Tuky patří k významným složkám potravy a ve výživě člověka tvoří jednu z hlavních živin nezbytnou pro zdraví a správný vývoj organismu. Tuky jsou nejen důležitým zdrojem energie a stavebním kamenem buněčných membrán, ale navíc také transportují řadu životně důležitých vitaminů a antioxidantů, které jsou rozpustné právě jen v tucích. Tuky poskytují organismu esenciální, tj. životně nezbytné mastné kyseliny, které si sám vyrobit nedokáže.
I když klasické výživové doporučení zní, že tuky by měly tvořit maximálně 30% našeho denního energetického příjmu, poslední výzkumy ukazují, že důležitější než sledovat kvantitu je dbát o kvalitu, neboli složená tuků. Například z hlediska působení tuků na zvyšování koncentrace cholesterolu v krvi jsou nejnevhodnější nasycené mastné kyseliny, které tuto koncentraci prokazatelně zvyšují, stejně jako tzv. trans-kyseliny (nenasycené mastné kyseliny, které obsahují trans-dvojné vazby – týká se např. ztužovaných rostlinných tuků). Naopak vícenenasycené mastné kyseliny přispívají ke snížení cholesterolu v krvi a mononenasycené mastné kyseliny působí neutrálně. Obecně platí, že bychom měli upřednostňovat rostlinné tuky a oleje před tuky živočišnými a potraviny volit spíše nízkotučné.
Teď v době předvánoční se ve většině českých domácností bude divoce péct vánoční cukroví a další dobrůtky. I když tradiční babičkovské recepty neuznávají pro pečení cukroví jiný tuk než pravé máslo, odborníci na výživu doporučují nahradit je rostlinným tukem, který nijak nesnižuje chuť a další vlastnosti sušenek, ale je menším útokem na vaši tělesnou schránku. Další zásadou, která má pomoci zdravěji žít, je nepoužívat v kuchyni na všechno jen jeden druh tuku, i kdyby vám byl sebesympatičtější. Každý tuk má totiž svoje ideální použití:

Například pro přípravu pomazánek jsou nejvhodnější rostlinné tuky a pomazánkové máslo (nejlépe s označením light), pro zálivky na saláty se hodí rostlinné oleje lisované za studena nebo rafinované, pro pečení cukroví, ale i pro přípravu krémů a náplní rostlinné tuky čili „margaríny“, pro krátkodobé smažení rostlinné oleje (máslo a rostlinné tuky se přepalují) a pro fritování speciální fritovací oleje, které mají vyšší teplotní stabilitu.

Podle podkladů Fóra zdravé výživy připravila
Reklama