
Mnoho matek si myslí, že dítě, kterému je třičtvrtě roku, už smí jíst vlastně úplně všechno. Možná zavedly tento mýtus naše babičky, které netušily, jak nevhodnou stravou můžou dítěti uškodit.
Je fakt, že dítě jí dobře pokrmy, které jedí dospělí. Je to jídlo plné chutí, které doposud neznalo, a ty nemastné a neslané zeleninové polívky už potom Otesánek nechce ani vidět. Jenže jídlo je nejen plné úžasných chutí, ale také látek, které malý dětský organismus ještě není schopen zpracovat. Nejvíc trpí ledviny. Kojenecké ledviny nezvládnou nápor takového množství minerálů a bílkovin jako dospělácké ledviny. Při velké zátěži v podobě častého podávání nevhodných a kořeněných jídel by mohlo dojít k vážnému ledvinovému poškození.
Výhodou speciálních jídel pro nejmenší děti (od kojenců do tří let) není jen nezávadnost, ale zejména optimální složení bílkovin a zredukovaný počet minerálů a látek, na které mají děti ještě dostatek času. Naopak je ve stravě potřeba malým dětem dodávat látky, které potřebují pro zdravý vývoj, jako je jód, selen a další, jichž je v normální stravě málo.
Velice vhodné pro děti okolo jednoho roku jsou obiloviny, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, dušené nebo vařené maso (ne smažené nebo grilované!). Co nejdříve naučte dítě jíst lžičkou. I když ještě nemá zuby, je schopné rozmělnit malé množství „tužšího“ jídla v ústech. Někdy je problém odnaučit dítě jíst z láhve. Malý neposlucha dobře ví, že je to z láhve pohodlné, a tak zkouší maminčiny nervy pliváním všeho, co mu dává lžičkou. I pro bezzubé dítě je kousání dásněmi prospěšné, a to zejména jako prevence onemocnění zoubků.
Nový komentář
Komentáře
ja si delam svoje doma
Ťapina: myslela jsem hotova detska jidelka, nebyva v nich ani sul
Ťapina: v detskych jidelkach nebyvaji, proto jsou nekdy lepsi nez domaci strava.
Asi bych hodně vybírala, dneska jsou všude doplňkové látky a ne všechny jsou pro malé děti vhodné.