Ačkoliv magazín Žena-in.cz je prvotně určen ženám-čtenářkám, jsme vždycky rádi, když se k nějakému tématu nebo k nějaké probírané otázce vyjádří i zástupce „silnější“ poloviny lidstva. Protože – ruku na srdce - na co nám to bude, když si budeme v holčičím kruhu neustále omílat staré pravdy, a přitom se nedozvíme, jak to vidí druhá strana? :-)
Jeden takový mužský pohled na věc doputoval tento týden do naší redakční pošty, když se náš čtenář Mirek pozastavil nad úterní Hertinou příhodou s manželem a těstem. S jeho dovolením publikujeme obsah zmíněného e-mailu a věříme, že se rozpoutá zajímavá diskuse.

Většina žen má představy + zkušenosti, že muž umí pouze jíst a v kuchyni umí používat pouze příbor (v horším případě lžíci). Nemohu si pomoct (a rozhodně nechci zobecňovat), že tomu začíná být jinak. Mé poslední přítelkyně zpravidla zvládaly a) polotovary + něco rychle usmažit, b) asi pět jednoduchých schemat přípravy jídla pro dítě. Bez problémů (a nejen u svých přítelkyň) zažívám nechápání na věcmi:

- mouky je víc druhů?
- palačinky jde udělat jen tak (bez polotovarové směsi)?
- do bramborového salátu (a obecně) krájíš zeleninu podle chuti a nekupuješ hotově připravenou směs?
- máš doma šťouchadlo na brambory a péro na sníh? to přece vyhynulo… (mám i elektrický ruční šlehač, jenže něco mi jde klasikou líp)
- cukroví nenosí maminka, nebo se nekupuje?
- jsi ochoten (uznávám, že ne každý den) strávit čas přípravou jídla víc než 10 - 20 minut?
- pustíš se do něčeho, co jsi nikdy před tím nedělal, nejedl?
- vymíchat těsto je práce pro chlapa, co chodí do posilovny
- proboha, k čemu je doma víc druhů koření, než klasika?
- vařit na ohni venku?! proč!!!
- ty ochutnáváš (např. naložené maso) jídla dřív než jsou hotová???

Jinak je mi 31, živím se programováním, pokud vařím jen pro sebe, často skončím u chleba s něčím, ale jde to (od číny po vanilkové rohlíčky). U žen obecně si přestávám být jist. Svou přítelkyni mám rád a zpravidla mi od ní chutná, ale informace ve vašem článku beru za hodně zavádějící a vzhledem ke svým známým si nemyslím, že píšu pouze za sebe. Mimochodem počátky mého kulinářství jsou spojeny s maminkou 20%, vlastní pokusy 30%, kamarád řezník+kuchař a ostatní (včetně Inda na kolejích) 50%.

Mirek
TÉMATA:
ZDRAVÍ