Dýně je klasická podzimní potravina. Co je na ní skvělé? Že se dá použít do polévky, hlavního jídla, dezertu. Vyberte si ze široké nabídky jedlých dýní. Každá totiž chutná trochu jinak. Nejrozšířenější je asi hokkaido, která má navíc tu výhodu, že se nemusí loupat.
Suroviny
- 1 dýně hokkaido
- 4 stonky jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 5 cm zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- dále 2 lžičky v různém poměru (od každého trochu :-) )římský kmín, mletý koriandr, mleté nové koření, mletý muškátový oříšek, kardamom, pepř, chili
- malá plechovka krájených rajčat
- 400 ml kokosového mléka
- cizrna - sterilovaná v nálevu (cca 300 - 400 g) nebo uvařená (100 g v suchém stavu)
- sůl
- šťáva z 1/2 limety
- olivový olej
- K podávání: natural rýže, čerstvý koriandr, dýňová semínka (můžete nasucho orestovat)
Postup
Dýni rozřízněte na čtvrtky. Vydlabejte semínka a nakrájejte na plátky. Následně ještě na zhruba stejně velké kostky. Ty dejte do pekáče, osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 15 minut.
Mezitím, co se peče dýně, připravte si kari. Na oleji orestujte cibulku nakrájenou na kolečka, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Přidejte koření, nechejte rozvonět, přidejte krájená rajčata, kokosové mléko a přiveďte k varu. Poté přidejte cizrnu a upečené kostky dýně.
Vařte asi 10 minut (do změknutí dýňe), v závěru dochuťte limetovou šťávou, rybí omáčkou (lze vynechat) a podle potřeby osolte.
Podávejte s rýží, posypané čerstvým koriandrem a opraženými dýňovými semínky.
Dobrou chuť přeje Hanka - Z lásky k jídlu.
Dýňové menu patří k podzimu
Grilované krůtí plátky se šalvějí a dýní
Dýňové noky s liškovou omáčkou
Krémová polévka z dýně a kořenové zeleniny
Zdroj fotografií: archiv redakce, Hana Rychnovská, Alena Kolaříková
Nový komentář