečeno a v lepším případě cukroví čeká na svůj pravý okamžik někde v krabici, v horším případě je ujídáno až k naprostému vyčerpání zásob. :-) Jestli si ale chcete ještě trochu ozvláštnit vaši tradiční vánoční cukrátkovou mísu, možná se po přečtení vítězných receptů naší právě ukončené soutěže ještě pustíte do pečení. Nebylo lehké vybírat ty NEJ NEJ recepty, protože co člověk to jiný vkus, a to se týká samozřejmě i jídla. Nakonec jsme ale z té řádky lákavých soutěžních příspěvků přece jen vybrali 15 nejzajímavějších receptů. Pět prvních bude oceněno formou na puding a bábovku od Tescomy a kuchařkou a formičkami od Hery, dalších deset obdrží vánoční formičky Tescoma, kuchařku a formičky od Hery. Výhercům gratulujeme a všem vám přejeme krásné a sladké Vánoce!

1. Tučňáci (sanastazie)
Připravíme si: 200 g dětských piškotů, 1 bílek, 120 g jemně nastrouhaného kokosu, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 30 celých kulatých piškotů, 30 půlek loupaných mandlí, 100 g tmavé čokoládové polevy, 10 g bílé čokoládové polevy, oříškový krém - třeba nutelu, kousek červeného marcipánu, 1 lžíci rumu...
Dětské piškoty umeleme a smícháme s bílkem, kokosem, cukrem, máslem a rumem. Z této hmoty pomocí formičky na vosí hnízda tvoříme tělíčka tučňáků. Zespodu uděláme obrácenou vařečkou otvor, který naplníme rozehřátým oříškovým krémem a tělo přilepíme na kulatý piškot. Potřeme tmavou polevou půlku tělíčka, jako křidýlka přilepíme půlky mandlía necháme na chladném místě ztuhnout. Nakonec z marcipánu uděláme zobáček a z bíle polevy očíčka. Není to tak složité jak to vypadá, je to rychlé...

2. Pečené kuličky s lískovým oříškem (Kousa)
250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g maizeny, 75 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 čajová lžička mleté skořice, moučkový cukr na obalení, 100 g celých lískových oříšků
Do mísy dáme změklý tuk, přidáme práškový cukr, vanilkový cukr, maizenu, 1/3 mouky, kakao a koření a vše ušleháme ručním elektrickým šlehačem. Nakonec přidáme zbylou mouku, těsto propracujeme a dáme vychladit. Z těsta vyválíme válečky s průměrem asi 2 cm a krájíme je na asi 1 cm široká kolečka. Doprostřed každého kolečka vložíme oříšek, vytvarujeme kuličku a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 175-200stupňů a to asi 15 minut. Vychladlé kuličky posypeme moučkovým cukrem. Je to opravdová lahůdka.

3. Jablečné kuličky (jankucharo)
(možno použít i jako náplň do košíčků)
sklenice zavařených strouhaných jablek, 200 - 300 g piškotových drobečků na zahuštění (nebo drobečky z lineckého, ořechového těsta apod.), cukr podle potřeby, citrónová šťáva, strouhaná citrónová kůra, kandované ovoce pokrájené na drobné kousky, oříšky, mandle na kousky či strouhané, hořké kakao, čokoládová poleva
Jablka podusíme, aby byla bez šťávy, postupně zahušťujeme piškotovými drobečky. Po vychladnutí přidáme strouhanou citrónovou kůru, kandované ovoce, kousky mandlí a ořechů, případně osladíme cukrem či okyselíme citrónovou šťávou, obarvíme kakaem. Tvoříme kuličky, které poléváme čokoládou, necháme ztuhnout, podáváme v papírovém košíčku. Náplň se skvěle hodí do lineckých košíčků, polijeme čokoládou, ozdobíme mandlí či ořechem. Šťavnaté, svěží a osvěžující cukroví.

4. Čokoládové lanýžky (sava)
cca na 50 ks, 100 g marcipánu, 150 g másla, 250 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, rum (dle libosti), čokoláda na polití
Krém: 100 g žervé, rum, 200 g světle a 200 g tmavé polevy, různé druhy ořechů v různém stavu (celé, strouhané, sekané) zkrátka na zdobení.
Vše smícháme dohromady, troubu předehřejeme na 200°C, těsto vyválíme a vykrajujeme různé tvary, které pečeme cca 10 min. Všechny přísady na krém rozpustíme ve vodní lázni, krém necháme ztuhnout v ledničce a pak spojujeme vždy dva lanýžky k sobě. Polejeme čokoládou a zdobíme. Je to netradiční, výtečné, sice trochu pracné, ale skvěle vypadající. Škoda, že nemohu poslat obrázek.

5. Myslivecké knoflíky (Lendiik)
Těsto: 25 dkg hladké mouky, 12 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 3 žloutky
Krém: ze tří bílků ušleháme sníh, přidáme 18 dkg mletých ořechů a 18 dkg moučkového cukru
Těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka, na každé z nich dáme kopeček krému a zapíchneme oříšek na ozdobu. Pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů asi 25 - 30 minut. Dobré chutnání.

6. Nugátové hrudky (Ladia)
Na 25 kousků: 250 g hladké mouky, 75 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, 100 g loupaných lískových oříšků, 150 g oříškového nugátu, 300 g hořké polevy
Mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vejce vypracujeme v hladké těsto. Přikryjeme a necháme asi hodinu v chladnu odpočinout. Nahrubo nasekané oříšky orestujeme na pánvi bez tuku do zlatohněda a necháme vychladnout. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou 3 mm. Formičkami z něj vykrájíme 50 koleček a průměru asi 5 cm. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 8 - 10 minut. Nugátovou hmotu rozehřejeme ve vodní lázni. Všechna upečená kolečka ji potřeme a spojíme dohromady vždy dva kousky. Horní posypeme lískovými oříšky a dáme na 3 - 4 hodiny ztuhnout. Podle návodu na obalu připravíme polevu a kolečka v ní postupně celá namáčíme.

7. Opilé švestky (muflonka)
Sušené švestky (bez pecek), mandle, rum, čokoládová poleva.
Sušené švestky namočíme na několik hodin (přes noc) do rumu potom je zcedíme a dobře vymačkáme zbytky rumu. Švestky plníme celými mandlemi a máčíme v předem rozpuštěné čokoládové polevě, klademe na alobalem vyložený tácek a dáme vychladit. Až poleva ztuhne, sesypeme švestky do krabičky a skladujeme v chladnu.
U receptu neudávám množství surovin, to si zvolí podle množství jedlíků každý sám. Místo švestek se dají použít i sušené meruňky. Kdo má rád menší kousky cukroví, může švestky před plněním rozpůlit. A místo mandlí se dá plnit třeba lískovými nebo vlašskými ořechy. Takže je to vlastně takový recept co dům dal, nebo spíš co zbylo od ostatních druhů cukroví, ale je to super mňamka.

8. Čokoládové hrudky s oříšky (Meryl)
Tabulka čokolády /používám Milku, ale může být i čokoláda na vaření/, 50 g másla, hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Čokoládu a máslo dáme k topení rozměknout - ne rozpustit. Šoupneme do misky, přidáme ořechy a metlama vymícháme. Lžičkou děláme hrudky, které vkládáme do papírových košíčků. Dáme do lednice a bráníme vlastním tělem, aby to někdo nesežral dřív, než se rozsvítí stromeček. Výhoda je, že je to hotové doslova za pár minut, ale pochutnáníčko je nekonečné.

9. Podvodné podvodnice (Daniella)
Znáte podvodnice? Podle mě jsou hrozně pracné a před pár lety jsem se dostala k jednoduchému receptu, který je nahrazuje. Koleček je HODNĚ.
1/2 kila hladké mouky, 1 šlehačka, 1 Omega - nechat jen změknout, nenahrazovat jiným tukem, Omega je na toto fakt nejlepší – odzkoušeno.
Všechno zpracovat - pořádně, dát zchladnout - pak se nelepí, vyválet placku jako na linecká kolečka, vykrajovat kolečka... velikost tak „do huby", na pečící papír do horké trouby - tak 190 st., péct dorůžova - asi 10 min. Horké obalit v moučkovém cukru. Peču i během roku, děti to milujou.

10. Rozinková srdíčka (Livinne)
Těsto je sice lepivé při přípravě, ale při konzumování není tak "suché" jako obyčejné linecké.
60 g rozinek, 200 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 100 g tuku (Hera), 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 80 g moučkového cukru.
Rozinky dáme namočit do trošky rumu, z přísad vypracujeme těsto do kterého přidáme rozinky nakrájené na menší kousky. Vykrajujeme srdíčka a pečeme. Spojuju marmeládou a zdobím čokoládou.

11. Hvězdy se zakysanou smetanou (Ája)
Suroviny: 1 žloutek, 125 g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 4 lžíce zakysané smetany, 200 g hladké mouky, na špičku nože kypřícího prášku, 4 lžíce másla, moučkový cukr na posypání.
Postup: Ze žloutků, cukru a vanilkového cukru ušleháme hustý krém. Do krému vmícháme zakysanou smetanu. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme do mísy. V mouce vytvoříme důlek. Vaječnou hmotu nalijeme do důlku. Kolem rozložíme vločky másla. Ze všeho nejprve nožem a potom rukama vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 60 minut odležet do chladničky. Troubu předehřejeme na 200 stup. Těsto rozválíme dotenka na pomoučněném vále. Na plech dáme pečící papír, který poklademe vykrájenými hvězdami. Pečeme asi 10 minut. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

12. Orientální kokosové šátečky (žába)
Na těsto: 250 g hladké mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, 125 g másla, 75 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka ml. skořice
Na náplň: 80 g sušených banánových chipsů, 130 g kandovaného ovoce – např. ananasu, 120 g kokosové moučky, 250 ml mléka, 2 žloutky + 1 žloutek na potření
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout. Zahřejeme mléko, do něj vložíme banány a ovoce (nakrájené na malé kousíčky), kokos a 2 žloutky. Hmotu promícháme. Těsto rozválíme a vykrajujeme z něj čtverečky /asi 5 x 5 cm/. Na jejich střed dáme trochu prochladlé náplně a dva protilehlé růžky spojíme (jsou to taková miminka. Šátečky potřeme rozšlehaným žloutkem a upečeme v předehřáté troubě. A do vánoc to pěkně schováme, nebo nám to všechno snědí…

13. Mrkvové pečivo (Kocicka)
400 g hrubé mouky, 280 g strouhané mrkve (nejlepší je sladká karotka), 200 g 100% tuku, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, moučkový cukr na obalení, možno přimíchat vanilkový cukr s troškou skořice pro lepší chuť a vůni.
Mrkev najemno nastrouháme, přidáme mouku a ostatní ingredience, těsto dobře prohněteme, aby se tuk rozpustil. Mrkev nám pustí barvu a těsto mírně zoranžoví a zvláční. Vyválíme na plát o tloušťce 5 mm a vykrajovátky vykrajujeme různé tvary. Předehřejeme troubu na 200 stupňů a při 180 pečeme asi 10 - 13 minut. Po vyjmutí z trouby ihned obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem a trochou skořice. Přestože je toto pečivo z mrkve, která nikoho moc neláká, všichni jsou příjemně překvapeni a toto cukroví vám zaručeně NIKDY NEZBYDE!!!

14. Placičky zvané dokonalost sama (Sama)
Tak já mám ještě příspěvek do pečeného, ale nebojte, díky marmeládě se rozleží rychle.
230 g hladké mouky, 60 g solamylu, 200 g rostlinného tuku, 1 vanilkový cukr, 90 g moučkového cukru, 1 žloutek, kůra z 1 citronu, na špičku nože prášek do pečiva, 10 g ořechů
Vše se smíchá, těsto se dá na chvilku uležet a poté se z něj vykrajují kolečka zhruba 4 cm. Peče se na 200 st. zhruba 5 - 10 min /podle síly koleček/. Zchladlé potíráme marmeládou /já dávám jen "kyselou" rybízovou/ a máčíme v čokoládě. U nás mizí jako první. Dobrou chuť.

15. Máčené linecké preclíky (iren)
Vypracujte vláčné těsto z: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 vanilk. cukru, 2 žloutků, lžičky rumu, lžičky citronové kůry. Nechte v chladu odpočinout. Z těsta vyválejte tenké válečky, spleťte je do preclíků a upečte. Zchladlé je částečně namáčejte v rozehřáté čokoládové polevě.

A ještě mimo soutěž dva recepty, které sice nic nevyhrály, ale nás v redakci příjemně pobavily. :-)
Čtenářka bleška napsala: TAK JSEM SE PTALA MANŽELA, JAKÝM ŽE CUKROVÍM MÁM PŘISPĚT. A JEHO NÁZOR? ZE VŠEHO VÁNOČNÍHO CUKROVÍ MÁ NEJRADŠI SMAŽENÝHO KAPRA SE SALÁTKEM. :-)
Mužský pohled do naší soutěže přidal čtenář Martin.H: Recept na nejlepší cukroví? Takové, s kterým jsem populární? No samozřejmě jako chlap nepeču. No ale na to nejsladší pochutnáníčko (ještě sladší než cukroví) vám tady klidně můžu dát návod: Sladce se zachumlat do peřinek, přitulit se k a dávat si ty nejsladší pusinky atd. No a když tuhletu sladkost budete provozovat častěji, můžete se pak s klidným svědomím cpát těmi ostatními dobrotami, co tu píšete, a nemusíte se přitom bát nějakých těch kilíček navíc. :-)
Reklama