4a6f3394bc39b-albertZena-in-titulni.jpg

Kurzy se konají pod záštitou projektu Zdravá 5 a děti jimi provádí zkušené lektorky, které se starají nejen o výuku, ale také o pořádnou dávku zábavy a motivace malých kuchtíků. „Kurzy pořádáme pravidelně jednou za měsíc pro skupinu maximálně 15 dětí, abychom s nimi mohli individuálně pracovat,“ popisuje Alena Paldusová, manažerka Nadačního fondu Albert.

Lektorky předávají dětem cenné znalosti nejenom o tom, jak mít správný a vyvážený jídelníček či jak se vhodně vypořádat s mlsným zoubkem, ale probírají s nimi i zásady bezpečného chování v kuchyni a při vaření. Dále s dětmi diskutují o tom, co by nemělo chybět v žádné spíži, a především je učí, jak neplýtvat potravinami, ať už formou pestrých možností jejich přípravy, či jejich správného uskladnění.

42c8a890a9fa4-albertKurzy-v-Albertu.jpg

Příprava na dospělý život
V praktické části si děti na kurzu připravují bohaté menu. Práce na jednotlivých pokrmech probíhá v týmech a děti tady mohou prokázat nejenom kuchařskou zručnost, ale i týmovost a schopnost dobře spolupracovat.

Jako překrm se děti učí připravovat pomazánku z mrkve, tvarohu a citrónu. Druhý recept je už maličko náročnější – hlavní chod je totiž domácí burger. I s ním si však děti vždycky hravě poradí. Práce s masem jim většinou nebývá cizí. Na závěr si děti upečou banánové chlebíčky, díky kterým zjistí, jak chutně a zdravě zpracovat přezrálé banány a připravit si tak skvělou domácí sladkost.

V příštím roce plánujeme otevřít nový kurz pro pokročilé, respektive pro starší děti, které budou brzy odpouštět dětský domov a připravují se na samostatný život. Zde vnímáme od mladých dospělých velký zájem o tento kurz, protože často nemají ponětí o tom, co a jak nakoupit, jak si jídlo připravit a podobně,“ upřesňuje Alena Paldusová.

a933aa9ec8331-albertUdrzitelne-kurzy-vareni.jpg

Co na kurzy říkají samotné děti?
Malí účastníci na kurzech oceňují nejenom praktické tipy, rady a recepty, ale také možnost vyzkoušet si vše samostatně. Například Pája z nízkoprahového zařízení Charity Most svěřená zodpovědnost moc potěšila a prozradil také, jaké jídlo nejraději vaří: „Nejraději vařím bramborovou kaši a vepřový řízek, uměl bych navařit pro celou naši skupinu.“

Přínosy kurzu potvrzuje i sociální pracovnice nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Zastávka, Petra Slámová: „S dětmi vaříme každý týden, často si najdou nějaký recept na internetu a chtějí ho vyzkoušet. Při tom všechny vědomosti z kurzu vždy využijeme. Také se ale v rámci vaření učíme pracovat i s financemi, aby děti měly představu, co kolik stojí. Navíc při tom získají i praktické zručnosti, jako je krájení, míchaní či úklid.” Samotné děti si z celého menu pochvalovaly zejména banánový chlebíček, který si chtějí určitě opět upéct.

13d6d86bc2edb-albert-Deti-na-kurzu.jpg