Není pravda, že děti mají instinktivní nechuť ke všemu, co je zelené nebo celozrnné. Ve skutečnosti v nich odpor vyvoláme teprve tehdy, když řekneme: „Sněz si tenhle salát, miláčku. Je plný vitaminů, minerálů, vlákniny a óóhromně zdravý!!“
Dokud je dítě malé, máme jeho stravování téměř pořád pod kontrolou. S nástupem do školy ale nastává éra školních jídelen (žel, mnohde ještě v knedlíkovo-omáčkovém stylu), školních automatů ochotně vydávajících colu a čokoládové tyčinky a „hranolkových“ zastávek cestou domů. Věru těžká konkurence pro přesnídávku z domova, byť připravenou milující mateřskou rukou! Uleptaný chleba s taveným sýrem, zapařený v igelitovém pytlíku, se v soutěži nedostane ani na start a ladným obloukem přistane mezi odpadky. Je to škoda, a navíc se tak vzdáváte možnosti podstrčit svému potomkovi k jídlu něco rozumného. Abyste šance vaší svačiny zvýšili, doporučujeme, aby:
- vypadala lákavě. To znamená především barvy: červené ředkvičky, zelená okurka, žlutá paprika… Vše by mělo být čerstvé a svěží, žádné zahnědlé banány nebo oschlé pečivo. Děti jedí očima! Používejte pěkné barevné ubrousky; mějte jich v zásobě několik druhů a střídejte je.
- byla připravená pro rychlé a jednoduché snědení. Pomeranč ať je rozloupaný na dílky, zelenina nakrájená na kousky (plátkům kedlubny nebo kolečkům mrkve odolá málokteré dítě, o proužcích papriky ani nemluvě), jablka zbavená jádřinců a naporcovaná na čtvrtky. Jogurt je zdravý, ale mimořádně nepraktický pro přenášení v aktovce i pro pojídání ve třídě, kde o přestávkách někdy bývá velmi rušno. Raději ho schovejte na odpoledne.
- byla dobře zabalená. Zavíracích plastových krabiček je na trhu velký výběr; jsou bezpochyby tím nejekologičtějším a nejpraktičtějším obalem, který udrží přesnídávku nepomačkanou a čerstvou. Můžete jich mít i několik a volit podle druhu a tvaru potravin – a nebo podle nálady.
- byla zábavná a překvapující. Vymýšlejte různé kombinace – jak by se vám líbilo, kdybyste pětkrát týdně otevřeli krabičku a našli tam to samé? Občas přibalte malé nečekané překvapení: pár gumových medvídků, kousek neobvyklého ovoce nebo třeba malý dárek (samolepku).
Když nechce jíst
Výkyvy v příjmu potravy se občas objeví téměř u každého dítěte. Odborníci nicméně ujišťují, že ještě žádné nezahynulo hladem z tvrdohlavosti nebo kvůli malé chuti k jídlu. Nechte svého potomka při přípravě jídla pomáhat, a pokud je to možné, také o některých věcech rozhodnout (volba přílohy, složení salátu, úprava stolu).
Během jídla pak nekažte příjemnou a uvolněnou náladu u stolu. Při stolování neprojednávejte špatné známky, nepruďte neustále kvůli malichernostem (Narovnej se! Co se v tom tak nimráš!?), netrvejte na tom, že „u jídla se nemluví“.
Nenuťte dítě, aby vždycky dojedlo všechno, co má na talíři. Když mu rozhodíte přirozené vnímání pocitu nasycení, možná mu tím zakládáte na pozdější potíže s nadváhou.
Alespoň jednou týdně dítěti udělejte to, co má nejraději, i když to není úplně „košer“. Koneckonců, většina dětských evergreenů není z hlediska zdravé výživy zas tak strašný prohřešek. Rybí prsty? Lepší přežít smažený trojobal než nemít vůbec žádnou rybu. Špagety s kečupem? Těstoviny poskytují hodně „pomalé“ energie. Smažený sýr? Aspoň nějaký vápník. Každé takové jídlo výrazně nutričně vylepšíme, doplníme-li ho čerstvým zeleninovým salátem a používáme-li troubu místo fritézy.
Nový komentář
Komentáře
To je podle mě velký problém v dnešní době. Každý si myslí, že když je něco zdravé, tak je to automaticky nedobré. Typickým příkladem je můj manžel, je snad horší jak dítě. Vždycky se stravoval nezdravě a když jsem mu zkusila připravit na oběd něco zdravějšího, tak to odmítal jíst. Teď mu ale docela zatrnulo, protože jeho kolega vážně onemocněl a manžel si začal uvědomovat, že je přece jen potřeba něco pro to zdraví udělat. Jenže moc neví, jak začít. Nemáte někdo tip z Vaší osobní zkušenosti?
svačinu mažu poctivě, zvyklá je malá jíst zeleninu od malička má jí moc ráda, takže žádný problém. nedávám vůbec sladké - to má pak kdyžtak doma nebo to doženou babičky (ach jo:(), ale nejčastěji chleba s ramou (ted kupuju Rama Idea - uvidim její závity, jestli to bude lepší
, na to sýr nebo šunku a k tomu zeleninu - okurku, rajče nebo jablíčko, víno, hrušky - prostě co je.
Ať nachystám sebevíc barevnější svačinu,nakrájím jablko,přidám hroznové víno,nebo cokoliv,všechno kluk donese zpět.Kde dělají soudruzi chybu? Zeleninu nepozře
evelyn:
evelyn: jen jste ji pomahali, aby nebyla
,na tom nic zleho neni
Četla jsem začátek diskuse a k tomu hnědnutí jablek: to, že kvalitní jablko nezhnědne, je kec. Proces oxidace probíhá v každém jablku, v padavce stejně jako v luxusním kousku za dvacku
- za přístupu vzduchu! Já když si rozkrojím jablko a vím, že ho budu jíst až později, tak prostě ty půlky zase přiložím k sobě a eventuelně to ještě zabalím do potravinářské fólie. A nezhnědne
evelyn:
nektery z vas bych chtela mit doma. vzdycky mit doma zakladni potraviny, manzelovi krajet svaciny a vsechno chystat, aby nechodil do lednice... takhle se nekdo starat o me, to by byla pecka.
Ale nic
renike: Musí se obojí zkloubit dohromady. Když jsem očekávala hubnutí dřením na aerobicu a žraním čokolády, tak se taky nedostavilo
Ťapina: ja ti nerikam bez snidani
ale nekdo ocekava hubnuti jen zdravym stravovacim zvykem
ja snidani samozrejme detem pripravuji,ale nutit jist to
..jen rikam,ze ja osobne nesnidam a jsem v poho
Ťapina: moje matka váží 90 kg, ačkoliv jí pravidelně a vesměs samou zeleninu. A snídá. Ovšem vůbec se nehýbe, maximálně dojde na nákup té zdravé stravy, neb je důchodkyně, a nic ji nenutí do pohybu. Přesto jsem pevně přesvědčena, že tolik já vážit nikdy nebudu, a zatím se mi to daří, i když mám ty blbé stravovací návyky. Zastřelte mě, kazím průměr.
Andula: to jo. Jenže když mám chuť na špek, jdu a koupím si špek. Nemusím si složitě zdůvodňovat, že ten špek je ale fuj věc, a že mám vlastně chuť na tu mrkev.
renike: Jo, hejbat se víc a nejlíp bez snídaně. Děkuji pěkně, omdlívání není příjemné
Rikina: Když vona to zas taková prdel není, když máš stokilové rodiče a víš, že když nenajdeš nějaký způsob, jak z toho ven, tak budeš mít za chvíli těch sto kilo taky
Rikina: já myslím, že to zjednodušuješ. Není až taková pravda, že by obézních mužů a žen přibývalo, problém je to spíše u dětí a dospívajících. Navíc, nepíše se jen o hubnutí, ale také o tom, že je docela fajn jíst kvalitní potraviny a to už se přímo na zdraví projevit může.
A můžeš třeba ovlivnit do jakého obchodu půjdeš, ne? A jestli si tam koupíš kus špeku nebo libové maso.
Rikina:
a co hejbat se vic
stravovat zdrave?to samotne stejne je na
V posledních desetiletích se z jídla dělá těžká věda, což je ostatně patrno i z tohoto článku. Všude mraky článků o zdravé výživě, dietách, co obsahuje kolik čeho - a výsledek? Počet obézních pořád stoupá.
Chápu, že jsou lidi, co mají zdravotní omezení, a tudíž se prostě musí zajímat o jídlo více, než je běžné. Ale zdravý člověk by to nemusel tak přehánět. Stejně moc neovlivní to, co si může v obchodech koupit, a vypěstovat si superxetrabiomrkev taky nemůže každý. Kdysi bylo normální, že lidi jedli, když měli hlad, a na co měli chuť. Zdá se, že tohle se nenápadně vytratilo, a dnes se jí tehdy, kdy je to údajně správné, a to, se momentálně pokládá za zdravé.
Rikina: Na mateřské jsme v dob, kdy manže ocházel do práce, ještě slastně spávalala - holt vycepované děti věděl, že maminka se probírá později
.
Rikina: některé možná, ale i mně to přijde celkem důležitý