5ecd21aed3d1fobrazek.jpg
Poznejte s námi jednotlivé druhy zeleniny a zjistěte, v čem spočívá jejich výjimečnost. Se svými tipy se podělila Mgr. Lucie Vyskočilová, MBA , výživová poradkyně NUTRI FOOD PLAN.

Košťálová zelenina - hodně vlákniny a málo tuku

Patří sem květák, kedluben a brokolice. Košťálová zelenina obsahuje vysoké množství fytochemických látek, u kterých byla prokázána protinádorová aktivita. Týká se to vitamínů A, C, E, vitaminů skupiny B, antioxidantů, kyseliny listové, hořčíku, železa a draslíku Obsahuje vysoké množství vlákniny a málo tuku. Její energetická hodnota je velká.

Kořenová zelenina - trvanlivá a vydatná

Patří sem mrkev, petržel, celer, červená řepa, ředkev, křen a brambor. Tato zelenina je oblíbená zejména pro svou dlouhou trvanlivost. Kořenová zelenina obsahuje větší množství sacharidů. V porovnání s jiným typem zeleniny je energeticky vydatnější. Obsahuje provitamin A, vitamin C, železo, éterické oleje a mnoho jiných minerálních látek. Používá se ve studené kuchyni, ale i tepelně upravená - vařená, grilovaná, pečená. V současnosti se do popředí dostává červená řepa, zejména pro vysoký obsah antioxidantů.
5ecd22f78bf8aobrazek.jpgZřejmě si mnoho z vás při vyslovení červená řepa představí nakyslou červenou řepu ze školní jídelny. Červená řepa se však dá připravit i velmi chutně. Buď jako salát s hráškem a mrkví, šťáva ochucená jablkem nebo krémová polévka, jejíž příprava je velmi jednoduchá, časově nenáročná a cenově dostupná. Můžete si takovou krémovou polévku připravit i z mrkve, pastináku, celeru, ale i sladkých brambor.

Listová zelenina - nekonečný zdroj proteinů

Patří sem různé druhy salátů, špenát, rukola, zelí a kapusta. Listová zelenina je nenahraditelným zdrojem proteinů. Obsahuje totiž esenciální aminokyseliny, které tělo nedokáže samo vyprodukovat. Díky poměrně vysokému obsahu vlákniny pomáhají při úpravě stolice. Má schopnost zasytit a co je důležité, i při velmi nízkém energetickém příjmu. Kromě vlákniny obsahuje vitamín C, A, E, K, kyselinu listovou, vápník, hořčík a také železo. Saláty jsou výborné zejména ve studené kuchyni. Nejčastěji je konzumujeme v létě jako přílohu ke grilovaným pochoutkám. Mnoho lidí však v posledních letech propadlo modernímu trendu odšťavňování a přípravě smoothies.
5ecd2308dc291obrazek.jpg

Speciální zelené smoothie, připravené z listové zeleniny, jsou skvělou součástí různých diet nebo zdravého životního stylu. „Ve srovnání s ovocnými smoothies, obsahují menší množství cukrů. Mají také nižší energetickou hodnotu. Při zelí si třeba dávat pozor na zvýšenou plynatost (zejména u lidí s poruchou trávicího traktu a střev). Vyzkoušejte například ledový salát s ředkví, rajčetem a okurkou. Ochuťte ho zálivkou s medem a citrónem a posypte sekanými vlašskými ořechy. Určitě bude chutnat i dětem, " radí Mgr. Lucie Vyskočilová, MBA, nutriční terapeut NUTRI FOOD PLAN.
5ecd231a962d4obrazek.jpg

V létě je oblíbenou pochoutkou zejména vodní meloun. Mnozí z nás se při konzumaci většího množství vodního melounu obávají zvýšeného příjmu kilokalorií. Toho se však nemusíte obávat. “Přestože vodní meloun obsahuje sacharidy, téměř 90% tvoří voda. Energetický příjem je proto velmi nízký. Dýňová polévka, baklažánová pomazánka, cuketové placky, plněné papriky. To je jen malá část z jídel, které se dají z těchto druhů zeleniny připravit,” dodává Mgr. Lucie Vyskočilová, MBA.

Luštěniny - sytá a výživná

Mezi luštěniny patří fazole, hrách, čočka, bob, cizrna a sója. Jde o zralá semena některých rostlin z čeledi bobovitých. Luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, škrobu, vlákniny, esenciálních mastných kyselin, vitamínů skupiny B, E a minerálních látek, jako vápník, fosfor, draslík a železo. Díky bohatému zastoupení bílkovin a sacharidů mají vysokou energetickou hodnotu. Jsou důležitým zdrojem energie při větší fyzické námaze. Podstatné jsou i při stavbě chrupavek, kostí a svalstva. Posilují také nervový systém.
5ecd2327e010aobrazek.jpgLuštěniny mají nízký glykemický index, a proto se využívají při různých dietách. Je třeba si však uvědomit, že se nemohou konzumovat v syrovém stavu. Musí se tepelně upravit. Pouze v tom případě jsou pro naše tělo stravitelné. Vaříme je tak, že je namočíme na noc do vody. Na druhý den vodu slijeme a luštěniny následně uvaříme v druhé vodě. Polévky z luštěnin jsou syté, protože obsahují vysoké množství bílkovin. Vařený cizrna oživí každý salát svou příjemnou oříškovou chutí.