Nemají u nás dlouhou tradici. Z Ameriky do Evropy docestovaly až v 19. století, a to jen jako okrasné rostliny. Na chuť jsme jim přišli ještě o nějaký ten pátek později. Ale od té doby se v našem jídelníčku zabydlely natrvalo. Aby ne! Sladké, zvonovité papriky nejen že skvěle chutnají, ale dodávají našemu tělu mnoho cenných látek. Kolik a jakých, to už záleží na konkrétní odrůdě i barvě.
Foto: Shutterstock
Zelená paprika
Jde o nedozrálou červenou, žlutou, nebo oranžovou papriku. Proto je také méně sladká, lehce nahořklá. Pokud by na rostlině zůstala déle, pak by se i ona časem vybarvila. A tak jí, kromě pestrého kabátku, chybí i velká zásoba cenných karotenoidových barviv. Jenže namísto nich má ve velkém množství jinou, pro tělo nepostradatelnou látku – kyselinu listovou. Ta je důležitá nejen v těhotenství, kdy přispívá ke správnému vývoji nervové soustavy plodu. Neobejde se bez ní vůbec nikdo. Příznivě ovlivňuje tvorbu červených krvinek, zmírňuje vyčerpání a zlepšuje imunitní systém. Jak proces zrání odbourává v zelené paprice chlorofyl, kyseliny listové ubývá. Není to ale jediná cenná látka, kterou paprika v tomto stadiu zralosti obsahuje. Najdete v ní, byť v nižším množství, vitaminy A, C nebo K, a také minerály jako draslík, hořčík, fosfor a vápník.
Žlutá paprika
Je už podstatně sladší, než její zelené, mladší já. Kromě toho v plodu vzrostlo množství vitaminů E a C, je nabitá také rostlinnými barvivy – karotenoidy. Konkrétně zeaxanthinem a luteinem, což jsou důležité antioxidanty, které ocení hlavně vaše oči. Chrání je například před šedým zákalem. Detoxikují však celé tělo. Žluté papriky pomáhají při snižování hladiny „zlého“ cholesterolu v krvi, a s tím i předcházení riziku srdečních chorob. A prospívají i pleti.
Foto: Shutterstock
Červená paprika
Rudě zbarvené plody jsou nejbohatší na vitaminy. Například vitaminu C mají až čtyřikrát víc, než oblíbené citrony nebo pomeranče. A mnohonásobně víc oproti paprice zelené. Vaše tělo bude červené paprice vděčit také za flavonoid rutin. Ten má pozitivní vliv na cévy, které chrání před kornatěním a udržuje je pružné. Pomáhá tak při křečových žilách, hemeroidech nebo zvýšeném tlaku krve. Zvýšený obsah zinku zase pozitivně ovlivňuje imunitní systém i kvalitu vlasů a nehtů. Vysoké množství provitaminu A (betakorotenu) zase chrání naši pokožku. Před slunečními paprsky i proti předčasnému vzniku vrásek.
Oranžová paprika
Je specifickým druhem, ale co se obsahu barviv a vitaminů týče, je mezistupněm mezi paprikou žlutou a červenou. Vyniká sladkou chutí.
Zdroj informací: Farma Božice, Pharma Point
Nový komentář
Komentáře
Ja dávam přednost zelené :-)
Děkuji za článek
Super článek, jsem ráda, že mi nejvíce chutná červená, která je plná vitamínů :-)