Když se řekne čaj, představí si asi většina lidí světle hnědý nápoj ve sklenici a vedle něj dva pytlíčky cukru a plátek citrónu, to vše s doprovodem cigaretového dýmu a hlučících štamgastů. Těch, kdo si vybaví zelený čaj podávaný v pěkné keramické konvici a v útulném prostředí čajovny, je už méně – a ještě menší statistickou jednotku tvoří fajnšmekři, kteří tenhle natrpklý a svíravý nápoj už ochutnali a třeba mu i přišli na chuť. Posledně jmenovaných ovšem v poslední době přibývá, což nepochybně působí radost obchodníkům s čaji i lékařům. Proč lékařům?
Protože zelený čaj je schopen řadu nemocí léčit a řadě nemocí přímo předcházet. Tohle věděli už v pravlastech zeleného čaje, tedy v Číně a později v Japonsku, a současné lékařské výzkumy pozitivní účinky zeleného čaje potvrzují.
Podívejme se na něj zblízka; zelený čaj pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis), tedy ze stejné rostliny jako jeho známější a podstatně mladší černý bratr, od kterého se liší v zásadě jen způsobem zpracování sklizně. Zelený čaj neprochází oxidací a proto si uchovává jak svou přirozenou barvu, tak i řadu důležitých chemických látek.
Takže až se někdy zeleného čaje napijete a budete se – možná s trochu zkřivenými rty – ptát, co je na něm dobrého, pak si připomeňte, že:
- zelený čaj obsahuje přírodní antioxidanty, které chrání organismus proti rakovině a účinkují jako prevence zhoubných nádorů
- zelený čaj obsahuje polyfenoly, které zvyšují počet bílých krvinek a tělo je dokáže využít při léčbě zánětů, chronické žloutenky či vysokého tlaku - zelený čaj obsahuje výrazné množství silic (mnohem více než černý čaj), které snižují hladinu cholesterolu v krvi a napomáhají tak prevenci kardiovaskulárních onemocnění
- zelený čaj je zdrojem vitamínu C: např. mongolští kočovníci, jejichž strava se skládala pouze z masa a mléka, netrpěli nedostatkem tohoto vitamínu, protože pili hektolitry zeleného čaje
- zelený čaj je dále zdrojem vitamínů B1 (thiamin), B2 (riboflavin), E a K - zelený čaj obsahuje i draslík, který je důležitý pro správnou funkci buněčných membrán zejména srdce, nervů a svalů
- v zeleném čaji najdeme fluorid, nepostradatelný při prevenci zubního kazu - kofein obsažený v zeleném čaji působí jinak než třeba v kávě – neúčinkuje okamžitě, ale až po 10-15 minutách, a nevede k útlumu ani k zažívacím problémům (což se u kávy někdy stává)
Zelený čaj je zkrátka něco jako zázrak a určitě stojí za to si tímhle "elixírem nesmrtelnosti", jak mu říkali taoističtí mudrcové, alespoň občas zpestřit nápojový lístek.

Připraveno ve spolupráci s MUDr. Helenou Pávkovou, Apatyka u sv. Alžběty v Nových Hradech.
Ivan Barvínek
TÉMATA:
ZDRAVÍ