Obecně lze říci, že dítě by podle věku mělo během dne sníst jídlo o energetické hodnotě 6 000 kJ v předškolním věku, na prvním stupni 7 000 až 8 000 kJ a ve věku od 10 do 15 let od 8 500 kJ do 11 200 kJ. „Záleží na životním stylu. Dítě, které žije na venkově nebo aktivně sportuje, má vyšší výdej energie než dítě, které ráno ve městě dovezeme autem do školy a odpoledne sedí doma. Přesto platí, že každé by mělo jíst pětkrát denně. Snídaně by měla tvořit čtvrtinu energetického příjmu, svačina 10–15 %, oběd 30–35 %, odpolední svačina by měla být lehká s příjmem okolo 10 % energie a večeře by měla tvořit poslední čtvrtinu jeho příjmu,“ doporučuje nutriční specialistka Tereza Havlínová.

Domácí termix

9ac69b0b5bfde-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g Clever smetana ke šlehání 31 % tuku
  • 250 g  tvaroh polotučný
  • 100 g BILLA Premium hořká čokoláda
  • cukr moučka nebo med podle chuti (není nutný)

Postup:

Smetanu ke šlehání vlijte do kastrůlku a přiveďte téměř k varu. Poté smetanu odstavte a přidejte nalámanou čokoládu. Metličkou míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Ihned přidejte tvaroh a opět míchejte do hladka. Ochutnejte a případně oslaďte. Rozdělte do mističek a dejte vychladit do lednice. Podávejte s ovocem podle chuti a sezóny.

TIP

Termix můžete podávat jen tak s ovocem jako svačinu nebo bleskový dezert. Výborně ale chutná také na lívancích nebo palačinkách.

Domácí medvídci

e1a0f2071205d-obrazek.jpgFoto: Shuttestock
Suroviny na 6 kousků:

  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička karobu/kakaa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 zralý banán
  • 30 g másla, rozpuštěného
  • 3 lžíce mléka (+ 1 navíc na tmavé těsto)
  • 2 vejce podestýlková

Postup:

Troubu si začněte předehřívat na 180 stupňů. Banán rozmačkejte, přidejte vejce a společně rozmixujte. Přidejte cukr, máslo, mouku s práškem do pečiva a mléko. Promíchejte. Z připraveného těsta odeberte 3 lžíce a do něj přidejte karob nebo kakao. Rozmíchejte. Těsto zhoustne, proto do něj přidejte lžící mléka. Do tlapek (a oušek) nejprve lžičkou dávkujte tmavé těsto. Poté přidejte i světlou směs. Pečte cca 30 minut, potom vyklopte a na mřížce nechte vychladnout.

TIP

Na pečení medvídků použijte silikonovou formu. Výhodou je, že není třeba ji vymazávat a medvídci jdou snadno vyklopit.

Zdroj receptu: BILLA