Datlová pasta je přírodní sladidlo vyrobené z rozemletých sušených datlí. Má jemnou, mazlavou konzistenci a bohatou sladkou chuť s karamelovými tóny. Díky svému složení je skvělou alternativou k rafinovanému cukru a umělým sladidlům.

Jak si připravit domácí datlovou pastu?

  • 200 g sušených datlí
  • 100 ml vody (nebo dle potřeby)

Postup:

de6453be2d779-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Datle namočte na 15 minut do horké vody, aby změkly. Rozmixujte je s trochou vody do hladké pasty. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici až 2 týdny.

Tip: Pro lepší chuť přidejte špetku skořice, vanilky nebo kakaa!

Ingredience na brownies:

  • 80 g pšeničné hladké mouky Pernerky
  • 200 g datlové pasty
  • 3 vejce (pokojová teplota)
  • 150 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 50 g másla
  • 20 g kakaa (neslazeného)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g kousků čokolády
5332b8621ea03-bra5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
  Extra čokoládové dýňové brownies

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si formu (cca 20×20 cm) vyloženou pečicím papírem.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, do které vmícháme datlovou pastu. Pokud je pasta tvrdší, můžeme ji lehce nahřát, aby se lépe spojila.
V misce vyšleháme vejce se špetkou soli do lehké pěny. Čokoládovou směs postupně zašleháme do vaječné pěny.

V jiné misce smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto suchou směs přimícháme do čokoládové směsi, dokud nezískáme hladké těsto. Přidáme kousky čokolády.
Těsto nalijeme do připravené formy, rovnoměrně rozetřeme a pečeme přibližně 20–25 minut, dokud špejle zapíchnutá doprostřed není jen s trochou drobků (nesmí být úplně suchá, brownies mají být vláčné). Necháme vychladnout, nakrájíme na kousky a podáváme.

Zdroj receptu: Pernerka