V redukčním režimu, kdy potřebujeme nějaké to kilo shodit, je třeba si stanovit především reálný cíl. Velmi efektní je pomalejší redukce, kdy hubneme maximálně půl až jeden kilogram týdně, tj. dosáhneme tím úbytku cca 2 - 4 kg měsíčně. Při jednostranných dietách se sice hubne rychle, ale s krátkodobým efektem a navíc všechny monotematické diety vedou k nedostatku vitamínů, minerálů a cenných živin.
Velmi škodlivá a v poslední době často šířená je tzv. bezsacharidová dieta, kdy se jí pouze maso nebo tvaroh či vejce a nekonzumuje se žádné pečivo, chléb ani přílohy, ve striktnější variantě ani zelenina. Tato dieta má tzv. snížit produkce inzulínu ve slinivce břišní, ale vede k dehydrataci a při delším užívání může zhoršit zdravotní stav a vést ke dně, ateroskleróze či dokonce nádorovým onemocněním u vnímavých jedinců.
Nízkoenergetické bílkovinné diety v podobě koktejlů, např. Ultra eat and Lose či Cambridgeská dieta, jsou vyvážené, mohou nahradit jednu denní porci, ale doporučuji jejich konzumaci kombinovat s racionální nízkotučnou stravou, což vede k aktivnímu sestavování jídelníčku a tím i k předpokladu dlouhodobého efektu redukce. Při plánované redukci hmotnosti doporučuji užívat multivitamínové preparáty, zamezí se tím možnému nedostatku některého vitamínu či minerálu.
Správně se stravovat znamená jíst více porcí denně a nezapomínat na fakt, že jídelníček má být pestrý a zároveň chutný.

MUDr. Pavla Myslíková
TÉMATA:
ZDRAVÍ