Česká republika patří bohužel již dlouhodobě k evropským zemím s nejnižším příjmem ovoce a zeleniny. Hrozí, že se tento stav ani v nejbližších letech nezlepší. Dokládají to čerstvé výsledky průzkumu Poradenského centra Výživa dětí, který ukázal, že už v batolecím věku trpí v České republice citelným nedostatkem zeleniny až 80 % dětí!
Je zelenina opravdu tak důležitá?
Zelenina má ze zdravotního hlediska nezastupitelný význam. Je zdrojem energie, vlákniny, minerálů a vitaminů. Hraje velmi důležitou roli především v prevenci nádorů a kardiovaskulárních onemocnění. Společně s cereáliemi a ovocem je zelenina jedním z hlavních zdrojů vlákniny, která příznivě ovlivňuje především
- gastrointestinální trakt
- žaludek
- pankreas
- střeva
- metabolizmus
- sacharidů
- lipidů
- minerálních látek
Dietní vláknina je z praktického hlediska definována jako jedlá část rostlinných materiálů, kterou nemohou pankreatické a gastrointestinální enzymy rozložit. Dělíme ji na vlákninu rozpustnou a nerozpustnou ve vodě. Hlavním nutričním významem ve vodě rozpustné vlákniny je, že slouží jako substrát pro fermentaci v tlustém střevě a významným způsobem ovlivňuje mikrobiální flóru tlustého střeva ve smyslu zvýšení počtu probiotických kmenů. Nerozpustná vláknina nemůže být metabolizována bakteriemi tlustého střeva, je z hlediska nutričního nevyužitelná a zvyšuje objem stolice. Některé součásti vlákniny (fytáty, saponiny, taniny) jsou inhibitory enzymů.
Nedostatek vlákniny v potravě je spojován s mnoha chorobami, jako např.
- apendicitis
- nespecifické střevní záněty
- vředová choroba
- diabetes mellitus
- obezita
- hypercholesterolémie
- varixy
- trombóza
- hemoroidy
Dostatečná konzumace zeleniny není pouze tradičním výživovým doporučením bez hlubšího opodstatnění. Fakta jsou zcela neúprosná: Podle Světové zdravotnické organizace lze k nízké konzumaci zeleniny a ovoce vztáhnout ročně cca 1,7 milionů úmrtí, způsobených především gastrointestinálními nádory, ischemickou chorobou srdeční a mozkovou příhodou. Nízká konzumace ovoce a zeleniny se tak řadí mezi 6 nejčastějších faktorů úmrtí. O tom, jestli bude dítě ve svém pozdějším a posléze dospělém věku konzumovat dostatečné množství zeleniny, rozhodují z velké části rodiče v prvních letech jeho života, kdy se pokládají základy stravovacím návykům a chuťovým preferencím. |
---|
Kdy začít se zeleninou?
Zelenina je ideální jako první příkrm, lze ji tedy začít v adekvátní formě podávat ihned po ukončení výhradního kojení. Časté obavy rodičů z rozvinutí alergie v případě brzkého zavádění potenciálních alergenů se ukázaly jako neopodstatněné. Nejsou totiž žádné důkazy o tom, že by oddalování konzumace jakýchkoliv potravin po 4. - 6. měsíci života snižovalo výskyt alergických onemocnění. V souladu se základními pravidly pro zavádění příkrmů je tedy žádoucí začít dítěti nabízet zeleninu, ovoce, maso a cereálie v dostatečné míře mezi 17. a 26. týdnem života. Toto období je základní pro utváření stravovacích návyků a není důvod, proč by dítě při dostatečném nabízení mělo zeleninu odmítat. Základem je samozřejmě forma adekvátní věku dítěte a trpělivost rodičů, kteří by ideálně měli jít dítěti příkladem. Pokud se ale přece jen stane, že dítě zeleninu přijímá v menší než požadované míře, je dobré si vzít na pomoc několik triků, jako např.:
- přidávat zeleninu do jídel, která už dítě toleruje
- nabízet dítěti syrovou zeleninu před jídlem, když je nejhladovější
- vhodné druhy zeleniny nabízet jako „jídlo do ruky“
- nakupovat a připravovat zeleninu společně s dítětem
- zatraktivnit nabízenou formu - např. připravit vhodné omáčky k namáčení (dipp) apod.
prim. MUDr. Pavel Frühauf, CSc., Klinika dětského a dorostového lékařství, VFN Praha 2
Nový komentář
Komentáře
Mimískovi teď bude 13 měsíců a miluje vařenou mrkev. Když mu udělám brambor s mrkví a masem, tak napřed vyzobe mrkev, potom okouše brambůrky a maso vyndá z talířku na stoleček
Taky zeleninu milujeme celá rodina.
tusim musim pridat zeleninu -hm surovy salat mi zatial nechce jest
jíme dost zeleniny
Za ty dnešní ceny bych vraždila :-(
To jo, když chce dát člověk dítěti to nejlepší, tak si bohužel musí sáhnout hodně hluboko do kapsy :-(
Naštěstí to se zeleninou docela zvládáme. Největší problém pro mě je cena ovoce a zeleniny a také mám otazníky nad kvalitou, myslím po stránce chemické...nemáme až tak přístup k bio potravinám, jen omezeně...naštěstí alespoň něco zvládáme na naší malé zahrádce vypěstovat
Zeleninu miluju, ale např. rajče jsem nejedla asi do 25 let. Teď si je i sama pěstuju.
Nejmenší vnouče - baští vše - vařené, čerstvé, 2 starší nevemou ovoce ani zeleninu do pusy.
Moje dcera syrovou zeleninu jí skoro všechnu. Vařenou ne. Polévky si cedí, z bramborového salátu vidličkou vybírá brambory a vajíčka, lečo nejí - a tak bych mohla pokračovat. Zato šopského salátu sní několik misek za sebou.
zeleninu jím jen, když je součástí nějakého jídla, nejlépe masa. Samotnou ji nejím ani syrovou, dušenou nebo vařenou a když to jde, vyďoubu ji z jídla a dám psům nebo vyhodím a jsem spokojená. Naši i brácha jsou schopní to jíst i jen tak na chuť, ale já to jím spíš ze slušnosti, když mi to někdo naloží a já se nestihnu bránit.
taky papám každý den zeleninku a je to super
ja mam rada zeleninu muz v omezenem mnozstvi dcera ji sni ale nemusi ji met ale svagrova tak ti jedi skoro jen zeleninu a ovoce jejich mala ta to ma jako sladkost kdyz ma jablicko nebo jine ovoce samo ze obcas ji dopreje aj trohu sladkeho ale jen v male mire jinak ma jako koko susene hrozinky ci hrusky jablka a podobne
Zeleninu s manželem máme rádi na jakýkoli způsob, dcera ji vůbec nemusí
Moje děti jedly zeleninu od malička a mají ji rádi dodnes, konzumujeme jí celá rodina a chutná nám.
Dcera zeleninu nechtěla a dodnes ji bere jako nutné zlo, zato syn se jí ládoval od malička v jakékoliv formě a dává jí přednost před čímkoliv jiným - jestli on není králík
. Každý má jiné chutě.
Zeleninku máme rádi
já dávám zeleninu snad úplně do všeho
Zelenina u nás doma na talíři nesmí chybět, děti ji dostávali od mala a i teď jako dospělí ji mají rádi. Hodně zeleniny si pěstujeme sami na zahradě a to je jiná bašta, nežli ta kupovaná.
lucichar — #9 Nastrouhaná mrkvička s trochou citronu, případně malinko osladit, na to si určitě brzo zvykne. Mé holky to milovaly. Dokonce jsem jim dávala mrkev dušenou, což je jedna z mála úprav zeleniny, kterou já nesnáším. Jinak zeleninu máme rádi všichni, nikdy jsem s tím neměla problémy.