
je pro vzhled a krásu velmi důležitý. Ovlivňuje tvorbu kostí, zubů a kvalitu zraku, příznivě působí na vzhled a zdraví kůže. Používá se k léčení akné, k ošetření kůže poškozené slunečním zářením a k regeneraci stárnoucí pleti. V přírodních zdrojích se vyskytuje ve žluté a oranžové zelenině, v játrech, rybím tuku.
Vitamíny skupiny B nás chrání před stresem. br>Vitamín B5 neboli kyselina pantotenová ovlivňuje stárnutí. Vyskytuje se ve veškeré živé hmotě a většině potravin, zvláště ve fazolích, vaječných žloutcích, v luštěninách, játrech, pomerančích, arašídech, celozrnných obilninách.
Vitamín C
je nejčastějším přírodně či uměle doplňovaným vitamínem v našem těle. Je významným antioxidantem, čistí naše tělo od jedovatých látek, což se pozitivně projevuje na našem vzhledu. Méně známým přírodním zdrojem vitamínu C jsou melouny a brambory.
Příznaky nedostatku: krvácení a poškození dásní, vypadávání zubů, nízká odolnost proti infekci.
Vitamín E
Spolu s vitamínem A a C je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů. Zpomaluje stárnutí buněk, a proto bývá součástí kosmetických přípravků. Napomáhá i hojení kůže po popáleninách. Vyskytuje se v rostlinných olejích, vaječném žloutku, v ořeších a semenech, v luštěninách a v umělých tucích.
Příznaky nedostatku: matné vlasy.
Vitamín H (jeden z vitamínů komplexu B)
Biotin udržuje zdravou kůži, pomáhá při léčení ekzémů, zpomaluje šedivění a podporuje růst vlasů. Vyskytuje se ve vaječném žloutku, játrech, ledvinkách, pšeničných klíčcích, ořeších, ovesných vločkách a kvasnicích.
Vitamín P
Používá se při léčbě křečových žil. Příznaky nedostatku: vznik modřin a červených žilek na stehnech. Najdeme jej v černém rybízu, hroznech, grepech, paprice a v pohance.
A co minerály? Nejen vitamíny ovlivňují stav naší pleti.
Jód
Ovlivňuje funkci štítné žlázy, tělesnou hmotnost, množství vlasů a psychickou kondici.
Je součástí plodů moře a dnes i kuchyňské soli. Nedostatkem tohoto minerálu jsou ohroženi vegetariáni.
Nedostatek vede k ospalosti, letargii a tloustnutí.
Selén
je důležitý antioxidant. Chrání nás před škodlivými účinky v ovzduší. Přírodních zdrojů je velice málo, obsahují je obilniny, plody moře, vaječný žloutek, játra.
Zinek
Nedostatek může vzniknout jednostrannými dietami. Má na svědomí lámavost nehtů, vlasů a nečistou pleť. Pozor: vláknina ve velkém množství zhoršuje využívání zinku v těle.
Zinek obsahuje neloupaná rýže, houby, mák, luštěniny a dýňová semena.
Hořčík
je nezbytný pro zdravou zubní sklovinu a správnou funkci štítné žlázy. Jeho nedostatek se projevuje při redukčních dietách. Najdeme ho v listové zelenině, mandlích, mléce, luštěninách a zejména v arašídách.
Hlavním zdrojem vitamínů i minerálů je především běžná strava. Obecně se tedy dá říct, že ve zdravé a správně vyvážené stravě se do těla dostanou všechny důležité vitamíny a minerály. Pokud budete jíst dostatek neupravené zeleniny a ovoce, máte v organismu vše, co potřebujete.
Nový komentář
Komentáře
Andula — #5 to aj mou cacorku
zajimave
Když mám málo hořčíku, chytá mě křeč do nohou. Na to si dávám bacha.
Simba: Nějak marně přemýšlím, jak by se lidští hlísti na zeleninu dostali. Chodíš běžně na zahrádku konat potřebu?
Landriel: Taková budoucnost nás snad nečeká
Simba: Abysme se za chvíli nechodili pást.
Informace o tom, že větší množství vlákniny zhoršuje využívání zinku je pro mne nová.
Dostala mne i poslední věta:" Pokud budete jíst dostatek neupravené zeleniny a ovoce, máte v organismu vše, co potřebujete." ...nejspíš i hlísty, proto aspoň zeleninu dobře omýt.