1. Naučte se péct se špaldovou moukou

Vánoční cukroví je obvykle plné bílé mouky, cukru a často i nepříliš kvalitních tuků. „Pokud chcete vyzkoušet zdravější variantu nebo fandíte zdravému životnímu stylu, vyzkoušejte cukroví ze špaldová mouky. Špalda je cenným zdrojem nenasycených tuků, vitamínů a minerálních látek (železo, selen, zinek, hořčík a další). Obsahuje také poměrně velké množství bílkovin a vlákniny. Je lehce stravitelná, nezpůsobuje trávicí obtíže a hlavně sacharidy špaldové mouky se do našeho těla  vstřebávají postupně a nezatěžují tak slinivku. Je to prastará potravina našich babiček, která začíná být znovu moderní,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu NATURHOUSE.
 
Zajímavost: Výbornou alternativou je přirozeně bezlepková mandlová mouka, která obsahuje značné množství vitamínu E, železo, riboflavin, vápník, draslík a hořčík.
 
Linecké cukroví ze špaldové mouky

61b1f00d4fc5dobrazek.jpgFoto: Bonavita
 
Ingredience:

•        100 g celozrnné špaldové mouky Bonavita
•        130 g hladké špaldové mouky
•        200 g mandlové mouky
•        120 g másla pokojové teploty
•        120 ml javorového sirupu
•        kůra z 1 bio citronu
•        domácí marmeláda dle chuti
 
Postup: Nejprve smíchejte hladkou i celozrnnou mouku společně s moukou mandlovou. Poté přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu, máslo a javorový sirup. Vypracujte těsto, které nechte odležet nejlépe do druhého dne v lednici. Odpočinuté těsto vyválejte (mezi dvěma pečicími papíry, těsto se lehce lepí) a vykrajujte oblíbené tvary, které dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 stupních 4–6 minut. Pak vytáhněte z trouby a jakmile linecké vychladne, slepte ho oblíbenou marmeládou.
 
2. Dejte přednost tuku v podobě oříšků a semínek

Tuk se dá v mnoha vánočních receptech nahradit jemně mletými ořechy, kvalitním olivovým olejem či různými druhy semínek, jako jsou chia semínka, slunečnicová a konopná semínka. „Kvalitní olej a oříšky dodají tělu zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, omega-3 a omega-9 a vitamín E,“ dává svůj tip na zdravější ingredience při pečení cukroví Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
 
Zajímavost: Konopné semínko je bohatým zdrojem bílkovin, které se skládají z 20 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. Bohaté je i zastoupení vitamínů A, C a vitamínů skupiny B. Z minerálních látek jsou to vápník, zinek, hořčík, železo, draslík, jód a další.  
 
Kokosové rafaelky s konopným a chia semínkem

61b1f03247fe4obrazek.jpgFoto: Bonavita
Ingredience:

•        3 šálku kokosové mouky či jemně mletého kokosu
•        2 až 3 lžičky javorového sirupu nebo medu
•        1 lžíce kokosového cukru
•        2 lžíce vody
•        3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
•        2 lžičky drceného konopného semínka
•        1 lžička chia semínek
•        10 až 12 menších loupaných mandlí
 
Postup: Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě mandlí, až vznikne kompaktní těsto. Pokud by bylo příliš suché, přidejte ještě trochu vody. Tvořte kuličky, do kterých vložte loupané mandle. Kuličky vychlaďte v ledničce, aby kokosový olej dobře ztuhl a kuličky zpevnil.
 
3. Cukroví oslaďte medem nebo ovocem

Ačkoliv není důvod se konzumace cukru bát, naopak zdravé cukry jsou pro lidské tělo důležitým a zároveň nejrychlejším zdrojem energie, s denní konzumací bychom to neměli přehánět. „Zkuste při pečení sladit co nejméně nebo použijte zdravou alternativu. Oslaďte cukroví kvalitním medem nebo použijte k doslazení datle či sušené meruňky,“ radí Věra Burešová.
 
Zajímavost: Datle jsou dobrým zdrojem antioxidantů a vlákniny. Sušené meruňky jsou pro změnu bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou činnost srdce a svalstva.
 
Špaldovo-medové perníčky

61b1efd360101obrazek.jpgFoto: NATURHOUSE

Ingredience:

•        300 g hladké špaldové mouky
•        100 g medu
•        60 g másla
•        2 vejce
•        1 vejce na potření
•        1 čajová lžička jedlé sody
•        3 čajové lžičky perníkového koření 
 
Postup: Nejprve smíchejte špaldovou mouku, jedlou sodu a perníkové koření. Poté k sypké směsi přidejte máslo pokojové teploty, med a vejce. Vypracujte těsto, které nechejte v lednici nejlépe do druhého dne odležet. Pak ho vyválejte a vykrajujte perníčky. Než je dáte do trouby, potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte při 150 stupních cca 5 minut.
 
4. Používejte co nejkvalitnější suroviny

Na závěr jedna univerzální, zato klíčová rada – aby bylo cukroví co nejzdravější, vybírejte co nejkvalitnější suroviny. A to platí i u běžného vaření. „Na druhou stranu je však potřeba si uvědomit, že i jídlo z kvalitních surovin, obsahuje kalorie. Dávejte si pozor na množství, které zkonzumujete,“ varuje Michaela Ryglová.
 
Čokoládové kuličky obalené v kokosu

61b1f067f3ab7obrazek.jpgFoto: NATURHOUSE
Ingredience (20 ks):

•        100 g mletých rozinek
•        100 g slunečnicových semínek
•        100 g 80% čokolády
•        kokos na obalení kuliček
 
Postup: Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte. Malou lžičkou nabírejte, obalte v kokosu a vytvarujte do kuličky.