banan.jpg
Foto: Shutterstock

Podle Amerického ministerstva zemědělství má středně velký banán asi 3 gramy vlákniny. vysokou nutriční hodnotu a nízkou kalorickou hodnotu. Banány jsou také skvělým zdrojem draslíku a vitamínu C.

Chuť a nutriční hodnota banánu se mění s tím, jak dozrává. Čerstvě vyzrálý banán chutná méně sladce než více zralý banán. To se děje proto, že se škrob v nezralém banánu plně nerozložil na jednoduchý cukr. Konzumace zelenějšího ovoce poskytuje výhody rezistentního škrobu v něm obsaženého. Je sice mně sladké, ale díky škrobu, který se ještě nerozložil na jednotný cukr, zasytí na delší dobu. Živiny v zeleném banánu mohou mít také probiotický účinek a podporují zdraví střev. Kvůli vyššímu obsahu rezistentního škrobu mohou ale také způsobovat nadýmání a plynatost. Nezralé banány obsahují také více vlákniny.

Na druhou stranu dobře vyzrálý banán, který má na slupce tmavé skvrny, je snadněji stravitelný a poskytuje okamžitou dávku energie potřebnou před nebo po tréninku. Zralé banány mají také vyšší hladinu antioxidantů. Čím hnědší jsou, tím více jich obsahují. Kvůli vysokému obsahu cukru by se však měli zralým banánům vyhnout diabetici 2. typu.

Banány jsou skvělou svačinkou a dobré jsou také na snídani například s ovesnou kaší či jogurtem a dalším ovocem nebo přísadami. Neměly by se však jíst samotné na lačný žaludek. I když mohou poskytnout rychlý příval energie, mohou také zvyšovat hladinu cukru v krvi, a následně zapříčinit její rychlý pokles, což je nebezpečné opět zejména pro lidi s diabetem.

Naopak dobré je jíst banány večer, protože prokazatelně pomáhají regulovat spánkový cyklus. Pomáhají tělu produkovat serotonin – látku s mnoha výhodami, včetně regulace spánku.

A která verze banánu je tedy nejzdravější? Je to ta, která splňuje vaše nutriční požadavky a vyhovuje potřebám vašeho životního stylu.

trurtit.jpg
Foto: Shutterstock

Zdroje: National Library of Medicine, International Food Research Journal 21 (Changes in antioxidant properties and chemical composition during ripening
in banana variety ‘Hom Thong’ (AAA group) and ‘Khai’ (AA group)), U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE