Sýry - ilustrační fotoKdyž se řekne Itálie, vybaví se nám nejčastěji Sicílie s proslulou mafií, Benátky s romantickými gondolami, opojné víno a horkokrevní Italové, nádherné moře a úžasná středomořská kuchyně, od pizzy přes olivy a spoustu exotického ovoce až po nepřeberné množství různých druhů těstovin.

Ale na stolech všech italských domácností také nikdy nechybí sýry. A to nikoliv sýry ledajaké!

Mozzarella, mascarpone, ricotta...

Lahodné sýry zrající na jihu Evropy přímo na úpatí velehor Alp zaujaly také v naší kuchyni stabilní a neotřesitelné místo. Dají se totiž koupit docela běžně už i u nás, a to i v menších baleních, takže si je můžete dopřát jako chuťovku, kdykoliv se vám zachce.

A proč jsou tak vynikající, z čeho se vyrábějí a do jakých jídel se hodí?

  • Mozzarella se v Itálii vyrábí už neskutečných sedm století. V podstatě jde o nezralý tvarohový sýr, původně z buvolího mléka. To se dnes většinou nahrazuje mlékem kravským. Obsahuje pouze 20 % tuku a vyrábí se též v „light“ variantě. Mozzarellu seženete různě tvarovanou, například jako kouli, nízké bochníčky nebo porcovanou. Uchovává se vakuově balená ve slaném nálevu, proto ji před podáváním musíte nejprve slít a nechat okapat. Sama o sobě je dost měkké a vlhké konzistence. Má ovšem nezaměnitelnou jemnou smetanovou chuť.
    Použití:
    na pizzy, lasagne a zapékané sendviče. Úžasná je v salátech, například „caprese“, což jsou plátky mozzarelly s rajčaty a bazalkou.
  • Mascarpone je italský dezertní sýr krémovité konzistence. Pochází z Lombardie, kde mu tamním nářečím říkají „mascherpa“, což v překladu znamená tvaroh. Vyrábí se však přímo z čerstvé smetany a distribuuje se nezralý. Často se ochucuje likéry a někdy i směsí kandovaného ovoce.
    Použití:
    na proslulý moučník tiramisu, ale také do ovocných dortů a úžasných dortových krémových náplní.

Tiramisu podle brirského kuchařského „kouzelníka“ Jamieho Olivera:

Na korpus: 110 g cukru moučka, 4 vejce, 50 g rozehřátého másla, 85 g hladké mouky, 30 g kvalitního kakaového prášku

Na náplň: 500 g mascarpone, 70 g cukru moučka, 2 žloutky, 100 ml Vin Santo (italské dezertní víno z Toskánska), 4 až 5 dávek silného espresa, likér Tia Maria, 110 g rozehřáté kvalitní bílé čokolády, kakaový prášek a tabulka kvalitní hořké čokolády na ozdobu

Příprava: 40 minut

  1. Nejdřív upečeme korpus. Předehřejeme troubu na 180 °C. Ušleháme vejce s cukrem do zhoustnutí (asi tři minuty). Vmícháme rozehřáté máslo a potom prosáté kakao a mouku.
  2. TiramisuNalijeme na plech o rozměrech zhruba 25x35 cm vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Upečené vyndáme z trouby, i s papírem sundáme z plechu a necháme vychladnout.
  3. Náplň připravíme tak, že v míse dohladka smícháme mascarpone, cukr, žloutky a Vin Santo.
  4. Připravíme si misky. Z korpusu vyřežeme kusy ve velikosti misek a vmáčkneme je na dno. Pokropíme kávou, pokapeme likérem Tia Maria a bílou čokoládou.
  5. Misky vyplníme mascarponovou směsí a poprášíme kakaem.
  6. Velkým nožem oškrábeme z tabulky čokolády směrem k sobě dekorativní hobliny a ozdobíme jimi všechny misky.
  • Ricotta je čerstvý nezralý sýr vyráběný ze syrovátky z kravského mléka ricotta piedmontese a ricotta vaccina, nebo z ovčího mléka jako regionální sýr zvaný ricotta romana, sarda nebo siciliana. Existuje také maltézská verze zvaná rkotta, která se dělá ze směsi kravského mléka a mořské vody. Jedná se o hladký sýr s mléčnou příchutí. Balí se v různých tvarech i velikostech. Obsahuje pouze 11,8 % tuku.
    Použití:
    do sladkých i slaných pokrmů, včetně pizzy a jako náplň do raviol, cannelloni a do palačinek.
Reklama