Řídnutí kostí neboli osteoporóza postihuje především starší osoby, ženy po menopauze, gynekologických operacích, nemocné dlouhodobě upoutané na lůžko a osoby s nedostatečným přísunem vápníku z potravy. S prevencí osteoporózy je záhodno začít pokud možno co nejdříve a kromě toho, že bychom měli dbát na přísun vápníku prostřednictvím mléčných výrobků a luštěnin, není na škodu přidat ještě nějaký potravinový doplněk. Podle odborných studií může konzumace těchto přípravků zpomalit ztrátu kostní hmoty a snížit riziko zlomenin u starších lidí.
Jedním z nich je Osteostop s izoflavonoidy od firmy Walmark, který obsahuje kromě základních vitamínů a minerálů nezbytných pro tvorbu kostní tkáně a její správnou hustotu také sójový extrakt. Extrakt ze sóje je v posledních letech vysoce ceněným objevem ve světě výživy, a to díky obsahu izoflavonoidů – tzv. fytoestrogenů (především genisteinu), které významně zvyšují kostní novotvorbu. Dále tento přípravek obsahuje výtažek z přesličky rolní, vitamín D3 a K4, hořčík, mangan, vápník a zinek. Osteostop s izoflavonoidy podporuje kostní novotvorbu a má ochranný vliv na kostní tkáň a kostní hustotu. Zvlášť vhodný je pro ženy se zvýšeným rizikem řídnutí kostí – tj. ženy v menopauze a po gynekologických operacích.
Co jsou fytoestrogeny? Jsou to látky přírodního původu, které se v zažívacím traktu mění na látky s pro organismus příznivým estrogenním účinkem. Mezi nejznámější fytoestrogeny patří deriváty izoflavonu a lignanu, které se vyskytují v luštěninách, především pak v sóji. V odborné literatuře se udává, že konzumace potravin, které jsou bohaté na fytoestrogeny, snižuje riziko výskytu nejzávažnějších civilizačních onemocnění, jako je například rakovina prsu, tlustého střeva, prostaty. Blahodárné účinky fytoestrogenů se přisuzují rovněž ve vztahu ke kardiovaskulárním chorobám a ke komplikacím spojených s klimakteriem. Současně mají antirakovinné, antibakteriální, antivirové a fungistatické účinky, zabraňují vzniku degenerativních chorob.
Co jsou to izoflavonoidy? Hlavním zdrojem izoflavonoidů (především genisteinu) je sója. Izoflavonoidy se při průchodu trávícím systémem prostřednictvím střevní mikroflóry mění na látky podobné hormonům, které podstatně zvyšují kostní novotvorbu a zvyšují hustotu kostní tkáně. Výzkum prokázal, že doplnit potravu izoflavonoidy je zvlášť důležité pro starší osoby, ženy po menopauze, gynekologických operacích a pro pacienty dlouhodobě upoutané na lůžko. Tedy všude tam, kde je člověk ohrožen osteoporózou – řídnutím kostí.
Reklama