Už naše babičky říkávaly: „Polévka je grunt!“ Jejich představy o výživě byly sice dost vzdálené tomu, co se nazývá dietní strava, ale svým způsobem měly pravdu. Nad tím, jakou roli hraje polévka v dietním režimu současného člověka, bádali odborníci na výživu z Pensylvánské státní univerzity. Podle informací, které zveřejnil Americký magazín pro klinickou výživu, je konzumace polévky spolehlivou dietní taktikou. Proč? Protože jídlo, které obsahuje vodu a tím je kaloricky méně hodnotné, vás nasytí dříve, než „tuhý“ pokrm na kalorie bohatší. Výzkumníci dokonce uskutečnili na toto téma pokus, který dopadl podle očekávání. Jedna skupina lidí dostala polévku a druhá skupina jídlo připravené ze stejných ingrediencí, ale bez vody. Té se mohli testující napít až po jídle. Jaký byl výsledek? První skupina („polévkáři“) byla syta už po zkonzumování 1209 kalorií, zatímco druhá skupina až při 1657 kaloriích.
Velmi revoluční argument hovořící pro polévky přinesl také americký časopis Appetite. Podle něj je vhodné začít jídlo polévkou a pak si dát kousek masa (třeba kuře), abyste si pořádně zaplnili žaludek. Pak vás prý přejde chuť na další mlsání. Důvod? Některá jídla vás zasytí rychleji než jiná. Takže když třeba zahájíte oběd špatně - zeleninou nebo těstovinami -, zbývá vám bohužel ještě spousta místa na další chody, a tak si objednáváte a objednáváte. Takže nakonec toho sníte víc, než jste původně chtěli. Jakmile se ale hned na začátku „zaplácnete“ polévkou a masem, už nebudete mít na nic místo, čímž vlastně snížíte příjem zbytečných kalorií.

Podle zahraničních materiálů připravila
Reklama