Kurzy se konají pod záštitou projektu Zdravá 5 a děti jimi provádí zkušené lektorky, které se starají nejen o výuku, ale také o pořádnou dávku zábavy a motivace malých kuchtíků. „Kurzy pořádáme pravidelně jednou za měsíc pro skupinu maximálně 15 dětí, abychom s nimi mohli individuálně pracovat,“ popisuje Alena Paldusová, manažerka Nadačního fondu Albert.
Lektorky předávají dětem cenné znalosti nejenom o tom, jak mít správný a vyvážený jídelníček či jak se vhodně vypořádat s mlsným zoubkem, ale probírají s nimi i zásady bezpečného chování v kuchyni a při vaření. Dále s dětmi diskutují o tom, co by nemělo chybět v žádné spíži, a především je učí, jak neplýtvat potravinami, ať už formou pestrých možností jejich přípravy, či jejich správného uskladnění.
Příprava na dospělý život
V praktické části si děti na kurzu připravují bohaté menu. Práce na jednotlivých pokrmech probíhá v týmech a děti tady mohou prokázat nejenom kuchařskou zručnost, ale i týmovost a schopnost dobře spolupracovat.
Jako překrm se děti učí připravovat pomazánku z mrkve, tvarohu a citrónu. Druhý recept je už maličko náročnější – hlavní chod je totiž domácí burger. I s ním si však děti vždycky hravě poradí. Práce s masem jim většinou nebývá cizí. Na závěr si děti upečou banánové chlebíčky, díky kterým zjistí, jak chutně a zdravě zpracovat přezrálé banány a připravit si tak skvělou domácí sladkost.
„V příštím roce plánujeme otevřít nový kurz pro pokročilé, respektive pro starší děti, které budou brzy odpouštět dětský domov a připravují se na samostatný život. Zde vnímáme od mladých dospělých velký zájem o tento kurz, protože často nemají ponětí o tom, co a jak nakoupit, jak si jídlo připravit a podobně,“ upřesňuje Alena Paldusová.
Co na kurzy říkají samotné děti?
Malí účastníci na kurzech oceňují nejenom praktické tipy, rady a recepty, ale také možnost vyzkoušet si vše samostatně. Například Pája z nízkoprahového zařízení Charity Most svěřená zodpovědnost moc potěšila a prozradil také, jaké jídlo nejraději vaří: „Nejraději vařím bramborovou kaši a vepřový řízek, uměl bych navařit pro celou naši skupinu.“
Přínosy kurzu potvrzuje i sociální pracovnice nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Zastávka, Petra Slámová: „S dětmi vaříme každý týden, často si najdou nějaký recept na internetu a chtějí ho vyzkoušet. Při tom všechny vědomosti z kurzu vždy využijeme. Také se ale v rámci vaření učíme pracovat i s financemi, aby děti měly představu, co kolik stojí. Navíc při tom získají i praktické zručnosti, jako je krájení, míchaní či úklid.” Samotné děti si z celého menu pochvalovaly zejména banánový chlebíček, který si chtějí určitě opět upéct.
Nový komentář
Komentáře
Udržitelnost se snažím do své dcery vtloukat už od mala. Opravdu je důležité, jakým způsobem se chováme ke svému okolí. Snažím se jí to ukazovat i názorně. Například, když jsem jí pořídila tritanovou láhev na pití do školy https://baagl.cz/collections/lahve-na-piti , která se dá používat opakovaně. Je navíc super, že má velmi jednoduché zavírání a nevyteče v jakékoliv poloze, což je její opravdu velké plus musím říct.