Poznejte s námi jednotlivé druhy zeleniny a zjistěte, v čem spočívá jejich výjimečnost. Se svými tipy se podělila Mgr. Lucie Vyskočilová, MBA , výživová poradkyně NUTRI FOOD PLAN.
Košťálová zelenina - hodně vlákniny a málo tuku
Patří sem květák, kedluben a brokolice. Košťálová zelenina obsahuje vysoké množství fytochemických látek, u kterých byla prokázána protinádorová aktivita. Týká se to vitamínů A, C, E, vitaminů skupiny B, antioxidantů, kyseliny listové, hořčíku, železa a draslíku Obsahuje vysoké množství vlákniny a málo tuku. Její energetická hodnota je velká.
Kořenová zelenina - trvanlivá a vydatná
Patří sem mrkev, petržel, celer, červená řepa, ředkev, křen a brambor. Tato zelenina je oblíbená zejména pro svou dlouhou trvanlivost. Kořenová zelenina obsahuje větší množství sacharidů. V porovnání s jiným typem zeleniny je energeticky vydatnější. Obsahuje provitamin A, vitamin C, železo, éterické oleje a mnoho jiných minerálních látek. Používá se ve studené kuchyni, ale i tepelně upravená - vařená, grilovaná, pečená. V současnosti se do popředí dostává červená řepa, zejména pro vysoký obsah antioxidantů.
Listová zelenina - nekonečný zdroj proteinů
Patří sem různé druhy salátů, špenát, rukola, zelí a kapusta. Listová zelenina je nenahraditelným zdrojem proteinů. Obsahuje totiž esenciální aminokyseliny, které tělo nedokáže samo vyprodukovat. Díky poměrně vysokému obsahu vlákniny pomáhají při úpravě stolice. Má schopnost zasytit a co je důležité, i při velmi nízkém energetickém příjmu. Kromě vlákniny obsahuje vitamín C, A, E, K, kyselinu listovou, vápník, hořčík a také železo. Saláty jsou výborné zejména ve studené kuchyni. Nejčastěji je konzumujeme v létě jako přílohu ke grilovaným pochoutkám. Mnoho lidí však v posledních letech propadlo modernímu trendu odšťavňování a přípravě smoothies.
Speciální zelené smoothie, připravené z listové zeleniny, jsou skvělou součástí různých diet nebo zdravého životního stylu. „Ve srovnání s ovocnými smoothies, obsahují menší množství cukrů. Mají také nižší energetickou hodnotu. Při zelí si třeba dávat pozor na zvýšenou plynatost (zejména u lidí s poruchou trávicího traktu a střev). Vyzkoušejte například ledový salát s ředkví, rajčetem a okurkou. Ochuťte ho zálivkou s medem a citrónem a posypte sekanými vlašskými ořechy. Určitě bude chutnat i dětem, " radí Mgr. Lucie Vyskočilová, MBA, nutriční terapeut NUTRI FOOD PLAN.
V létě je oblíbenou pochoutkou zejména vodní meloun. Mnozí z nás se při konzumaci většího množství vodního melounu obávají zvýšeného příjmu kilokalorií. Toho se však nemusíte obávat. “Přestože vodní meloun obsahuje sacharidy, téměř 90% tvoří voda. Energetický příjem je proto velmi nízký. Dýňová polévka, baklažánová pomazánka, cuketové placky, plněné papriky. To je jen malá část z jídel, které se dají z těchto druhů zeleniny připravit,” dodává Mgr. Lucie Vyskočilová, MBA.
Luštěniny - sytá a výživná
Mezi luštěniny patří fazole, hrách, čočka, bob, cizrna a sója. Jde o zralá semena některých rostlin z čeledi bobovitých. Luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, škrobu, vlákniny, esenciálních mastných kyselin, vitamínů skupiny B, E a minerálních látek, jako vápník, fosfor, draslík a železo. Díky bohatému zastoupení bílkovin a sacharidů mají vysokou energetickou hodnotu. Jsou důležitým zdrojem energie při větší fyzické námaze. Podstatné jsou i při stavbě chrupavek, kostí a svalstva. Posilují také nervový systém.
Nový komentář
Komentáře
Zeleninu a luštěniny mám moc ráda.
Dnes jste se mi dokonale trefili do chuti - budu připravovat salát z ječných krup, ředkviček, divokých bylin a marinované červené řepy. Jasně, že ještě přidám něco naklíčeného, nebo alespoň nějaké semínko či oříšek - sama jsem zvědavá na výsledek
A ten meloun bych mohla zakousnout odpoledne ke svačině