
Na druhé straně je ale považována v jistém smyslu za lék. Již v 18. století se nechal slyšet amsterodamský lékař Stephen Blancardi, že tato lahůdka podporuje činnost všech žláz a "napomáhá dobrému zdravotnímu stavu". V dalších letech bývala doporučována jako medikament proti nespavosti a poruchám trávení, pro pročištění krve a svého času dokonce i coby vynikající afrodisiakum. Není divu, že zpočátku bývala prodávána v lékárnách.
Tvrzení o tom, že čokoláda může lidskému organismu prospívat, se objevují i dnes. V první řadě ho prý dokáže v případě potřeby rekordně rychle vzpružit, protože obsahuje alkaloid kofeinu, teobrominu a teofylinu, které povzbuzují činnost srdce i nervový systém. Navíc je prý schopna pomoci nám snáze se vyrovnat s některými stresovými situacemi; za to může její obsah hořčíku a některých antidepresivních látek. Čokoláda je i tématem diskusí stomatologů, kteří se ovšem stále nemohou dohodnout, zda podporuje vznik zubního kazu, či ho naopak zpomaluje.
Podle některých lékařů vyvolává u někoho již samotná vůně čokolády celkové zklidnění a uvolnění. Zřejmě proto po ní sahají ve velké míře ženy, které trpí tzv. premenstruačními tenzemi neboli zvýšenou nervností v období před menstruací.
Na závěr musíme dodat, že podle některých výzkumů není čokoláda vhodná pro lidi trpící migrénou (i když jiné výzkumy to popírají), dále pro epileptiky, lidi s dnou a močovými kameny.
Pro zajímavost dodejme, že naši předkové čokoládu popíjeli. Jednalo se o nastrouhanou kakaovou hmotu povařenou ve vodě, ev. v oslazeném mléce.
Stanislava Jarolímková
Nový komentář
Komentáře
cokoladu nemusim
Ťapina: a já dneska Milku jogurtovou, vlastně včera
Hořká s hodně kakaem je určitě lék.
Včera jsem snědla půlku Figara, předevčírem celou bílou
Já teda bez čokoládky ani ránu
. Věřím panu Blancardimu.