
Strašidlem moderní doby jsou potravinové alergie. Některé druhy bílkovin mohou po vstupu do krevního oběhu dítěte přes trávicí trakt vyvolat nepřiměřenou reakci organismu. Výhodou mateřského mléka je, že obsahuje (mimo jiné) několik imunoglobulinů, jež pomáhají organismus dítěte chránit před alergiemi. Nejhojněji je v mateřském mléce zastoupen imunoglobulin IgA, který se váže na zmíněné bílkoviny, a tak jim zabraňuje dostat se do krevního oběhu a vyvolat alergickou reakci. Právě mateřské mléko je však do 6 až 9 měsíců věku dítěte JEDINÝM zdrojem IgA, protože do té doby si jej organismus nedovede produkovat sám. A to je jenom jedna z výhod, které mateřské mléko skýtá malému človíčkovi…
Proto je někdy až nepochopitelné, že některé maminky s kojením bez vážného důvodu přestávají příliš brzy, nebo kojit vůbec nezačnou. Odstrašujícím příkladem může být zkušenost mé sestry, která před půl rokem rodila v Německu. Tamní osvěta kolem kojení asi příliš nefunguje, protože z maminek, které v porodnici přivedly miminko na svět v těch několika dnech její přítomnosti, byla jen maximálně třetina rozhodnuta kojit. Ostatní se ochotně od prvního dne chopily umělé výživy a ještě si libovaly, jak je to bezva, že můžou v noci klidně spát a miminko jim nakrmí někdo jiný. Nebo, že budou moci hned chodit zase na diskotéku, do kina nebo třeba do práce… Dá se to pochopit. I když těžko. Ale kojení, stejně jako neustálá (pravda, mnohdy pěkně vyčerpávající) péče o miminko, je prostě přirozené. A co je nejdůležitější - ty probděné noci i hodiny strávené kojením se mamince i dítěti stokrát vrátí…
Nový komentář
Komentáře
Andula — #2 ja myslim ze jo
Jo, jo, doufám, že jsem kojením u děti snížila riziko alergie na minimum.
No už vidím, jak se coby čerstvá maminka těším na diskotéku
Kojení se zatím nedá plnohodnotně nahradit.