Kořen rostliny zvané ženšen (panax ginseng) se odpradávna využívá jako podpůrný prostředek, který zlepšuje imunitu, posiluje organismus proti stresu, podporuje srdeční činnost, povzbuzuje životní elán a vůbec působí vzpruživě. Staří Číňané, kteří báječné účinky ženšenu pro lidstvo objevili, dokonce přisuzovali jeho kořenu magické účinky také v oblasti sexuální.
Nyní se zdá, že nejen kořen ženšenu je výborně využitelný v léčebných procedurách, ale také jeho plody. Podle článku otištěného v červnovém vydání odborného amerického magazínu Diabetes mohou plody ženšenu výrazně snižovat obsah cukru a cholesterolu v krvi a napomáhat při snižování váhy. Prozatímní pokusy na obézních laboratorních myších prý výzkumníky z chicagské univerzity natolik překvapily svými průkaznými výsledky, že předpokládají do budoucna velký rozmach v tomto směru i na poli humánní medicíny.
Vědci aplikovali výtažek z plodů ženšenu do krve skupiny myší s nadváhou a cukrovkou. Po 12 dnech ztratily myši 10 – 15 procent své tělesné váhy a obsah cukru v jejich krvi poklesl na normální hladinu. Navíc tyto myši jedly v té době méně a zvýšily svoji aktivitu dokonce o 35%. Jakmile přestaly myši injekce dostávat, postupně se navrátily k původnímu stavu a původní váze…
Odborníci na potravinové doplňky prý nejsou těmito výsledky tak moc překvapeni, protože i kořen ženšenu má prokazatelné, ačkoliv ne tak přesvědčivé, účinky na snižování krve v cukru. K využití plodů ženšenu však dosud nikdo v praxi nepřikročil, tak uvidíme, zda a kdy se zázračného „hubnoucího“ lektvaru dočkáme…
TÉMATA:
ZDRAVÍ