Máme pro vás dobrou zprávu od odborníků na výživu: popcorn není jen tak nějaký pamlsek. Na rozdíl od běžně konzumovaných brambůrků, oříšků či čokolády je popcorn mnohem zdravější a výživnější. Zvláště v současné hektické době nám všem záleží na tom, abychom vypadali dobře a cítili se fit. Ovšem pracovní vytížení nám neumožňuje stravovat a pohybovat se tak, jak bychom si představovali. Proto je velmi důležité dbát na složení naší stravy.
Pro orientaci našeho jídelníčku platí několik hlavních zásad, kterými bychom se při výběru potravin měli řídit. Lékaři doporučují mimo jiné zvýšit konzumaci vlákniny a snížit konzumaci tuků. Kombinací těchto dvou pravidel lze velmi výrazně snížit riziko onemocnění rakovinou (zejména rakovinou trávicího ústrojí) a kardiovaskulárními nemocemi. Jednou z potravin, které nám mohou pomoci v ozdravění našeho jídelníčku, je i popcorn.
Kukuřice pro výrobu popcornu má vysoký obsah vlákniny (až 18 %). Pokud je připraven v horkovzdušné troubě nebo ve speciálních přístrojích, obsahuje jen velmi málo tuku (okolo 5 %). Energetická hodnota při přípravě s malým množstvím tuku je srovnatelná s ostatními cereáliemi. Popcorn obsahuje komplexní sacharidy, které nezvyšují hladinu krevního cukru tak rychle jako jednoduché cukry. Tento efekt ještě zvyšuje vysoký obsah vlákniny. Také obsah vitamínů skupiny B, zejména B1 a B2, železa a draslíku je z hlediska doplnění potřebných denních dávek důležitý. Proto je popcorn jednou z potravin, které nám příjemným způsobem umožňují doplnit v jídelníčku vlákninu a snížit příjem tuků.
Protože kukuřice neobsahuje lepek, lze popcorn použít i pro bezlepkovou dietu. Právě pro tuto dietu, která je velmi přísná a omezující, je každá vhodná potravina velmi žádoucím zpestřením.
Popcorn můžeme použít všude, kde používáme jiné cereálie – ovesné nebo ječné vločky, kukuřičné lupínky apod. Lze jej doporučit jako vhodné mlsání k televizi místo bramborových lupínků nebo sladkostí. Obsahuje méně energie a tuku a vzhledem k objemu ho nesníme tak velké množství. Díky vysokému obsahu vlákniny nás i lépe zasytí. Když už chceme mlsat, mlsejme zdravěji.
TÉMATA:
ZDRAVÍ