Ale na stolech všech italských domácností také nikdy nechybí sýry. A to nikoliv sýry ledajaké!
Mozzarella, mascarpone, ricotta...
Lahodné sýry zrající na jihu Evropy přímo na úpatí velehor Alp zaujaly také v naší kuchyni stabilní a neotřesitelné místo. Dají se totiž koupit docela běžně už i u nás, a to i v menších baleních, takže si je můžete dopřát jako chuťovku, kdykoliv se vám zachce.
A proč jsou tak vynikající, z čeho se vyrábějí a do jakých jídel se hodí?
- Mozzarella se v Itálii vyrábí už neskutečných sedm století. V podstatě jde o nezralý tvarohový sýr, původně z buvolího mléka. To se dnes většinou nahrazuje mlékem kravským. Obsahuje pouze 20 % tuku a vyrábí se též v „light“ variantě. Mozzarellu seženete různě tvarovanou, například jako kouli, nízké bochníčky nebo porcovanou. Uchovává se vakuově balená ve slaném nálevu, proto ji před podáváním musíte nejprve slít a nechat okapat. Sama o sobě je dost měkké a vlhké konzistence. Má ovšem nezaměnitelnou jemnou smetanovou chuť.
Použití: na pizzy, lasagne a zapékané sendviče. Úžasná je v salátech, například „caprese“, což jsou plátky mozzarelly s rajčaty a bazalkou. - Mascarpone je italský dezertní sýr krémovité konzistence. Pochází z Lombardie, kde mu tamním nářečím říkají „mascherpa“, což v překladu znamená tvaroh. Vyrábí se však přímo z čerstvé smetany a distribuuje se nezralý. Často se ochucuje likéry a někdy i směsí kandovaného ovoce.
Použití: na proslulý moučník tiramisu, ale také do ovocných dortů a úžasných dortových krémových náplní.
Tiramisu podle brirského kuchařského „kouzelníka“ Jamieho Olivera:
Na korpus: 110 g cukru moučka, 4 vejce, 50 g rozehřátého másla, 85 g hladké mouky, 30 g kvalitního kakaového prášku
Na náplň: 500 g mascarpone, 70 g cukru moučka, 2 žloutky, 100 ml Vin Santo (italské dezertní víno z Toskánska), 4 až 5 dávek silného espresa, likér Tia Maria, 110 g rozehřáté kvalitní bílé čokolády, kakaový prášek a tabulka kvalitní hořké čokolády na ozdobu
Příprava: 40 minut
- Nejdřív upečeme korpus. Předehřejeme troubu na 180 °C. Ušleháme vejce s cukrem do zhoustnutí (asi tři minuty). Vmícháme rozehřáté máslo a potom prosáté kakao a mouku.
Nalijeme na plech o rozměrech zhruba 25x35 cm vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Upečené vyndáme z trouby, i s papírem sundáme z plechu a necháme vychladnout. - Náplň připravíme tak, že v míse dohladka smícháme mascarpone, cukr, žloutky a Vin Santo.
- Připravíme si misky. Z korpusu vyřežeme kusy ve velikosti misek a vmáčkneme je na dno. Pokropíme kávou, pokapeme likérem Tia Maria a bílou čokoládou.
- Misky vyplníme mascarponovou směsí a poprášíme kakaem.
- Velkým nožem oškrábeme z tabulky čokolády směrem k sobě dekorativní hobliny a ozdobíme jimi všechny misky.
- Ricotta je čerstvý nezralý sýr vyráběný ze syrovátky z kravského mléka ricotta piedmontese a ricotta vaccina, nebo z ovčího mléka jako regionální sýr zvaný ricotta romana, sarda nebo siciliana. Existuje také maltézská verze zvaná rkotta, která se dělá ze směsi kravského mléka a mořské vody. Jedná se o hladký sýr s mléčnou příchutí. Balí se v různých tvarech i velikostech. Obsahuje pouze 11,8 % tuku.
Použití: do sladkých i slaných pokrmů, včetně pizzy a jako náplň do raviol, cannelloni a do palačinek.
Nový komentář
Komentáře
mnam
šup s receptem do záložek, to stojí za zkoušku
syr miluji a kdyz jsme v lete na dovolene v Italii tak si tam uzivam zdejsich vynikajicich syru maj moc dobre jeste nebyl ani jeden ze by nam nechutnal
Hmmm sýreček já moc ráda v jaké koli aplikaci, jen né kozí
tiramisu to je nejvetsi hrich je brutalne dobre uplne se ho chce jest
Jééé, recept na tiramisu!
to bych si mohla vyskoušet na návštěvě
perfektní recepty

Jamieho Olivera recepty, vynikající
a sýry italský