
Když se nám podaří přes všechnu opatrnost a dodržování hygienických zásad onemocnět, je nejvážnějším nebezpečím dehydratace a ztráta minerálních látek. Tomuto nebezpečí předejdeme tím, že přijímáme zvýšený příděl tekutin a minerálek, případně si můžeme udělat i vlastní roztok na hydrataci organismu – litr vody – 1 lžička soli – 8 lžiček cukru. Odporné, leč účinné.

Jistě jste také slyšeli onu populární pověru, že na průjem se nesmí nic jíst – je to skutečně jenom pověra. Naopak, dietní strava pomáhá přirozeně stimulovat střeva k normální práci a tím pomáhá organismu se vrátit k normálnímu stavu. Potraviny přijímáme v malých dávkách a k „povoleným“ potravinám náleží suchá rýže, brambory, kuře bez kůže, slaná polévka, starší pečivo s marmeládou…
Dobrým preventivním opatřením proti průjmovým onemocněním je láhev něčeho ostřejšího – přítomnost alkoholu v žaludku totiž podněcuje vylučování určitých kyselin, které mohou hubit bakterie, které způsobují nemoc.
Pokud se léčíte sami, držíte dietu, hydratujete organismus a ještě k tomu užíváte třeba endiaron a váš stav se stále nelepší, navštivte raději lékaře. Stejně tak, pokud se ve vaší stolici objeví krev či je-li průjem provázen vysokými teplotami.
A propos – víte, jak říkají průjmu ve Vietnamu? Ho Či Min.
Nový komentář
Komentáře
Ťapina — #2 to je fakt
Copak je to za nemoc? nějaký průjem prostě?
Skvělé ilustrační fotky. Nevím nevím, ale při opravdu silném průjmu se doporučuje první den skutečně nejíst nic. Ona ani nebývá chuť.
Ty obrázky pro ilustraci poradil kdo?
To je jak z auditka Silveig ..