Jsou tohle i vaše pocity? Nedejte se jimi psychicky ničit, raději se pokuste řídit následujícími stravovacími radami, které poskytuje pan doktor Cimický:

1. Stanovte si přesný čas příjmu potravy a ten striktně dodržujte.
2. Nikdy nejezte najednou velké množství potravy, raději častěji a malé dávky.
3. V jídle se vyvarujte stereotypnosti – jezte co nejpestřeji!
4. Vypusťte všechna tučná a sladká jídla.
5. Zařaďte do svého jídelníčku co nejvíce vlákniny.
6. Každý den je nutné sníst syrovou zeleninu a ovoce!
7. Omezte sůl a pokuste se ji nahradit jiným kořením.
8. Potraviny tepelně upravujte jen co nejnutnější čas a úplně se vyhněte přípravě pokrmů na přepáleném tuku.
9. Jídlo nehltejte, jezte pomalu a důkladně žvýkejte.


Dále byste měli vědět, že pokud máte chuť na zcela konkrétní potraviny, může to znamenat, že tělo projevuje nedostatek nějakých potřebných živin. Co mohou tyto chutě znamenat:
1. Chuť na sýr nebo jogurt či mléko znamená, že máme nedostatek vápníku a fosforu – můžeme si jej dodat v podobě mléčných výrobků, ale i konzumací brokolice, která má těchto prvků vyšší obsah než sýr, zato je však daleko méně energeticky hodnotná.
2. Chuť na banán značí nedostatek draslíku, proto si banán klidně dopřejeme.
3. Nutkavá chuť na oříšky nám signalizuje nedostatek bílkovin, vitaminu B nebo tuků v organismu – oříšky si dopřejeme jen v omezené míře, vitamin B najdeme i v kvasnicích, tuk si zbytečně nedodáváme.
4. Slané buráky pomohou doplnitchybějící sodík, ale i jejich konzumaci omezíme.
5. Chuť na kyselé ovoce může někdy ukazovat na jaterní a žlučníkové obtíže , pokud se dostavuje často, navštivte lékaře.
6. Jestliže byste dali království za olivy, dodejte rychle tělu sůl.


Poslední ze série rad jsou rady varovné, vězte tedy, že:
* Jedna cigareta zničí v těle 100 mg vitaminu C.
* Kofein zbavuje tělo zinku, draslíku a jiných minerálních látek, které jsou pro chod organismu důležité.
* Alkohol ničí mozkové buňky, zbavuje tělo vitaminu B a C, draslíku a hořčíku.



Podle knihy Recept na duši, kterou vydalo pražské nakladatelství Scientia, připravila