
Experimenty prováděné jak v našem Výzkumném ústavu potravinářském, tak například v podobných institucích ve Švýcarsku nebo v Dánsku potvrdily, že v lahvi se mléko ohřeje nestejnoměrně. Takže mezi nejteplejší vnější a nejchladnější vnitřní vrstvou tekutiny může být až patnáctistupňový rozdíl! To znamená, že i v případě, že po ohřátí mléko promícháte, může být jeho průměrná teplota o dost vyšší než předpokládáte.
Ani pro zahřívání odstříkaného mateřského mléka není mikrovlnná trouba tím pravým ořechovým. Když například budete chtít v mikrovlnce rozehřívat zmrazené mateřské mléko, musíte počítat s tím, že tímto procesem dochází ke snížení hladiny vitaminu C, při běžném ohřevu zase mléko ztrácí důležité ochranné látky jako lysozym a IgA. Proč zbytečně připravovat děťátko o tyto cenné látky?
Pro článek jsme použili informace z knihy Brestfeeding R. A. Lawrence a od A. Mydlilové z Laktační ligy.
Nový komentář
Komentáře
ja mikrovlnku nemam a ani ji nechci
Tak té teplotě věřím, i normální jídlo z mikrovlnky je uvnitř mnohem víc horké než na povrchu, několikrát jsem si pěkně spálila jazyk.