Tentokrát to už dokážu! Říká si na začátku většina z nás, když se rozhodne se svojí váhou něco udělat. Zaručených rad, jak na to je nespočet, které ale opravdu fungují a jsou šetrné pro naše tělo a kterým tzv. trendovým dietám se obloukem vyhnout? Zeptali jsme se Hanky Málkové, výživové specialistky na zdravou výživu ze společnosti STOB (Stop Obezitě).

Hanka MálkováSouhlasíte s tvrzením, že zdravé stravování a vyvážená redukce váhy se staly celosvětovým trendem?
V posledních letech tento trend opravdu je, ale víc než redukce váhy a různé přípravky na hubnutí je v současnosti populární zdravé stravování jako takové. Koktejly a další zázraky na hubnutí, které byly dříve velmi oblíbené, jsou dnes vytlačovány spíše různými alternativními výživovými směry, jako je raw strava, paleodieta, vegetariánství či veganství apod.

Jak Vy osobně hodnotíte úroveň způsobu stravování u nás?
„Zdravou“ výživou se dnes opravdu zabývá téměř každý, lidé se více začínají zajímat o kvalitu potravin a obecně o svůj jídelníček. Jsou ochotni utrácet za potraviny více peněz, navštěvují farmářské trhy apod. Tento trend lze hodnotit zcela jistě pozitivně, musíme v tomto směru také poděkovat internetu a různým programům a pořadům, které se snaží upozorňovat na chyby, vzdělávají spotřebitele a radí jim, co mají požadovat. Nicméně to má i své nevýhody a zejména na internetu se někdy šíří ne zcela správné informace. Bohužel se pak tato snaha o „zdravé“ stravování někdy míjí účinkem, mnoho lidí se stále nejvíce řídí senzačními články na internetu nebo v populárních časopisech místo toho, aby nad svým jídelníčkem začali racionálně uvažovat.      

Jak s dietou začít? Co by tomuto procesu mělo nejprve předcházet?
jídlo

Pokud je to možné, s dietou raději nikdy nezačínejte. Diety jsou většinou jen krátkodobé řešení, které je udržitelné jen na omezenou dobu. Po dietě ve většině případů následuje návrat k původním návykům i váze, co hůř váha je často nakonec ještě vyšší než na počátku diety. Je to naprosto logický vývoj, dietu nelze držet celý život. Většinou se jedná o způsob, který člověku není příjemný, proto po nějaké době už začne vyhlížet konec a těší se, až období diety skončí. Přichází myšlenky, kdy si bude už konečně moct dát tu oblíbenou babiččinu svíčkovou nebo úžasný čokoládový dort, který má tak moc rád, ale který měl během diety zakázaný. Pokud nechcete prohubnout celý život, je lepší se dietám vyhnout a raději hledat dlouhodobé řešení v podobě trvalé změny vašich návyků a celkového životního stylu. Nejdůležitější je, abyste byli spokojeni, nenuťte se do něčeho, co vám nebude příjemné, ale postupně si zvykejte na lepší životní styl. Ochutnávejte nové potraviny a poskládejte si jídelníček tak, aby vyhovoval nejen nutričně, ale i chuťově. Nebojte se experimentovat, zkoušet nové recepty a zařazovat i nové druhy potravin, uvidíte, že se to nakonec třeba stane vaším koníčkem.

A jak si stanovit priority?
Nejprve je potřeba si ujasnit motivaci, proč to chci dělat? Pro koho? Pro sebe nebo kvůli někomu jinému? Zvažte, co vám změna přinese, jaké zisky a jaké možné ztráty budou se změnou souviset. Pokud zisky převáží ztráty, jste připraveni začít. Měli byste si také ujasnit, jestli je to váš první pokus nebo už několikátý a proč se vám to dříve nepodařilo. Z těchto chyb se můžete poučit a tentokrát na to jít třeba trochu jinak. Stanovte si jasné a především reálné cíle, kterých chcete dosáhnout. Nesnažte se změnit všechny své nevhodné návyky najednou, ale měňte je postupně – pracujte metodou dílčích cílů.

Na trhu se objevují stále další nové způsoby/metody, jak zhubnout nebo si udržet stávající váhu. Jaké z nich byste Vy osobně označila za vyvážené a doporučila je i svým klientům?
Jednoznačné doporučení zní: vybírejte si kvalitní potraviny, jezte pestře a střídmě a pravidelně se hýbejte.  Bohužel toto doporučení nezní dostatečně zajímavě a lidé se často raději uchylují k různým alternativním výživovým směrům, které zní atraktivněji. Stát se veganem, dodržovat bezlepkovou dietu (ač člověk není celiak) či jíst jen syrovou stravu je v současnosti velmi moderní. Striktní dodržování může mít svá úskalí, ale na druhou stranu se můžeme jednotlivými směry inspirovat. Například velmi pozitivní dopad na lidské zdraví má využívání klíčků hojně využívaných v raw stravě a vegetariánství. Klíčky jsou dokonce několikanásobně bohatším zdrojem vitaminů a minerálních látek než samotná zelenina. Mimo to obsahují i řadu dalších prospěšných látek, například antioxidanty, které se uplatňují v prevenci civilizačních onemocnění. Klíčky už nejsou jen výhradou veganů a vyznavačů raw stravy, ale můžete si je již běžně pořídit v některých supermarketech, pokud chcete záruku kvality, vyzkoušejte například klíčky od výrobce Happy Eat.   

jídlo

Před jakými dietami byste je naopak varovala, a to z pohledu negativního dopadu na lidský organismus?
Obecně se dá říct, čím striktnější přístup je a čím více potravin vylučuje, tím větší je riziko, že časem začne našemu tělu něco chybět nebo naopak přebývat. K poskládání plnohodnotného jídelníčku jsou pak zapotřebí opravdu důkladné znalosti z výživy a ani ty často nestačí. Některé alternativní směry mohou být z dlouhodobého hlediska dokonce i nebezpečné, problém může být zejména u dětí. U některých výživových směrů nehrozí žádná zdravotní rizika, ale trpět může především vaše peněženka. A pravděpodobně po nějaké době i vaše duše. Proč si například zakazovat při bezlepkové dietě kousek čerstvého chleba, který tak milujete? Pokud zrovna nejste celiak, tak vám kousek kvalitního pečiva určitě neuškodí.  Proč se v zimě trápit jen syrovou stravou, když si tak rádi dáte k obědu horkou polévku na zahřátí?

jídlo

Mezi další trend poslední doby patří domácí bio pěstování některých potravin (nejen na zahrádce, ale i v bytě). Proč si myslíte, že k tomuto trendu v současnosti dochází?
Souvisí to s tím, že se lidé více zajímají o kvalitu potravin a to, co jedí. Znát původ potraviny je určitě jeden z hlavních důvodů. Určitě je to pozitivní i z hlediska životního prostředí, proč dovážet něco přes půl světa, když si to člověk může vypěstovat sám. Ten, kdo má zahrádku, má možností více, ale i v bytě se dají pěstovat například alespoň bylinky nebo drobná zelenina. Nenáročné a v poslední době stále populárnější je také klíčení. Klíčit se dají semínka zeleniny, obilovin, ale i třeba luštěnin. Pokud to lidé dělají dobře, tak to lze hodnotit určitě pozitivně. Jak uvádí samotný výrobce, firma Happy Eat, klíčením se maximalizuje využitelnost minerálních látek a stopových prvků rostliny, roste obsah vitaminů a dalších prospěšných látek. Klíčky tak obohatí náš jídelníček, který je u řady z nás na tyto prospěšné látky velmi chudý. U luštěnin má klíčení i další pozitivní efekty, a to že se odbourávají látky způsobující nadýmáni. Domácí klíčení není nic složitého a určitě se toho nemusíte bát. Návod, jak na to, můžete najít například na webových stránkách www.happyeat.com, kde si můžete zakoupit i všechny potřebné pomůcky včetně semínek.

Jak pozitivně nastartovat psychiku člověka, který by chtěl změnit jídelníček a zhubnout? Jde to i bez podpůrných medikamentů?
Pokud je člověk, který chce zhubnout, zdravý, tak medikamenty ani žádné doplňky stravy nepotřebuje. A už vůbec ne žádné zázračné přípravky na hubnutí, ty jsou ve většině případů jen marketingovým tahem a prokázané účinky až na některé výjimky nemají. Jak už bylo řečeno, tím nejzásadnějším je motivace. Člověk si nejdříve musí v hlavě srovnat, proč se chce do změny pustit a jaká pozitiva mu to přinese. Velmi důležité je, aby si člověk ujasnil, že jeho cílem není jen rychlá redukce hmotnosti, ale tím hlavním cílem je to, že trvale změní své návyky. Díky tomu se celkově zlepší kvalita jeho života, bude spokojenější, zdravější a zhubnutá kila už jsou jen benefitem navíc. Při tvorbě nového návyku jsou velmi důležité postupné krůčky, které dělejte opakovaně, až se zautomatizují. Snažte se ke změně navázat pozitivní emoce - ne stres z posilovny, ale radost z romantické procházky končící masáží či voňavou koupelí. Radujte se z jakéhokoli malého úspěchu. Těšte se na to, že obohatíte svůj jídelníček, vyzkoušíte nové potraviny a naučíte se připravovat nová jídla.

jídlo

Obecně je známo, že si tělo na určitý druh stravy zvykne a úbytek váhy se úplně zastaví. Je vhodné jednou za čas styl stravování změnit?
Pro celkovou spokojenost je určitě dobré zařazovat nové i méně obvyklé potraviny a hledat jídla, která vyhovují nutričně, ale obohatí i naše chutě. Určitě by to nemělo sklouznout do stereotypu, kdy točíme stále dokola ta samá jídla. Čím pestřejší jídelníček, tím lépe, neměli bychom se bát experimentovat a zařazovat i nové potraviny. Nemusí to být žádné exotické superpotraviny, úplně stačí i tradiční české potraviny, na které se zapomíná. Ať už třeba různé druhy ovoce a zeleniny, méně tradiční obiloviny nebo například luštěniny. Zpestřením může být i střídání různých druhů úprav, nebojte se vyzkoušet například i již zmíněné klíčení, které se dříve také běžně používalo.  Čerstvé salátové klíčky obsahují velmi málo kalorií a přitom jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek a dalších prospěšných látek, proto mohou být i při hubnutí cenným pomocníkem. Klíčky se dají také koupit již hotové, například ve formě salátku s klíčky od Happy Eat.  

V jaké fázi se vlastně dostavuje tzv. JoJo efekt?
JOJO efekt je především fenomén diet, ale může se dostavit v menší míře i v případě, pokud redukujete hmotnost správnou cestou. Zde je potřeba připravit se i na fázi tzv. udržení váhových úbytků, což je mnohdy těžší než samotné hubnutí. Hlavním cílem je udržet si nově naučené návyky a nevrátit se k těm původním nevhodným návykům.