Jejich konzumace má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu. Podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.
Královské ovoce
Víte, o jakém ovoci je řeč? Jahody jsou často symbolem pravého léta. Užíváme si jejich barvu, šťavnatou chuť i vůni. Jsou známy už z dob starověkého Říma. Ve středověku je pěstovali hlavně mniši v klášterech a za vznik
Toto smyslné ovoce bylo pro svou chuť považováno za královské ovoce či za ovoce lásky, kdy jeho konzumace měla podporovat chuť k sexu. Nejen francouzský básník Franςois Villon hluboce toužil po jahodových rtech. A kdo by neznal neodolatelnou kombinaci výborného šampaňského a jahod? Jahody jsou nejen velmi chutné ovoce, ale i našemu zdraví mají co nabídnout.
Zdroj vitaminů
Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitaminu C. Víte, že jeho obsah může být až 2x vyšší než v citronech? Díky němu nás jahody ochrání před tvorbou volných radikálů v těle, které mají neblahé účinky na stárnutí orgánů i pokožky. Jsou také zdrojem dalších vitaminů jako například vit. A, B, E a některých organických kyselin, které působí v prevenci proti nádorovým chorobám.
Zdravé mlsání
Naše malé poklady jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % vodou. Konzumace jahod může prospět při nachlazení, revmatu, díky vysoké koncentraci železa pak i těm, kteří trpí chudokrevností. Pro ty, které drží dietu, máme také dobrou zprávu, 100 gramů jahod totiž obsahuje pouze 29 kalorií.
Ale pozor - lidé alergičtí na acylpyrin nebo lidé se střevními potížemi by měli jahody ze svého jídelníčku raději vynechat.
Štrůdl s jahodami a krémem
150 ml mléka- 15 g kukuřičného škrobu
- 100 ml smetany
- 3 velké žloutky, 1 vejce na potření
- 40 g krupicového cukru
- 250 g listového těsta
- hladká mouka na posypání válu
- 200 g jahod, pokrájených na půlky
Nejprve uděláme žloutkový krém. V trošce mléka rozmíchejte kukuřičný škrob. Zbývající mléko smíchejte se smetanou a přiveďte k varu. Žloutky utřete v misce s cukrem a přidejte k nim třetinu mléka se smetanou a škrob a promíchejte. Pak přidejte zbytek tekutiny a vraťte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu, aby krém krásně zhoustl. Nechte zchladnout
Listové těsto rozválejte a potřete ho krémem, navrch poklademe půlky jahod, posypeme cukrem a zarolujeme. Potřeme rozkvedlaným vejcem a necháme péct v předehřáté troubě na 180 °C. Pečeme asi 45 minut.
Výborné na pleť
Díky tomu, že v nich najdeme velké množství manganu, který je prospěšný pro pevnost a růst vlasů a pokožky, se jahody využívají také v kosmetice. Lidé s kožními problémy mohou vyzkoušet masku z rozetřených syrových jahod, působí hojivě a protizánětlivě.
Zklidňující maska
4-5 zralých jahod rozmixujeme se 3 lžícemi tvarohu, 1 lžící jogurtu a 1 lžičkou olivového oleje. Naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 15 minut působit. Opláchneme vodou.
Máte na zahrádce jahody? Kupujete je? Chutnají vám?
Nový komentář
Komentáře
Na zahrádce mi je letos požírali úspěšně mravenci,prevíti.Chutnají spíše dcerce...Kupované hlavně ty z marketů jsou jak no prostě ble ble...
Mňam já jahody můžu všude-koktejl,zavařenina,v šampáňu, na buchtě, v kynutém knedlíku.....Mám moc ráda jahody.Na zahrádce už jich teď moc nemáme,takže udělám už jen dřeň a to jen do dvou až tři kelímků od jogurtu:(((
Nějaké jahůdky byly na zahrádce,na borůvky se mi nechce jen o nich slyším a bolí mne celý člověk(ale stejně půjdu)
Čerstvé jahody miluju.Poslední týdny, poněvadž je jich asi letos dost, si je kupuji obden, ale konzumuji je čerstvé, neboť dávat je do knedlíků, buchet či štrůdlu je mi líto.
jahody kupuji,není to ono
Jahody už pomalu končí. Letos jsme jich ládovali hodně. Snědli jsme jich spoustu jen tak, hodně se šlehačkou, na mrazáku máme hromady domácích dření
Minulý týden jsme už měli v lese borůvky
s křížkem po funuse
Někdo zaspal...je po jahodách, ale borůvek je všude jako s...k:)
Po přečtení názvu jsem čekala strašáka ve skříni v podobě sušenky
snědli jsme letos kvanta jahod bez šlehačky a cukru a bylo to supr a nepřibrala jsem ani deko.Potěšilo mě jak jsou zdravé
U nás už je déle jak měsíc po jahodách. Teď jsou borůvky, ale nedají se jíst. Chybí jim sluníčko a jsou jak šťovík.
letos už je bohužel po jahodách.............teď je čas meruněk
Tu masku bych radši v nerozmíchané podobě snědla