Pokud sportujete nebo se snažíte ve svém vyváženém jídelníčku navýšit bílkoviny, jsou ořechy ideální volbou. Ořechy perfektně sedí do dietních plánů a napomáhají správnému fungování těla. Jejich denní doporučené množství pro dospělého člověka představují jedna až dvě hrsti. Vedle schroupání celých oříšků si nyní můžete nechat inspirovat a vyzkoušet oříškové mouky.
Oříškové mouky jsou bezlepkové a díky tomu vhodné i pro celiaky. Jejich použití je snadné, takže se s nimi naučíte rychle zacházet. V receptech mohou nahradit část původní mouky nebo recept obohatit o lahodnou vůni oříšků. Nechte se inspirovat recepty níže, a pokud stále ještě nevíte, které oříšky si jako první vybrat, tady je malý tahák…
Vlašské oříšky - Pokud nemáte zrovna svůj den, a všechno vás jednoduše štve, sáhněte po vlašském oříšku. Výrazně totiž posiluje nervovou soustavu a dokáže tak zklidnit roztěkanou mysl. Jemně mletá mouka z nepražených vlašských oříšků je ideální základ raw dortíků a dezertů.
Mandle - Nejvíce vlákniny najdete právě v mandlích. Jako u ostatních platí, že nejlepší forma je ta přirozená. Pokud tedy nechcete zbytečně ztrácet účinné látky, omezte konzumaci mandlí solených, pražených nebo uzených. Zkuste raději jemně mletou mouku z nepražených bílých (blanšírovaných) mandlí. Skvěle se hodí jako základ raw dezertů.
Kešu ořechy - Velké množství zinku a hořčíku zlepšuje imunitu a paměť. Kešu jsou také snadno stravitelné. Samozřejmě zdravější je jejich nepražená a nesolená varianta. Kešuoříšková mouka se vyrábí z jemně pražených a mletých kešu oříšků a je vhodná pro pečení nebo jako základ proteinových tyčinek.
Pekanové ořechy - S pekanovými oříšky pomalu. Podporují sice funkci srdce, snižují cholesterol a obsahují tělu prospěšné látky, jsou ale velmi tučné. Pokud si tedy držíte štíhlou linii, pekanové ořechy si dopřejte jen za odměnu. Jemně mletá mouka z pražených pekanových oříšků je vhodná pro zákusky všeho druhu a ideální pro cukráře a nadšené pekaře.
Para ořechy - Obsahují velké množství selenu, který pomáhá předcházet některým onemocněním. Jsou ovšem častým alergenem a také jsou velmi kalorické a tučné, proto se doporučuje dát si jen 4 para ořechy denně. To ale vůbec ničemu nevadí. Za prvé jsou mnohem větší než všechny ostatní ořechy a za druhé tak alespoň můžete svou denní dávku ořechů nakombinovat. V záloze máte nespočet dalších oříšků, které vám určitě budou chutnat. Jemně mletá mouka z brazilských „para“ oříšků je vhodná pro cukráře i pekaře. Skvěle chutná a tvoří výborný základ do raw pokrmů.
Pistácie - Královny ořechů pro ty, kteří se snaží zhubnout. Pistácie jsou totiž čtyřikrát méně kalorické než všechny ostatní ořechy. Prospívají imunitě, svalům a dokonce i dobré náladě. Klidně i večer si jich můžete pár bez výčitek dopřát. Navíc při jejich loupání možná spálíte nějakou tu kalorii. Luxusní pistáciová mouka je jemně namleta z přírodních pistácií a je ideální základ raw dortíků či dezertů. Vhodná pro bezlepkovou dietu.
Arašídy - Podpora krvetvorby, prevence vzniku zubního kazu a vysoký obsah pozitivních látek pro naše tělo, tak to jsou arašídy. Oblíbené a dostupné oříšky perfektní k večernímu filmu nebo při posezení s přáteli. Jemně mletá mouka z pražených arašídových oříšků je vhodná do korpusů a je skvělá pro bezlepkovou dietu.
Lískové oříšky - Pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi. Na ten však také platí sport. Běžte si zaběhat a za odměnu si pak dejte hrst lískových oříšků. Cholesterol vás pak už nepřekvapí. Jemně mletá mouka z pražených lískových oříšků získává pražením suchým vzduchem výraznou chuť a je ideální se spojením s čokoládou.
RECEPTY PRO INSPIRACI:
Limetkový koláč s ovocem
50 g lískoořechové mouky ALIKA
2 ks limetky
3 ks vajec
1 ks vanilkového lusku
limetková kůra na ozdobu
90 g cukru krupice
50 g rýžové mouky
200 g malin nebo jiného ovoce
1 lžička prášku do pečiva
Skořicové muffiny
3 lžíce kokosové mouky ALIKA
1 a půl hrnku mandlové mouky
3/4 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje/ghee
1/3 hrnku medu
4 střední vejce
trocha vanilky a skořice
rozinky (nemusí být, ale se skořicí se báječně doplňují)
na polevu:
3 lžíce medu
1 a půl lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 a půl lžíce skořice
Arašídový cheesecake
Na korpus:
60 g arašídové mouky ALIKA
260 g špaldové hladké mouky
140 g másla
1 ks vejce
60 g třtinového cukru
Na náplň:
750 g ricotty
220 g arašídového másla
1 ks vejce
60 g třtinového cukru
200 ml smetany
1 menší lžička skořice
Na dozdobení: arašídy dle chuti
Nový komentář
Komentáře
Velmi zajímavé a cena ?
Zajímavé.
kolikpak ty mouky stojí?
ferdiček,super mlsání,že?