Většina potravinových doplňků, o kterých mluvíme jako o „spalovačích tuku“, má největší tradici v oblasti sportu, zejména v kulturistice. Je známo, že úspěšný kulturista na svém těle nesnese téměř žádný tuk. Tomuto cíli podřizuje všechno a často se mu to také daří. Má smysl, aby tyto doplňky zkoušel i "normální" člověk? Na jakém principu jsou založeny?
Jednu věc je třeba říci dopředu: Odbourávače neboli spalovače tuků nikdy nesplní vaše očekávání, budou-li tím jediným, co pro svou postavu uděláte. Vezmete-li ale za základ výživu se sníženým množstvím tuků a nezapomenete přitom na pohyb, mohou vám významně pomoci.

Kyselina hydroxycitrónová
Dnes nikdo nepochybuje o tom, že úbytek hmotnosti by měl být tvořen z co největší části tukovou tkání, svalová hmota by měla zůstat zachována. Právě kyselina hydroxycitronová je schopna chránit svalovou hmotu. Jak se jí to daří? Přesný popis by byl poměrně složitý, protože probíhá až na úrovni mitochondrií (buněčné organely, v nichž se uskladňuje energie). HCA blokuje tvorbu tuku z glukózy, z níž se namísto tuku tvoří svalový nebo jaterní glykogen. Tvorba tuku se zpomaluje a tělo začne využívat tuky jako zdroj energie. Tento efekt je provázen snížením chuti k jídlu. Mozek omezuje vznik pocitů hladu, protože se domnívá, že má tělo energie dostatek. Přestože je HCA používaná poměrně krátkou dobu, zdá se, že nemá žádné vedlejší účinky. Důležitá je ale velikost dávky nutné k dosažení optimálního účinku. HCA tvoří součást různých suplementů, často v kombinaci s dalšími spalovači (s karnitinem, chromem a dalšími). Někteří výrobci neuvádějí obsah HCA, ale jen množství Garcinie, což je rostlina, ze které se HCA získává. Má-li být dosaženo kýženého efektu, je třeba denně přijmout 1 000 mg čisté HCA, nejlépe ve 2 - 3 denních dávkách. Zvyšovat dále dávku nemá smysl. Tento výživový doplněk, má-li být podáván v účinných dávkách, nepatří k nejlevnějším.

Karnitin
Karnitin je v kategorii odbourávačů tuku jedním z nejpopulárnějších. Přestože jako látka je znám už téměř 100 let, stále se vědecký názor neustálil na tom, zda jde o vitamin či aminokyselinu. Ať již diskuse dopadne jakkoli, je známo, že karnitin zvyšuje využití kyslíku a tuku během cvičení. Klíčovým momentem je však intenzita cvičení. K tomu, aby byl karnitin účinný, je zapotřebí se příliš "nešetřit". Karnitin je samozřejmě i součástí běžně konzumované stravy, přičemž nejlepším zdrojem je maso (zejména hovězí a jehněčí). Náš organismus dokáže karnitin vyrobit z aminokyselin lysinu a metioninu, má-li jich k dispozici dostatek. Karnitin jako doplněk výživy existuje v L a D formě, využitelná je ale jen L forma. Pokud jde o cenu, je ve srovnání s ostatními doplňky spíše nižší, je však třeba při koupi dbát na kvalitu (ujistit se, že obsahuje jen L formu). Účinná denní dávka je 500mg karnitinu 2x denně. Karnitin je přínosný a bezrizikový odbourávač tuků. Pokud však zároveň nesnížíte přívod tuků stravou a nezvýšíte fyzickou aktivitu, je zbytečnou investicí.

Lecitin
Lecitin je velmi rozšířený doplněk výživy, který je využíván zejména ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Kromě toho ovlivňuje tvorbu buněčných membrán a metabolizaci tuku, je uznáván jako antistresor a látka zlepšující paměťové schopnosti. Aktivní složkou lecitinu je cholin, který je sportovci považován za efektivní odbourávač tuků. Přestože vědecké studie zatím nejsou u konce, je doplnění výživy lecitinem přínosné (i vzhledem k jeho dalším příznivým účinkům). Zkušenostmi ověřená účinná denní dávka musí být alespoň 1 000mg (=1 g) lecitinu.

Chrom
Chrom je pro potřeby lidského organismu stopovým prvkem. Přestože jeho potřeba je pouze 50 - 200 ug /den, je prvkem esenciálním, to znamená, že je nutné jej přijímat potravou. Chrom zesiluje působení inzulínu, tím podporuje vstřebání glukózy buňkami. Užívání přípravků s obsahem chromu je prospěšné pro diabetiky. Ke zlepšení spalování tuků se doporučuje chrom-pikolinát, který má potlačovat chuť k jídlu a zvyšovat nárůst svalové hmoty. Ani v tomto případě nejsou k dispozici ucelené vědecké studie. Vzhledem k možným nežádoucím účinkům chrom pikolinátu ve vyšších dávkách, není vhodné překračovat množství 50 ug chromu z tohoto zdroje.

Pupalkový olej
Pupalkový olej jako doplněk výživy bývá doporučován hlavně ženám trpícím premenstruačními obtížemi, ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a zlepšení výkonnosti imunity. V poslední době se ale začíná více zdůrazňovat schopnost pupalkového oleje (respektive v něm přítomné gama-linolenové kyseliny-GLA) stimulovat metabolicky aktivní tukovou tkáň (tzv. hnědý tuk). Vysoká koncentrace GLA zvyšuje tvorbu energie v mitochondriích této tkáně, výsledkem čehož je celkově vyšší výdej energie (zvýšený bazální metabolismus). Pozornost obezitologů se v budoucnu jistě bude ubírat tímto směrem, protože je známo, že dodržování redukční diety bazální metabolismus snižuje, následkem čehož je zastavení váhového úbytku po určité době. Pupalkový olej je vhodným výživovým doplňkem pro všechny, jeho dávkování se však nesmí přehánět a neměl by se požívat nalačno.

Informace jsme čerpali z internetových stránek Stop obezitě www.stob.cz, kde najdete mnoho zajímavých námětů a rad, jak se popasovat s nadváhou.
TÉMATA:
ZDRAVÍ