Kritické období působení vnějších vlivů, které mohou negativně ovlivnit jeho vývoj, je mezi třetím a desátým týdnem po oplodnění. V této době se vyvíjejí všechny orgány lidského těla včetně mozku a tyto dny jsou pro zdravý vývoj dítěte nejdůležitější. Na úplném začátku těhotenství není vytvořen krevní oběh mezi matkou a dítětem. Ten se tvoří až mezi 5 až 6 týdnem, kdy už by měla nastávající maminka bezpečně vědět, že je těhotná a chovat se zodpovědně. Pokud se nic netušící těhotné ženě stane, že na nějaké oslavě popije, kouří cigarety, pak se zas tak nic hrozného neděje. Zárodek před třetím týdnem je většinou necitlivý k těmto vlivům. „Jednorázové“ požití alkoholu není pro plod v tomto období nebezpečné. Samozřejmě, pokud matka není alkoholička. Časté požívání alkoholu je vysoce rizikové, vede k takzvanému „fetálnímu alkoholickému syndromu“, kdy bývá dítě mentálně postižené. Totéž platí i o užívání drog.
Pokud v období prvních třech měsíců žena onemocní, může užívat léky, které nejsou pro těhotenství kontraindikované, to znamená, že naprosto nevadí rostoucímu plodu. Těhotná žena může brát antibiotika jako je např. Penicilin. Velice nebezpečné jsou ale pro toto období chřipky a některé virózy. Mohou napadnout plod a způsobit potrat. Jak říká MUDr. Šklíbová: buď nemoc přejde a plodu si „nevšimne“, nebo ho napadne a je to špatné. Podle gynekologů platí v tomto období zásada „buď a nebo“. Tvrdí, že pokud se ve vývoji plodu přihodí něco negativního pro jeho další růst a vývoj, nastává samovolný potrat. A pokud se něco takového v těle matky děje, potom podle lékařů, čím dřív, tím lépe. Potrat neznamená nemožnost dalšího otěhotnění a donošení zdravého dítěte.
Netušila jsem, že jsem těhotná a strašně jsem se opila! Jaký to má vliv na plod?
Netušila jsem, že jsem těhotná a strašně jsem se opila! Jaký to má vliv na plod?
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Bramborové placky z vařených brambor Voňavé, dozlatova opečené bramborové placky z vařených brambor patří k receptům, které nikdy nezklamou. Křupavé zvenku, jemné a nadýchané uvnitř. S chutí másla, čedaru a čerstvé pažitky. Tento recept na placky je snadný, rychlý a výsledek chutná skvěle. Stačí pár surovin, trocha trpělivosti a na pánvi vznikne dokonalá vůně domova…
-
Vyzkoušený recept: Zapečený tvaroh se švestkami a bio ovesnou moukou Milujete sladké pečení a zároveň je pro vás důležitý zdravý jídelníček? Máme pro vás zajímavý recept s ovesnou moukou, tvarohem a ovocem, který se vám bude líbit. Na naší akci v kulinářském studiu Šelma v kuchyni jsme spolu s patnácti účastníky recept na zapečený tvaroh se švestkami a ovesnou moukou ochutnali a musíme říci, že chutnal všem. Líbí se vám naše inspirace? Pak ho také vyzkoušejte!
-
Akce s vařením bio obilovin: Zajímavé recepty nadchly všechny účastníky svou chutí a vůní. Můžete je také vyzkoušet Jak často vaříte s obilovinami jako je pohanka, špalda, ovesná mouka, žitná mouka, jáhly nebo kroupy? Možná je používáte jen okrajově nebo vůbec, souhlasíte? Tyto zapomenuté poklady obilí sice známe všichni, ale vaříme z nich jen málokdy. Což je ale škoda, protože v kuchyni mají svou tradici a v receptech jsou překvapivě skvělé.
-
Bramborové lokše s pečenou kachnou Existují jídla, která dokážou okamžitě navodit atmosféru domova, vůni nedělního oběda a pocit klidu. A právě bramborové lokše s pečenou kachnou k nim bezpochyby patří. Křehká, dozlatova upečená kachna s voňavou kůrkou, jemné bramborové lokše potírané máslem nebo husím sádlem a k tomu porce červeného zelí? To je kombinace, která už po generace kraluje českým i slovenským stolům.
-
Myslím si, že není jedno s jakou péčí vyrostlo jídlo, které si dáváme na talíř, říká v rozhovoru na téma bio obiloviny food influencerka Elly Bohyně kuchyně Jak často jíte obiloviny je pohanka, ovesné vločky, špalda, jáhly nebo kroupy? Možná častěji používáte žitnou či špaldovou mouku, že? V kuchyni mají tyto obiloviny nezaměnitelné místo a vychází z tradic našich babiček.
-
Trápí vás stres, obtížné usínání a nekvalitní spánek? Kneipp přinásí řešení v podobě nových ústních sprejů Moderní doba je v ledasčem skvělá. Máme spoustu technologií, které nám usnadňují život. Takřka neomezené možnosti toho, co můžeme dělat apod. Z toho ale pramení i řada nevýhod, třeba to, že jsem vystavení velkému stresu, neumíme odpočívat nebo nekvalitně spíme. Nic ale není beznadějné – s relaxací i spánkem totiž mohou pomoci novinky od značky Kneipp.
-
Děti na cestách: bezpečnost začíná výběrem i péčí Bezpečí dětí na cestách je pro rodiče tím nejdůležitějším a volba správné autosedačky patří mezi rozhodnutí, která mohou v kritické chvíli zachránit život. Diskuze o tom, zda vozit děti v protisměru nebo po směru jízdy, se vede už roky a stále budí emoce. Fyzika přitom mluví jasně: při čelním nárazu je nejvíce ohrožena hlava a krk dítěte.
-
Smartwings zahajují lety do sedmi nových evropských destinací: Bruselu, Barcelony, Porta, Bukurešti, Bilbaa, Toulouse a Říma Letecká společnost Smartwings výrazně rozšiřuje síť svých pravidelných linek. V rámci zimního letového řádu 2025/26 zahájí provoz z Prahy do sedmi nových evropských destinací: Bruselu, Barcelony, Porta, Bukurešti, Bilbaa, Toulouse a Říma. Lety budou spuštěny postupně v období od 23. do 26. října. Společně s novými trasami dochází také k posílení některých stávajících linek – do Málagy se bude nově létat 12x týdně, do Paříže až 3x denně.
-
Dýňové sušenky z ovesných vloček Voňavé, vláčné a dokonale máslové dýňové sušenky patří k nejoblíbenějším podzimním receptům. Kombinují jemnou chuť dýňového pyré, ovesných vloček a ořechů s vůní skořice a muškátového oříšku. Každé sousto je měkké, křehké a doslova se rozplývá na jazyku. Tento recept na dýňové sušenky je jednoduchý, rychlý a skvěle provoní celý domov. Upečte si je k odpolední kávě nebo jako sladké pohlazení pro chladné dny.
-
Šok v kosmetickém světě: Tušíte, jak omládnout o 80 % díky jednomu krému? Dovedete si představit, že by jediný krém dokázal vrátit vaší pleti mladistvý vzhled za pouhé dva týdny? Ano, právě teď je to možné!
Nový komentář
Komentáře
dobre informace
To jsou důležité informace.