
Co všechno vláknina ovlivňuje:
- v ústní dutině stimuluje slinění a nutí k prodloužení žvýkání - aktivuje tak pocit nasycení
- v žaludku dodává objem trávenině (urychluje pocit sytosti), prodlužuje čas vyprazdňování žaludku a zesiluje navíc pocit sytosti
- v tenkém střevě zpomaluje postup trávení, zmenšuje absorpci cholesterolu a živin
- rozpustná vláknina má vliv na vylučování žlučových solí a to pravděpodobně snižuje tvorbu žlučových kamenů a omezuje vznik nádorů, vláknina navíc

- ukazuje se, že ovlivňuje i cukrovku, žlučové a ledvinové kameny, zánět slepého střeva, hemeroidy.
V čem je vláknina obsažena: těstoviny, obiloviny (celozrnné pečivo, celozrnné výrobky), luštěniny a ovoce pokud možno se slupkou, zelenina (zeleninové polévky) a zvláště:
pro rozpustnou vlákninu: artyčoky, brokolice, zelí, kapusta
pro nerozpustnou vlákninu: houby, čerstvé boby a hrášek, čerstvé saláty
Vláknina je nejen výborná pro naše zdraví, ale také nám může pomoci při hubnutí. Za prvé zvýšený přísun vlákniny dodává pocit plnosti žaludku, protože rozpustná vláknina absorbuje vodu. Za druhé: každá redukční dieta je spojena s rizikem zácpy. Použitím nerozpustné vlákniny bohaté na celulózu (např. otruby) lze tyto potíže výrazně zmírnit. Ačkoliv tedy vláknina rapidně nesnižuje tělesnou hmotnost, je velmi prospěšným doplňkem redukční diety.
Nový komentář
Komentáře
Vláknina je důležitá pro správnou funkci střev.
Simba: TAky jo, ta pomáhá nejlíp.
Vlákninu mi doporučil lékař místo všech hubnoucích prášků a koktejlů.