Datlová pasta je přírodní sladidlo vyrobené z rozemletých sušených datlí. Má jemnou, mazlavou konzistenci a bohatou sladkou chuť s karamelovými tóny. Díky svému složení je skvělou alternativou k rafinovanému cukru a umělým sladidlům.
Jak si připravit domácí datlovou pastu?
- 200 g sušených datlí
- 100 ml vody (nebo dle potřeby)
Postup:
Foto: Shutterstock
Datle namočte na 15 minut do horké vody, aby změkly. Rozmixujte je s trochou vody do hladké pasty. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici až 2 týdny.
Tip: Pro lepší chuť přidejte špetku skořice, vanilky nebo kakaa!
Ingredience na brownies:
- 80 g pšeničné hladké mouky Pernerky
- 200 g datlové pasty
- 3 vejce (pokojová teplota)
- 150 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
- 50 g másla
- 20 g kakaa (neslazeného)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 50 g kousků čokolády
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si formu (cca 20×20 cm) vyloženou pečicím papírem.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, do které vmícháme datlovou pastu. Pokud je pasta tvrdší, můžeme ji lehce nahřát, aby se lépe spojila.
V misce vyšleháme vejce se špetkou soli do lehké pěny. Čokoládovou směs postupně zašleháme do vaječné pěny.
V jiné misce smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto suchou směs přimícháme do čokoládové směsi, dokud nezískáme hladké těsto. Přidáme kousky čokolády.
Těsto nalijeme do připravené formy, rovnoměrně rozetřeme a pečeme přibližně 20–25 minut, dokud špejle zapíchnutá doprostřed není jen s trochou drobků (nesmí být úplně suchá, brownies mají být vláčné). Necháme vychladnout, nakrájíme na kousky a podáváme.
Zdroj receptu: Pernerka
Nový komentář