pomazanka

Lenka po svátcích cítila potřebu po všem tom cukroví, chlebíčcích a pečených husách, trochu zdravě jíst. :-) Poradila se proto v prodejně se zdravou výživou a vyzkoušela doma několik výborných pomazánek.

U všech je základní surovinou naklíčené obilí. Lenka používá žito nebo špaldu a obojí chutná výborně. Naklíčením se v obilí zvyšuje množství zdraví prospěšných látek - vitaminů, enzymů, minerálních látek.

Česneková pomazánka

Suroviny

200 g naklíčeného obilí
50 ml slunečnicového oleje
5 stroužků česneku
zelená petrželka
sůl podle chuti

Postup

V mixéru rozmixujeme obilí s olejem, solí i česnekem. Mixujeme asi 3 - 4 minuty. Natíráme na chléb a zdobíme nasekanou petrželovou natí.

Pórková pomazánka

Suroviny

200 g naklíčeného obilí
50 ml slunečnicového oleje
1 pórek
1 malá cibule
sůl podle chuti

Postup

Postup je stejný jako u předchozího receptu, ale místo česneku rozmixujeme do pomazánky pórek a cibuli.

Vločková pomazánka

Suroviny

200 g naklíčeného obilí
50 ml slunečnicového oleje
hrst ovesných vloček
50 g namočených hrozinek

Postup

Hrozinky scedíme a mixéru mixujeme všechny suroviny asi 4 - 5 minut.

Květáková pomazánka

Suroviny

200 g naklíčeného obilí
50 ml slunečnicového oleje
1 menší syrový květák
nasekaná pažitka
sůl

Postup

Suroviny rozmixujeme v mixéru.

Dobrou chuť přeje Lenka.