Aniž bychom to věděli, je cukr přítomen v mnohem větším množství potravin, než si dovedeme představit. Už malé děti ho přijímají jako součást speciální kojenecké a dětské výživy, mléčné, ovocné i zeleninové. Protože cukr působí i jako konzervační látka, váže a zadržuje vlhkost, často je v takových potravinách, ve kterých bychom to skutečně nepředpokládali (např. v slaném arašídovém másle, v zeleninových konzervách, v polévkových kostkách a jinde). A co třeba kečup? Víte, že je v něm o 8% více cukru než ve zmrzlině? A že bílý prášek, který se používá jako náhražka smetany do kávy, obsahuje 65% cukru v porovnání s 51% v čokoládě?
Dnešní populace konzumuje příliš mnoho cukru a škodí tím sama sobě. Cukr je zodpovědný za tvorbu zubního kazu a spolu s tuky také hlavní příčinou nadváhy, která nám vadí nejen z estetického hlediska, ale může mít na svědomí nemoci srdce, cukrovku, vysoký krevní tlak a může být příčinou vzniku žlučníkových kamenů, bolestí a artritidy. Samozřejmě příčinou těchto nemocí není jenom cukr. Jeho přítomnost v potravinách nutí uživatele k tomu, aby více jedl. Pokud snížíte kalorický příjem, aniž byste zároveň snížili i příjem cukru, rychleji ztratíte výživné látky bez toho, abyste ztratili na váze.
Za skryté se považují cukry, se kterými člověk nejméně počítá. Pokud chcete pátrat po cukrech, doporučují odborníci na výživu kontrolovat složení potravin na štítku. Hledejte náhražky sacharosy, například kukuřičný sirup nebo kukuřičný cukr a zaměřte se na slova končící -osa, které poukazuji na přítomnost cukru. Nezávisle na názvu, cukr je jenom cukr.

Připraveno za použití informací z www.walmark.cz.