
Čím je způsoben tento rozdíl? Především způsobem zpracování a uchovávání. V současné době se u nás používají dva základní způsoby ošetření syrového mléka – pasterizace a sterilace (UHT). Pasterizace je nejšetrnější způsob ošetření mléka. Ztrácí se při ní pouze 10 procent vitamínů a minerálních látek a nedochází k téměř žádným ztrátám bílkovin a nukleotidů. Z čerstvého pasterovaného mléka lze navíc bez problémů vyrobit zakysané mléčné výrobky (kefír, jogurt, podmáslí, zakysanou smetanu atd.). Čerstvé mléko je však nutné skladovat v chladu.
Naproti tomu při zpracování mléka sterilací - UHT metodou dochází, vzhledem k použití vyšší teploty a tlaku, ke ztrátám až 30 procent vitaminů a minerálních látek a také k částečnému rozkladu bílkovin a nukleotidů. Tím se snižuje nutriční hodnota i stravitelnost mléka. Výhodou takto zpracovaného mléka je jeho delší trvanlivost. Ke ztrátám vitamínů dochází i v průběhu dlouhodobého skladování.
Pokud porovnáme sklenici čerstvého (pasterizovaného) mléka se sklenicí trvanlivého mléka, ošetřeného UHT metodou, zjistíme, že mírnější zpracování při pasterizaci napomáhá lépe zachovat hodnoty syrového mléka. Vzhledem ke kratší době skladovatelnosti jsou v čerstvém mléku zachovány i vitamíny citlivé na světlo. Současně při pasterizaci nedochází k téměř

Pokud už se, dle zásad správné výživy, rozhodneme konzumovat mléko, měli bychom se rozhodnout pro mléko „plnohodnotné“ – tedy pro mléko čerstvé. Mnohé mlékárny dodávají čerstvé mléko na trh v obalech Pure-Pak®, jejichž dodavatelem pro český trh je společnost Elopak. Obal Pure-Pak® má elegantní štíhlý tvar se čtvercovou základnou a charakteristickou stříškou, která umožňuje snadné a pohodlné otevření bez použití nůžek a pití mléka přímo z obalu. Karton Pure-Pak® může být navíc doplněn šroubovým uzávěrem, který k výhodám obalu se stříškou přidává možnost obal s nedopitým obsahem znovu uzavřít. V současné době Pure-Pak® využívá k balení čerstvého mléka 10 významných českých mlékáren: Mlékárna Kunín, Mlékárna Čejetičky, Mlékárna Valašské Meziříčí, RMD Olešnice na Moravě, Olma Olomouc, Jesenické mlékárny a Jihlavské mlékárny, Mlékárna Třebíč, Mlékárna Madeta a Lacrum Velké Meziříčí.
Nový komentář
Komentáře
Simba: Já kupuju trvanlivé mléko běžně. Polotučné mi chutná úplně normálně.
Z kartonového mlíka mi chutná je Tatra. Ale jen polotučné, ta nízkotučná jsou vodová ...
werka - tu odstředěnou hrůzu dávala Olma do lahví hned od začátku, co takhle začala mléko prodávat.
Jen sis toho možná nevšimla, protože to nemuseli tak odlišovat výrazným nápisem jako teď a mělo to stejnou etiketu jako polotučné (až na malý nápis "nízkotučné").
Já dávám taky přednost čerstvému mléku, to od Olmy mi chutná, od Madety ještě víc, ale mám výčitky svědomí, že se nám zbytečně hromadí odpad (jakoby nestačily láhve od vody). Takže nejradši kupuju to v papírových krabicích.
Katka:necetla si to o potenci nahodou na Zene-in???
Irena1: nebalenou koblihu
- to bylo dobrý
Jinak taky mlíko nemusím, tak jednou za 3 měsíce si udělám studený kakao
Dobrý je i mlíko z Madety v katonu, který má nahoře šoubovací uzávěr (v podobném balení se dělají i některé džusy). Navíc ho dělají i v půllitrovém balení, což je pro mne ideální - moji chlapi o mlíko nestojí a já sama si ho dávám taky jen občas.
No a chuťově se to trvanslivé s čerstvým vůec nedá srovnávat ...
Pokud o Olmu, která se prodává mléko v těch PET lahvích, tak mne naštvala, že v nich začala dělat i odtučněné mléko - to už podle mne fakt není mlíko, ale bílá voda
Jojojo, vynikající, lahev s modrým uzávěrem, můžu se po něm umlátit, je fakt lahodné a chutná jinak, než ta ostatní a není o tolik dražší... Navíc ta láhev dobře stojí, dá se zavírat,je to fajn, mňam, hned bych si dala..a k tomu křupavou nebalenou koblihu
na vareni pouzivam mlicko z krabice,a jinak mlicko nepouzivam,protoze ho nemam rada