
Pro orientaci našeho jídelníčku platí několik hlavních zásad, kterými bychom se při výběru potravin měli řídit. Lékaři doporučují mimo jiné zvýšit konzumaci vlákniny a snížit konzumaci tuků. Kombinací těchto dvou pravidel lze velmi výrazně snížit riziko onemocnění rakovinou (zejména rakovinou trávicího ústrojí) a kardiovaskulárními nemocemi. Jednou z potravin, které nám mohou pomoci v ozdravění našeho jídelníčku, je i popcorn.
Kukuřice pro výrobu popcornu má vysoký obsah vlákniny (až 18 %). Pokud je připraven v horkovzdušné troubě nebo ve speciálních přístrojích, obsahuje jen velmi málo tuku (okolo 5 %). Energetická hodnota při přípravě s malým množstvím tuku je srovnatelná s ostatními cereáliemi. Popcorn obsahuje komplexní sacharidy, které nezvyšují hladinu krevního cukru tak rychle jako jednoduché cukry. Tento efekt ještě zvyšuje vysoký obsah vlákniny. Také obsah vitamínů skupiny B, zejména B1 a B2, železa a draslíku je z hlediska doplnění potřebných denních dávek důležitý. Proto je popcorn jednou z potravin, které nám příjemným způsobem umožňují doplnit v jídelníčku vlákninu a snížit příjem tuků.
Protože kukuřice neobsahuje lepek, lze popcorn použít i pro bezlepkovou dietu. Právě pro tuto dietu, která je velmi přísná a omezující, je každá vhodná potravina velmi žádoucím zpestřením.
Popcorn můžeme použít všude, kde používáme jiné cereálie – ovesné nebo ječné vločky, kukuřičné lupínky apod. Lze jej doporučit jako vhodné mlsání k televizi místo bramborových lupínků nebo sladkostí. Obsahuje méně energie a tuku a vzhledem k objemu ho nesníme tak velké množství. Díky vysokému obsahu vlákniny nás i lépe zasytí. Když už chceme mlsat, mlsejme zdravěji.
Nový komentář
Komentáře
Tak zrovna popcorn mi nechutná. Ale občas si koupím rýžové chlebíčky, ty chutnají podobně a jsou zdravé určitě - a nízkokalorické.
Uh, popcorn tedy nebudu jíst, ani kdyby to bylo sebezdravější ...
Já když dělám v mikrovlnce popcorn, tak mám taky pár nevypukanců ale že by jich bylo hodne...
Jinak je na dietu i dobrý sla´doučký popcorn???