
Prenatální období života člověka je pro nedostatek jódu nejkritičtější! Přirozeným zdrojem jódu je potrava. V období těhotenství je proto důležité, aby matka pamatovala ve své výživě na přirozené zdroje jódu. Jsou to veškeré mořské produkty, zejména rybí maso a řasy, také jódem obohacené potraviny (např. Gravimilk, jódovaná sůl…) Pozor! Při vaření rybího masa se ztrácí jód z masa do vývaru! Pro zajištění dostatečné dávky jódu je třeba do jídelníčku zařadit pokrmy z ryb alepoň dvakrát týdně. Pokud jste těhotná, poraďte se s lékařem, může vám předepsat jódové tablety. O jejich užívání a dávce ale vždy rozhoduje odborník. Jejich dávkování musí být přiměřené, neúměrné množství jódu může způsobit zdravotní poruchu. Nepodceňujte ani prevenci u malých dětí! Protože malé děti jedí neslaná jídla, existuje spousta jódem obohacených přesnídávek, sušené mléko… Nejlepší výživou malých dětí je mateřské mléko, které obsahuje vše, co miminko potřebuje.
Jód ale nepotřebují jen děti. Přiměřená dávka jódu je nutná pro normální tělesný a duševní vývoj dětí i pro sníženou nemocnost dospívajících a dospělých.
Nový komentář
Komentáře
ja rybu muzu ale muz ne a cacorka ma alergii
Simba: A mořské plody můžu dělat vůbec jenom pro sebe. A to je mám tak ráda
Ťapina: Tak to mám stejné, miluju zapékané filé, ale vím že
a
ho moc nemusí.
Ryby vařím často, chutnají mi. Ale
z nich tak nadšený není