Užívá se dlouhá staletí. Znal ji už i slavný cestovatel a mořeplavec Marco Polo.
Podle posledních výzkumů má mnohem blahodárnější účinky na zhoršující se paměť než osvědčený jinan dvoulaločný – gingko biloba. Kurkuma...
Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých se používá i jako lék. Má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Obsahuje asi pět procent éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin).
Ještě dnes nosí vesničané suchý oddenek jako amulet k ochraně před zlými duchy.
Nesnáší zimu
Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy otevírají.
Pěstování kurkumy je v našich podmínkách snadné, pokud rostlinu umístíte na světlém okně v bytě nebo přes léto i v nevytápěném fóliovníku.
Naši zimu však kurkuma nesnáší.
Žluté koření
Oddenky kurkumy obsahují žluté barvivo, které se na rozdíl od pravého šafránu dokonale rozpouští v tucích, a velké množství silic, kterými se aromatizují pokrmy. Na prášek rozemletá kurkuma je nezbytnou součástí směsi kari koření (curry powder). Obarví polévky, rýži, máslo, sýry, tuky i hořčici na žádanou barvu. Kuře potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje získá lákavou, vypečenou kůrčičku.
V lidovém léčitelství se uplatňuje při žaludečních žlučníkových chorobách, zvyšuje tvorbu žluči a povzbuzuje chuť k jídlu. Účinné látky pomáhají při dyspepsii. Látky v kurkumě jsou velmi jemné, nedráždivé, mohou jí kořenit svá jídla i nemocní, kteří se musí vyhnout pepři a dráždivým kořením. Vždy je třeba dávky koření nejprve opatrně vyzkoušet.
Kurkumový oddenek lze také čerstvý nastrouhat do čaje s medem a použít při prochlazení místo zázvoru.
V poslední době však vědci objevili ještě další úžasné léčivé účinky kurkumy. Rostlina totiž obsahuje v hojné míře látky, které obnovují růst a regeneraci mozkových buněk, jež pozitivně ovlivňují naši paměť. Významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Je přírodním a velmi účinným mozkovým dopinkem.
Indická vaječná omeleta:
• 6 vajec • ½ lžičky mleté kurkumy • 3 lžíce šťávy z cibule • sekaná nať petrželky • 1 chilli paprička • sůl • tuk na vymaštění plechu nebo mísy
Postup:
Cibulovou šťávu získáme protlačením v lisu na česnek. Se šťávou rozšleháme žloutky, přidáme petrželku, papričku, kurkumu a sůl. Do hladké hmoty přidáme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymaštěné zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, až se omeleta „zdvihne“ a ztuhne. Musí však zůstat kyprá.Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo jako výživnou snídani s tmavým pečivem.
Příprava: asi 30 minut
Na osobu: 160 kcal–670 kJ
Obsah: bílkoviny 8 g • tuky 13 g • sacharidy 2 g • cholesterol 300 mg
Nový komentář
Komentáře
Také občas "zapomenu" nejhorší jsou jména...pak to zase "skočí" když už to nepotřebuji... zkrátka to chce trénovat paměť, pořád a pořád...
S přibývajícím věkem také víc zapomínám. Ale myslím si,že mně už nepomůže,jak se říká,ani svěcená voda.
Rikina — #46 No vidíš a jak se říká že vzpomínky ti nikdo nevezme, tak to takhle není. Alzeimer ti sebere všechny!
nepamatovat si...to je něco pro přítele...tomu něco řeknu a on na druhý den nic neví...ti chlapi.
átéčko — #45 To teda nevím, k čemu by to mohlo být dobré, nepamatovat si.
To bych se asi neuživila, záležitosti svých klientů si pamatovat musím. Zážitky a vzpomínky si pro změnu pamatovat chci, vždyť to je to jediné, co člověk během života získá, a zkušenosti je taky třeba si pamatovat, aby si z nich jeden vzal ponaučení. To by byl krutej osud, nepamatovat si.
Rikina — #41 Pokud nás osud obdařil zapomětlivostí, měl to v úmyslu a určitě je to pro nás dobré, nepamatovat si.
Ina53 — #30 Kurkuma se na zimu zatahije to do hlíz, musíš ji přestat zalévat a dát do tmy a chladu. Nasadit se má až v březnu, to znovu vyraší. Vypadá to jako kus zázvoru.
někdy je lepší si nepamatovat a spíš zapomenout
Tak nejlepší je asi neponechat nic náhodě.
Ráno lecitin, večer gingko a v poledne omeletu s kurkumou.
yavip — #38 yavip — #39 Tak teď je mi to jasný...
myslite ze je gingko lepsi nez lecitin (pouzivam ho s dolomitem)
ja pouzivam lecitin : ) i kdyz me uz asi nic nepomuze : )
Ina53 — #30 asi jsi jí zapoměla zalít....
Ono to stejně moc nepomáhá...
taky
Vyzkouším
Zrovna včera jsem koukala na jednu takovou krásně vykvetlou kurkumu přes sklo beznadějně zavřeného květinářství... ale co, kytek mám doma beztak až moc, a kurkumu mletou mezi kořením mám.
ToraToraTora — #31 dejte si holky říct, vemte krejčovskej metr a sledujte centimetry v pase.. uf, jen si na to vzpomenu a jdu do koutečka pokojíčka a přestávám komunikovat s okolím...
...a mě by zajímalo, jestli je lepší váha digitální nebo analogová