
I když klasické výživové doporučení zní, že tuky by měly tvořit maximálně 30% našeho denního energetického příjmu, poslední výzkumy ukazují, že důležitější než sledovat kvantitu je dbát o kvalitu, neboli složená tuků. Například z hlediska

Teď v době předvánoční se ve většině českých domácností bude divoce péct vánoční cukroví a další dobrůtky. I když tradiční babičkovské recepty neuznávají pro pečení cukroví jiný tuk než pravé máslo, odborníci na výživu doporučují nahradit je rostlinným tukem, který nijak nesnižuje chuť a další vlastnosti sušenek, ale je menším útokem na vaši tělesnou schránku. Další zásadou, která má pomoci zdravěji žít, je nepoužívat v kuchyni na všechno jen jeden druh tuku, i kdyby vám byl sebesympatičtější. Každý tuk má totiž svoje ideální použití:
Například pro přípravu pomazánek jsou nejvhodnější rostlinné tuky a pomazánkové máslo (nejlépe s označením light), pro zálivky na saláty se hodí rostlinné oleje lisované za studena nebo rafinované, pro pečení cukroví, ale i pro přípravu krémů a náplní rostlinné tuky čili „margaríny“, pro krátkodobé smažení rostlinné oleje (máslo a rostlinné tuky se přepalují) a pro fritování speciální fritovací oleje, které mají vyšší teplotní stabilitu.
Podle podkladů Fóra zdravé výživy připravila
Nový komentář
Komentáře
Ovšem ten dort
Ono je to s těmi tuky trošku složitější. Teď se spíš než na nasycené/nenasycené dělá mastné kyseliny na omega-3 a omega-6. A z toho vychází třeba slunečnicový olej stejně negativně, jako živočišné tuky. Dobrý je řepkový a samozřejmě olivový.
No, ty rady nic nového ...