Ovoce a zelenina jsou nepostradatelnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Jsou důležitým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Ale ani těchto zdravých potravin bychom neměli sníst příliš. Odborníci na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám ve video seriálu Vím, co jím poradí, kolik zeleniny a ovoce za den sníst a jak je správně kombinovat.
Důležitý zdroj vlákniny
„Denně bychom měli sníst asi 500 gramů zeleniny a do 300 gramů ovoce,” uvádí základní poučku Karolína Hlavatá a dodává, že je ideální mít ovoce a zeleninu ke každému dennímu jídlu. Je to totiž důležitý zdroj vlákniny. „U vlákniny rozlišujeme dva druhy - rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná vláknina je hrubá vláknina, která je dobrá pro naše střeva. Stačí například dvě jablka denně a se zácpou je konec,” popisuje účinky vlákniny výživový specialista Petr Havlíček.
Pozor na cukr v ovoci
Zeleniny můžeme za den sníst v podstatě neomezeně, u ovoce ale musíme být opatrnější. Když ho sníme více, můžeme počítat s tím, že půjde váha nahoru. Obsahuje totiž hodně cukru. Ještě větší obsah cukru má ale kompotované ovoce. Je to především kvůli sladkému nálevu. Pokud chceme zachovat přibližně stejnou energetickou hodnotou, je třeba sníst jen ovoce a lák vylít. Ještě více koncentrovaný cukr je v ovoci sušeném.
Ovoce a zeleninu kombinujte s bílkovinami
Zelenina obsahuje poměrně málo bílkovin, a aby byl pokrm vyvážený, je potřeba přidat bílkoviny – sýr nebo jiný mléčný výrobek, maso, šunku nebo luštěniny. Ovoce často volíme jako svačinu. Samotné nás však příliš nezasytí. Právě proto je dobré doplnit jej polotučným jogurtem, sklenicí mléka, acidofilním mlékem nebo kefírem. Teprve potom bude svačina vyvážená a především i zasytí.
Nový komentář
Komentáře
U nás musí být velká obloha zeleniny skoro ke každému jídlu!