Foto: Beko
Králičí maso patří k nejzdravějším na trhu a stát se tak může tajnou zbraní při dietách a hubnutí. Oproti jiným masům totiž obsahuje nejméně cholesterolu, a je dokonce méně tučné než populární kuřecí. Jeho příprava má u nás navíc hlubokou tradici a zejména v 90. letech byl králík neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Lidé na něj ale postupně zapomínají a jeho produkce i spotřeba klesá. Oproti 90. létům, kdy ho Češi zkonzumovali 3,5 kg na osobu za rok, se jeho spotřeba snížila až na 0,8 kg.
I když se ale králík u nás zařadil mezi okrajové druhy masa, stále zůstává součástí svátečních hostin nebo jídelních lístků tradičních restaurací. Oblibu si ale stále drží v zemích kolem Středozemního moře, jako jsou Francie, Itálie, Egypt, Malta nebo Kypr a Alžírsko. Na Maltě je králík dokonce národním jídlem, kde ho připravují na víně a doplňuje se buď bramborami, nebo těstovinami a zeleninou.
Dnešní recept připravil Honza Albrecht, vítěz Masterchef 2023 a ambasador značky Beko, recept na dokonalého králíka na česneku s bramborovou kaší. Nejen, že si na něm skvěle pochutnáte, ale prospějete svému tělu.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Na 4 porce budete potřebovat:
Na přípravu králíka:
- 4 králičí stehna
- kůra z jednoho citronu
- lžíce másla
- lžíce přepuštěného másla (ghí)
- 5 kuliček nového koření
- 3-4 palice česneku
- 2 snítky tymiánu
- bobkový list
- 2 snítky rozmarýnu
- 0,5 l vývaru
Na přípravu kaše: - 0,5 kg hrubé mořské soli
- 12 středních brambor
- 200 ml mléka
- 80 g másla
Na dochucení: - pepř
- sůl
Postup:
Králičí stehna pořádně prosolte. Do hrnce dejte přepuštěné máslo a králíka na něm z obou stran nechte zatáhnout, aby se na něm vytvořila kůrčička. Maso vyndejte a do výpeku nakrájejte česnek na plátky. Přidejte nové koření, tymián, rozmarýn a stroužky neloupaného česneku. Do stehen vmasírujte nadrcený česnek a vraťte je zpět do hrnce. Přidejte trochu citronové kůry, lehce podlejte vývarem a opepřete. Přihoďte bobkový list a mezi maso položte rozpůlený česnek. Dejte do trouby na 90 minut na parní program s horkovzduchem při 160 stupních. Na spod pekáče rozprostřete silnou vrstvu hrubé mořské soli a na ní vyskládejte umyté brambory ve slupce. Do každé brambory udělejte z každé strany díru a dejte do trouby na 180 stupňů přibližně na hodinu, aby změkly. Brambory nechte vychladnout a oloupejte je. Slupky si dejte bokem do kastrůlku a zalijte mlékem. Jakmile mléko přivedete k varu, dejte kastrůlek stranou. Brambory si propasírujte, zahřejte je v hrnci a přidávejte máslo. Z mléka vyndejte slupky a nalijte ho do kaše, kterou následně vyšlehejte. Přidejte sůl a můžete podávat ozdobené například pažitkou.
Zdroj receptu: Beko, zemesveta.cz
Nový komentář
Komentáře
My králíka nejíme. Ani babička na vesnici neměla králiky.
Tak já z vlastní zkušenosti znám dost rodin, kde se králík nejí. Většinou to vzniklo tak, že za války a ještě dost let po válce lidi jedli králíky jako jediné trochu dostupné maso, na sto způsobů po několik let. A pak už se na králíka nemohli ani podívat. To přenesli na svoje potomky, kteří v důsledku toho nikdy jako děti králíka doma nejedli, a ti potomci zas na další generaci. Osobně jsem jedla králíka asi třikrát za život a teda nic moc. To už i nutrie mi přišla lepší.
Králíka mám moc ráda, i když doma ho konzumuji jen já.
Myslím, že v receptu na kaši máte chybně uvedené množství soli.