O důležitosti konzumace mléka a mléčných výrobků slýcháme ze všech stran. Mnohdy si však neuvědomujeme, že vhodný výběr je stejně důležitý jako samotná konzumace. Ne v každé sklenici mléka je obsaženo stejné množství vitamínů, minerálních látek, bílkovin či stopových prvků. Ne každá sklenice mléka nabízí stejnou výživovou hodnotu.
Čím je způsoben tento rozdíl? Především způsobem zpracování a uchovávání. V současné době se u nás používají dva základní způsoby ošetření syrového mléka – pasterizace a sterilace (UHT). Pasterizace je nejšetrnější způsob ošetření mléka. Ztrácí se při ní pouze 10 procent vitamínů a minerálních látek a nedochází k téměř žádným ztrátám bílkovin a nukleotidů. Z čerstvého pasterovaného mléka lze navíc bez problémů vyrobit zakysané mléčné výrobky (kefír, jogurt, podmáslí, zakysanou smetanu atd.). Čerstvé mléko je však nutné skladovat v chladu.
Naproti tomu při zpracování mléka sterilací - UHT metodou dochází, vzhledem k použití vyšší teploty a tlaku, ke ztrátám až 30 procent vitaminů a minerálních látek a také k částečnému rozkladu bílkovin a nukleotidů. Tím se snižuje nutriční hodnota i stravitelnost mléka. Výhodou takto zpracovaného mléka je jeho delší trvanlivost. Ke ztrátám vitamínů dochází i v průběhu dlouhodobého skladování.
Pokud porovnáme sklenici čerstvého (pasterizovaného) mléka se sklenicí trvanlivého mléka, ošetřeného UHT metodou, zjistíme, že mírnější zpracování při pasterizaci napomáhá lépe zachovat hodnoty syrového mléka. Vzhledem ke kratší době skladovatelnosti jsou v čerstvém mléku zachovány i vitamíny citlivé na světlo. Současně při pasterizaci nedochází k téměř žádným změnám v kvalitě mléka z hlediska obsahu živin. U mléka ošetřeného procesem UHT jsou zaznamenány významné ztráty při zpracování a to jak kyseliny listové a vitamínu C, tak i vitamínu B12 a B1 (thiamin). Délka a podmínky skladování vedou k dalšímu snižování obsahu kyseliny listové, vitamínů B6, vitamínu B12 a do jisté míry i vitamínu A. Obsah bílkovin i aminokyselin se nemění ani jedním z obou procesů.
Pokud už se, dle zásad správné výživy, rozhodneme konzumovat mléko, měli bychom se rozhodnout pro mléko „plnohodnotné“ – tedy pro mléko čerstvé. Mnohé mlékárny dodávají čerstvé mléko na trh v obalech Pure-Pak®, jejichž dodavatelem pro český trh je společnost Elopak. Obal Pure-Pak® má elegantní štíhlý tvar se čtvercovou základnou a charakteristickou stříškou, která umožňuje snadné a pohodlné otevření bez použití nůžek a pití mléka přímo z obalu. Karton Pure-Pak® může být navíc doplněn šroubovým uzávěrem, který k výhodám obalu se stříškou přidává možnost obal s nedopitým obsahem znovu uzavřít. V současné době Pure-Pak® využívá k balení čerstvého mléka 10 významných českých mlékáren: Mlékárna Kunín, Mlékárna Čejetičky, Mlékárna Valašské Meziříčí, RMD Olešnice na Moravě, Olma Olomouc, Jesenické mlékárny a Jihlavské mlékárny, Mlékárna Třebíč, Mlékárna Madeta a Lacrum Velké Meziříčí.
TÉMATA:
ZDRAVÍ