
dieta (Atkinsonova) - ne, to není ta známá dieta „zbodnu, na co přidju“, ale je založena na tom, že povoleny jsou potraviny na bázi bílkovin a tuků, ale nesmíte sacharidy, nejen ve formě příloh, ale i v podobě ovoce a zeleniny. Rizikem můžem být silné odvodnění organismu, nedostatek vitaminů B a C, vápníku, vlákniny a dalších ochranných látek. Urychluje vznik aterosklerózy, podporuje vznik zácpy a nádorových onemocnění.
Margitova dieta - je také bezsacharidovou dietou, která je založena na stejném principu: utlumí produkci inzulinu a vy máte menší pocit hladu. Po této dietě je jo-jo efekt (návrat k původní hmotnosti, nebo její navýšení) zaručen. Rizikem je opět odvodnění organismu, acidobazická nerovnováha organismu a nedostatek řady ochranných látek.
Jednodruhová dieta - je založena na tom, že jíte jenom jeden druh potraviny, třeba rýži, vajíčka, šlehačku či jablka). Tady je zaručen nedostatek celého spektra dalších důležitých složek výživy, nehledě na tom, že se vám zmíněná potravina velice brzy přejí.
Dělená strava - je ta, kterou vehementně propaguje například Lenka Kořínková nebo Jitka Asterová. Je založena na tom, že jeden druh potravy se odděleně lépe tráví, neexistuje však žádný vědecký důkaz tohoto tvrzení. Navíc u mnoha potravin dost těžko oddělíte od sebe bílkovinu a sacharidy, které jsou tam zastoupeny spolu. Rizikem dělené stravy je nízká energetická hodnota předepsaných jídel v jídelníčku, nedostatek potřebných živin. Špatné pochopení této diety navíc může vést k nárůstu hmotnosti, když přehnaně konzumujete odděleně vysokoenergetické potraviny. Jindy může vést až k mentální anorexii.
Vegetariánství - to není vlastně dieta, ale spíš filosofie. Má různé varianty, z nichž nejmírnější vylučuje pouze červené maso a uzeniny (to je vlastně racionální výživa). Lakto-ovo vegetariánská dieta dovoluje z živočišných produktů pouze vejce a mléko. Tady taky nemusí hrozit závažnější rizika. Striktní vegetariáni (vegani), kteří jedí jen rostlinnou stravu, si však už ublížit mohou. Může jim chybět vitamin B12 a esenciální aminokyseliny, což může vést až k určitému druhu anemie. Nedostatečně je tělo zásobeno také vápníkem, železem a zinkem.
Dieta podle krevních skupin - ačkoli neexistuje žádný seriozní důkaz, že by metabolismus závisel na krevní skupině, tato dieta doporučuje jídla podle tohoto principu. Rizika jsou zde jasná – nedostatek některých ochranných látek kvůli vyloučení některých pokrmů, další rizika jsou podobná jako u prvních dvou výše popsaných diet.
Beztuková dieta - ano, je správné tuky ve stravě omezovat, ale jejich úplné vyloučení je škodlivé, ne-li nemožné. Je totiž spojeno s nedostatečným přísunem bílkovin, hrozí nedostatek vitaminů A, D, E a K, které jsou rozpustné pouze v tucích. Také chybí pocit delšího nasycení, což může vést k nadměrné konzumaci sacharidů a paradoxnímu přibírání.
Zónová dieta - klade důraz na příjem nízkotučných bílkovin, omezuje částečně přílohy, doporučuje hodně zeleniny a časté jídlo v malých porcích. To lze v podstatě doporučit, pokud však nemáte rádi nebo nemůžete jíst mléčné výrobky, mohlo by dojít k deficitu vápníku. Vůli omezení sacharidů by také mohla chybět vláknina.
Podle materiálů Fóra zdravé výživy připravila
Nový komentář
Komentáře
tak koukám, že všechny tyhle diety mají dost nežádoucích účinků.
Dobrý článek, jo-jo efekt těchto diet dost dobře znám.