Lenka po svátcích cítila potřebu po všem tom cukroví, chlebíčcích a pečených husách, trochu zdravě jíst. :-) Poradila se proto v prodejně se zdravou výživou a vyzkoušela doma několik výborných pomazánek.
U všech je základní surovinou naklíčené obilí. Lenka používá žito nebo špaldu a obojí chutná výborně. Naklíčením se v obilí zvyšuje množství zdraví prospěšných látek - vitaminů, enzymů, minerálních látek.
Česneková pomazánka
Suroviny
200 g naklíčeného obilí
50 ml slunečnicového oleje
5 stroužků česneku
zelená petrželka
sůl podle chuti
Postup
V mixéru rozmixujeme obilí s olejem, solí i česnekem. Mixujeme asi 3 - 4 minuty. Natíráme na chléb a zdobíme nasekanou petrželovou natí.
Pórková pomazánka
Suroviny
200 g naklíčeného obilí
50 ml slunečnicového oleje
1 pórek
1 malá cibule
sůl podle chuti
Postup
Postup je stejný jako u předchozího receptu, ale místo česneku rozmixujeme do pomazánky pórek a cibuli.
Vločková pomazánka
Suroviny
200 g naklíčeného obilí
50 ml slunečnicového oleje
hrst ovesných vloček
50 g namočených hrozinek
Postup
Hrozinky scedíme a mixéru mixujeme všechny suroviny asi 4 - 5 minut.
Květáková pomazánka
Suroviny
200 g naklíčeného obilí
50 ml slunečnicového oleje
1 menší syrový květák
nasekaná pažitka
sůl
Postup
Suroviny rozmixujeme v mixéru.
Dobrou chuť přeje Lenka.
Nový komentář
Komentáře
poslala jsem to svagrove
saruz — #15 česnekovou... proč ne, jen ty klíčky nemusím
Česneková pomazánka je má oblíbená.
Miluju dobrou pomazánku s čerstvoučkým chlebíčkem..
to já né
Děláme je také různé druhy a mohu je jen doporučit, jsou lehké a především zdravé.
zdravé mohu,ale čeho je moc toho je příliš
A co budou dělat doktoři, když každý bude jíst zdravě.
Zdravé to bude asi hodně, jenom jestli ne příliš!
šája — #4
s obilím? ale tak komu to chutná tak proč ne
šája:
Švagrová včera na mysliveckém bále vyhrála pytel obilí. Neví, co s tím, jak jí tyhle recepty doporučím
Nejsem slepice,ale komu to chutná ať si dá
naklíčené obilí,česnekové máslo je vynikající,
to si raději namažu chleba máslem nebo si udělám ovesné vločky