Plundrová štafetka nebo zauzená medvědí paštika patří ode dneška mezi jedenadvacet výrobků, které ponesou logo Potravinářský výrobek Středočeského kraje.
Vyhlášení za rok 2008 proběhlo na výstavišti v Lysé nad Labem v rámci výstavy Zemědělec. Výrobky nejlepších středočeských výrobců mohli návštěvníci ochutnat přímo na místě u jednotlivých stánků.
Jsme masožravci
Největší fronta stála u řezníka na šunkovou tlačenku a uzenou medvědí paštiku. František Dolejší, který je jedním z oceněných, na sebe prozradil: „Držíme se té tradice, že se má dělat uzenařina z masa, a můj otec mi vždycky říkal, když jsme začínali, že výrobek musí být cítit masem a pak kořením.“
Třináct porotců hodnotilo desítky potravin celý den. Důležitým kritériem nebyla jen chuť, ale i vzhled, vůně nebo způsob zpracování. Všichni členové komise museli před soutěží dokonce absolvovat náročné tzv. senzorické testy. Přihlášené výrobky soutěžily v sedmi kategoriích.
Patentované logo smějí ocenění výrobci užívat dva roky, po celou dobu ale musí splňovat podmínky pro udělení ocenění. Na to budou dohlížet členové kontrolní komise, kteří mohou výrobky kdykoliv náhodně zkontrolovat.
Nový komentář
Komentáře
Jenže bohužel menší výrobci se do supermarketů a hypermarketů nedostanou, protože nemají peníze na tzv.regálné.Za to že váš výrobek prodávají si nechají zaplatit.Proto ráda chodím do menších obchodů ,kde mají jiný sortiment zboží i když je to trochu dražší.
Tak by to mělo být, za peníze dostat kvalitní,chutný výrobek.A ne že musím někde luštit minipísmenka, když se chci dopátrat co v konkrétním výrobku je a někdy to ani nezjistím.Zrovna, tak jako nezjistíte výrobce je tam většinou napsáno vyrobenbo pro.....
paní Šrámková zná Jiřího Jurena?
Kvalitní uzenář by měl používat tři věci - čerstvé maso, dobře zvolené koření a jemný mlýnek. Ne, dohromady naházené kusy masa, které se rozpadnou v puse na prvočinitele a člověk si může jazykem spočítat, kolik přesně těch kvalitních surovin bylo použito, NENÍ dobrá uzenina.